题目内容
【题目】Wonder is the story about a ten-year-old boy named Auggie. He has deformities(畸形) of his face and looks very different from other children. In the street, people look at Auggie and his appearance shocks them.
Auggie has never been to school because he has spent a lot of time in hospital. When he is ten, his mother thinks he should go to school. At first, Auggie doesn’t want to go. He worries that other students will look at him and say horrible things. But when he visits a school with his mum, he likes the head teacher and decides to go. Auggie makes some good friends but other children are horrible to him. At the end of year, Auggie goes on a school trip and a frightening event there changes things completely.
Wonder is an excellent book. Once I started reading it, I didn’t want to stop. It is easy to like Auggie. He has a good sense of humor. But the book isn’t just about Auggie. We learn what life is like for his sister, and his friend Jack. Wonder is a book about a ten-year-old boy, but it’s popular with people of all ages.
Wonder is RJ Palacio’s first book. The book is very popular and has won prizes. There will be a film about Wonder and many people, including me, are looking forward to seeing it.
【1】What is Wonder according to the passage?
A. It’s a song. B. It’s a book.
C. It’s a boy’s name. D. It’s a writer’s name.
【2】Auggie doesn’t want to go to school because __________.
A. he doesn’t like the head teacher B. he has no interest in studying
C. he is afraid of being laughed at D. he isn’t clever enough
【3】What does the writer think of Wonder?
A. It’s surprising. B. It’s boring. C. It’s difficult. D. It’s excellent.
【4】Who is RJ Palacio?
A. She is head teacher. B. She is Auggie’s sister.
C. She is a writer. D. She is Auggie’s friend.
【5】What’s TRUE according to the passage?
A. Wonder is only popular with children.
B. Many people have seen the film about Wonder.
C. Auggie is a good-looking boy.
D. The hero in Wonder is very humorous.
【答案】
【1】 B
【2】 C
【3】 D
【4】 C
【5】 D
【解析】
这篇短文主要介绍了一本由RJ Palacio所写《奇迹男孩》。书中主人公Auggie脸部畸形,十岁时妈妈送他上学,尽管一些孩子会说些令人厌恶的话,但是他喜欢班主任,并且交了很多好朋友。在年末的一次学校旅行中发生了一件可怕的事情完全改变了人们对他的看法。虽然这本书是关于十来岁孩子的故事,但是在各个年龄段都受欢迎。
【1】细节理解题。根据短文最后一段Wonder is RJ Palacio’s first book可知Wonder是RJ Palacio的第一本书,所以wonder是书名,故选B。
【2】细节理解题。根据At first, Auggie doesn’t want to go. He worries that other students will look at him and say horrible things.可知起初Auggie不想上学是因为他担心其他学生看到他会说令人厌恶的话,对比选项,结合句意,故选C。
【3】细节理解题。根据Wonder is an excellent book. Once I started reading it, I didn’t want to stop.可知作者非常喜欢这本书,故选D。
【4】细节理解题。根据Wonder is RJ Palacio’s first book. Wonder是RJ Palacio的第一本书,可知RJ Palacio是Wonder的作者,故选C。
【5】是非判断题。根据Wonder is a book about a ten-year-old boy, but it’s popular with people of all ages.可知A. Wonder is only popular with children.不正确;根据There will be a film about Wonder and many people, including me, are looking forward to seeing it.可知关于wonder的电影许多人包括作者还没有看,故B. Many people have seen the film about Wonder.错误;根据He has deformities(畸形) of his face and looks very different from other children. 可知C. Auggie is a good-looking boy.错误;
根据Wonder is the story about a ten-year-old boy named Auggie. 及He has a good sense of humor.可知wonder中的主人公非常有幽默感,故D. The hero in Wonder is very humorous.正确,所以选择D。
阅读理解中的判断是非题需要逐个选项进行判断,才能准确选出需要的选项。同时还要注意读题,弄清题意是让选择正确选项还是错误选项。