题目内容
【题目】阅读下列短文,从短文后各题所给的A,B,C,D四个选项中,选出最佳选项
Last fall a beaver moved into the small stream beside our house. He began taking down small trees right away. and in a couple of weeks our stream turned into a pond(水塘).Every day,he added more to his dam(水坝)and to his house. We're sure you've all heard the saying, "as busy as a beaver". Now, we understand this saying as we saw the work that this beaver did over a very short period of time.
We thought that would be the last of the beaver's busy activity as winter came. To our amazement, however, he started chewing(咀嚼)on a very large tree. The tree was over 18 meters tall and around 1.5 meters in diameter(直径).We were amazed at the challenge this beaver was trying. All winter, he chewed and chewed. He had setbacks(挫折)as we faced major winter storms and ice-cold weather. But sure enough, when the weather allowed, he would come back and chew a bit more.
The beaver's first goal(目标)was to survive--to build home for the winter. Working every day with that goal in mind, he successfully achieved that goal. But the large tree he started chewing on last fall was a future goal一he wanted the large tree to provide new food and branches(树枝)for the coming spring. Even with the setbacks he faced over the winter, he never gave up until he reached it.
Our beaver's experience reminds us that we need to set goals for tomorrow. Sometimes just surviving seems to take up all of our time. But, if you do just a little bit when time allows and stick to your future goal, you will achieve it.
When faced with setbacks, have your goal in heart and don't let the setbacks stop you. Keep chewing like the beaver, and you will achieve your goal in the end.![]()
(1)What is the purpose of the beaver's chewing on the large tree?
A.To provide more food for the winter because of the snow.
B.To add more branches to his dam and his house.
C.To prepare new food and branches for the coming spring.
D.To keep working every day with a goal in mind.
(2)Here is。paragraph(段)"When spring arrived, we went down to see the beaver's progress. The tree was about to fall. Our beaver had almost completely chewed around and through the whole tree.”According to the passage, it should be put______.
A.between paragraph I and paragraph 2
B.between paragraph 2 and paragraph 3
C.between paragraph 3 and paragraph 4
D.between paragraph 4 and paragraph 5
(3)The best title of this passage might be_____.
A.Keep Chewing
B.Be Like the Beaver
C.As Busy as a Beaver
D.Set Proper Goals
【答案】
(1)C
(2)C
(3)A
【解析】短文大意:本文是一篇寓言故事。主要讲述海狸尽管遇到了重重挫折,但是她坚持不放弃,并且在一大树上做窝并为来年春天准备了食物和树枝。告诉我们当面临挫折时,心中拥有目标并且不要让挫折阻档你前面的步伐,就像海狸一样坚持努力,你最终就会实现你的目标。
(1)C细节理解题。题意:海狸咬大树的目的是什么? A. To provide more food for the winter because of the snow. 因为下雪为冬天提供更多的食物B. To add more branches to his dam and his house. 为它的水坝和窝增加更多的树枝C. To prepare new food and branches for the coming spring. 为来年春天准备新的食物和树枝D. To keep working every day with a goal in mind. 为了心中的目标而每天坚持奋斗。由But the large tree he started chewing on last fall was a future goal一he wanted the large tree to provide new food and branches(树枝)for the coming spring. Even with the setbacks he faced over the winter, he never gave up until he reached it.(而它开始咬的大树是它未来的目标:它想大树为来年春天提供新的食物和树枝。可知答案选C
(2)C 推断理解题根据短文,这一段应该放在哪儿? "When spring arrived, we went down to see the beaver's progress. The tree was about to fall. Our beaver had almost completely chewed around and through the whole tree.” A. between paragraph I and paragraph 2第一、二段之间B. between paragraph 2 and paragraph 3第二、三段之间C. between paragraph 3 and paragraph 4第三、四段之间D. between paragraph 4 and paragraph 5第四、五段之间。第三段讲的是海狸完成了第一个任务一为冬天做个家,然后开始完成第二个任务一为春天找裸树,下面一段就可以讲春天的情况了。所以放在第三、四段之间。故选C。
(3)A主旨推断题。题意:短文最好的题目可能是什么? A. Keep Chewing坚持努力 B. Be Like the Beaver像海狸一样C. As Busy as a Beaver 忙如海狸 D. Set Proper Goals确定恰当的目标。本篇文章通过描述海狸这个动物来宣传一种不断努力的精神,A选项既涉及海狸又涉及到这种精神,故选A。