题目内容
【题目】根据短文内容,选择最佳答案。
For years I wanted a garden. I'd spend hours thinking of diferent things I could plant that would look nice together.
But then we had Mathew, and Marvin, and the twins -- Alisa and Alan, and then Helen. I was too busy raising them to grow a garden.
Money was not enough. Neither was time. Often when my children were little, one of them would want something that cost too much, I'd have to say,"Do you see a money tree outside? Money doesn't grow on trees, you know."
Finally, all the children got through high school and college and were off on their own. I started thinking again about a garden.
Then, one spring morning, on Mother's Day, I was working in my kitchen. Suddenly, I looked out of the window and there was a new tree, planted right in my yard. There were things blowing around on it. Then I put my glasses on and I couldn't believe what I saw. There was a money tree in my yard!
I went out to look. It was true! There were dollar bills, one hundred of them, hanging all over that tree. There was also a note among them, "Thank you for your time, Mom. We love you!"
Later, my children bought me tools, ornaments(装饰品), a sunflower stepping stone and gardening books. A new page started in my life.
That was three years ago. My garden is now very pretty, just like I wanted. When I go out and take care of my flowers, I don't seem to miss my children as much as I once did. It feels like they're right there with me. Now every year when winter comes, I look out of my window and think of the flowers I'll see next spring in my little garden. I think about what my children did for me, and I get tears in my eyes -- every time.
I'm still not sure that money grows on trees. But I know love does!
(1)How many children did the writer have?
A.Three.
B.Five.
C.Four.
D.Six.
(2)What did the mother mean when she said “Money doesn't grow on trees”?
A.She was too busy to plant a money tree at that time.
B.It wasn't easy for her to make money to raise all the children.
C.She had to save money so that she could have a garden.
D.They didn't have much money because the mother lost her job.
(3)From Paragraph 5, we know that “A money tree” appeared in the writer's yard ______.
A.one spring morning on a Mother's Day after the children left her
B.before her children were born
C.when the children were little
D.after the children went to school
(4)The children planted a money tree in their mother's yard because ______.
A.their mother needed money badly
B.they wanted to live together with their mother forever.
C.it was time for them to give the money back to their mother
D.they wanted to show their love to their mother
(5)According to the passage, we can know Mother's Day is in ______.
A.January
B.August
C.May
D.October
【答案】
(1)B
(2)B
(3)A
(4)D
(5)C
【解析】本文讲述的是“摇钱树”的故事。作者一直想要一个花园,但是为了抚养孩子,没有钱,也没有时间。孩子们小的时候,她经常说“钱不是树上长的”来拒绝孩子们的一些要求。孩子们长大了,在一个母亲节的早晨,给她送来了一个大的惊喜:园子里长出了一棵摇钱树。母亲的辛苦终于得到了爱的回报。钱不是树上长的,但是爱是!
(1)推理判断题。题意:作者有多少个孩子?A. Three三个;B. Five五个;C. Four.四个;D. Six.六个。由第二段第一个句子:But then we had Mathew, and Marvin, and the twins -- Alisa and Alan, and then Helen.可知作者有五个孩子。故选B。
(2)推理判断题。题意:当妈妈说“钱不是树上长的”时的意思是什么?A. She was too busy to plant a money tree at that time.那时,她太忙了,不能种一棵摇钱树;B. It wasn't easy for her to make money to raise all the children.对她来说,筹钱养活所有的孩子不容易;C. She had to save money so that she could have a garden.她必须省钱,以便有一个花园;D. They didn't have much money because the mother lost her job.因为妈妈失业了,所以他们没有钱。根据第三段,这句话是孩子们要买贵东西时,作者所说的话。因此她的意思是:钱来自不易。故选B。
(3)细节理解题。题意:从第五段,我们知道什么时候作者的庭院里出现了一棵“摇钱树”?A. one spring morning on a Mother's Day after the children left her孩子离开她后一个春天的母亲节的早晨;B. before her children were born孩子们出生之前;C. when the children were little当孩子们小的时候;D. after the children went to school在孩子们上学之后。由本段第一句可在,是母亲节的早晨,孩子们送来的。故选A。
(4)推理判断题。题意:为什么孩子们要在妈妈的园子里种一棵摇钱树?A. their mother needed money badly他们妈妈急需钱;B. they wanted to live together with their mother forever.他们想要和妈妈一起生活;C. it was time for them to give the money back to their mother是他们给妈妈钱的时候了;D. they wanted to show their love to their mother他们想要给妈妈表达爱。由第六段最后一句,可知孩子们是想要用这棵树表达对妈妈的爱。故选D。
(5)推理判断题。题意:根据短文内容,我们可以知道母亲节在哪一个月?A. January一月;B. August八月;C. May五月;D. October十月。根据短文内容,母亲节在春天,春天通常是三至五月。故选C。
【题目】根据短文内容,用方框中所给词的适当形式填空,完成短文。(注意:每个词语限用一次)
many, about, they, watch, give, friend, however, large, millions of, be |
On Chinese New Year's Eve, almost Chinese people are used to watching the CCTV Spring Festival Gala(春晚). , another thing is also becoming popular this year.
red envelopes(红包)to children is one of the traditions of the Chinese New Year. And now, the Internet companies, Tencent(腾讯)and Alibaba(阿里巴巴), also join in the traditional activity. So people can use
smart mobile phones through WeChat or QQ to send and grab red envelopes.
On the Chinese New Year's Eve of 2016, people were busy with shaking their smart mobile phones, trying to grab WeChat or QQ red envelopes as as they could. There about 420 million people grabbing and sending red envelopes online. While people TV, they took an active part in the activity, hoping to bring good luck for their relatives, and themselves. During the five-hour show, WeChat and QQ users shook their smart mobile phones up to about 10.1 billion times.
Alipay(支付宝)information showed that there were 100 million yuan each round to be traded on that day. It has been record so far. And now more and more people like grabbing red envelopes online.