题目内容

【题目】完形填空。

Long long ago, man had only the sun and the moon for light. After they learned to_________fire, they carried burning sticks to_________ their way. Later they learned to _________sticks into fat. The burning fat had a bright light and__________longer. After man learned to use a wick(灯芯), they__________ candles, __________ were improved as time went by. People still use__________ today.

Later man made many kinds of oil lamps. These lamps burned coal oil(煤油) and had glass chimneys(灯罩). Later the gas light which needed____________ wick nor chimneys was developed. All these lights had one thing in common—they had to be lighted _________ a fire.

In 1879, Thomas Edison invented the light bulb. It can be__________ without a fire.

【1】A.make B.do C.take D.find

2A.do B.have C.light D.make

3A.come B.put C.go D.take

4A.stayed B.worked C.made D.lasted

5A.made B.invented C.used D.did

6A. what B.who C.which D.why

7A. fire B.sticks C.candles D.fat

8A. neither B.either C.both D.all

9A. as B.like C.with D.without

10A. lighting B.lighted C.lights D.light

【答案】

【1】A

【2】C

【3】B

【4】D

【5】B

【6】C

【7】C

【8】A

【9】C

【10】B

【解析】

试题分析:短文主要讲述了人类从生火到发明点灯的过程。刚开始学着生火,慢慢地加入油脂,使火燃烧时间更长。有了灯芯之后,发明了蜡烛。后来出现了各种油灯,但是都必须用火才能点亮。直到1879年,爱迪生发明了不需要用火点亮的电灯泡。

【1】A 考查动词辨析及语境的理解。句意:在他们学会生火之后。do做;take带走;find发现,找到;make fire为固定短语,意为"生火"。根据句意可知,在他们学会生火之后,故选A。

【2】C 考查动词辨析及语境的理解。句意:他们用点燃的木棍照亮路。do做;have有;make做,制造;light照亮。根据句意可知,是用点燃的木棍照亮路,故选C。

【3】B考查动词辨析及语境的理解。句意:之后他们学着把棍子放入动植物油中。come来;go去;take带走;put ... into…意为"把……放入……中。根据句意可知,把棍子放入动植物油中,故选B。

【4】D考查动词辨析及语境的理解。句意:燃烧的动植物油发出明亮的光并且持续时间更长。stayed停留,留下;worked工作;made做,制造,使,让;lasted持续,延续。根据句意可知,持续时间更长,故选D。

【5】B考查动词及语境的理解。句意:人类学会使用灯芯之后,他们发明了蜡烛。made做,制造;used使用;did做;invented发明;根据句意可知,他们发明了蜡烛,故选B。

【6】C考查关系词及语境的理解。句意:随着时间的流逝,蜡烛被改进了。what什么,引导名词性从句;who谁,引导定语从句,指代人;why为什么,引导定语从句时做原因状语;which引导定语从句,指代物;根据文意可知,先行词是蜡烛,要求填出非限制性定语从句的引导词。故选C。

【7】C考查名词及语境的理解。句意:现在人们仍然在使用蜡烛。fire火;sticks棍子;fat动植物油,脂肪;根据文意可知,现在人们仍然在使用蜡烛。故选C。

【8】 A考查不定代词及语境的理解。句意:之后既不需要灯芯也不需要灯罩的煤气灯被形成了。either 指两者中任何一个;both 指两者都;all指三者或三者以上都;neither...nor...指既不,也不。根据文意可知,这种灯既不需要灯芯也不需要灯罩。故选A。

【9】C考查介词及语境的理解。句意:所有这些灯都有一个共同之处,那就是必须用火才能点燃。as作为;like 像……一样;without 没有;with用…… 具有,带有;随着。根据句意可知,是用火点燃的意思,在这里表示方式,故选C。

【10】B考查动词及语境的理解。句意:1879年,爱迪生发明了电灯泡。不用火就能够被点亮。lighting为现在分词形式;lights为第三人称单数形式;light为动词原形;;根据句意可知,这里表示可以被点亮,应使用被动语态,所以应选择的是过去分词形式,故选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面短文,根据其内容完成后面各项任务。
One day last November, Liz Douglas went shopping. She spent hours at the supermarket. After she paid for all the things she bought, she went back to her car and put the shopping bags on the back seat (后座) of the car. Then she started to drive home.
Ten minutes later, it began to rain heavily. Soon, Liz found it hard to see the road clearly. There was a lot of water on the road, so she drove slowly. Although Liz was an experienced driver, she felt afraid.
突然,Liz看见她前面的一棵树并试图停车。But it was too late. Liz closed her eyes. She hoped that the airbags (气囊) in the car would work when the car hit the tree. Unluckily, they didn't.
However, Liz was lucky. When the car hit the tree, a bag of bread flew out of one of the shopping bags. The car turned over, and the bread landed between Liz' s head and the roof(顶部) of the car. It stopped her head from hitting the roof of the car.
About half an hour later, firefighters (消防队员) helped Liz get out of the car. They sent her to the hospital, but she went home soon because she didn't get hurt badly. Her head was free and she only had a few cuts. Liz's son went to get the things Liz bought from the car and gave the bag of bread to her. She was going to keep it as a souvenir (纪念品) because it brought her good luck.
(1)将文中划线的英语句子译成汉语。

(2)将文中划线的汉语句子译成英语。

(3)回答问题:Did the airbags in the ear work?

(4)回答问题:How long did firefighters spend helping Liz out ofthe car?

(5)回答问题:What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to(指的是)?

【题目】阅读下面短文,根据其内容完成后面各项任务。
Skyscrapers are very tall buildings in a city. Looking up at them might make you dizzy (眩晕的). Looking down from them might make you dizzy too. A skyscraper is a wonder (奇观), whether you are looking up or down.
How can the buildings be so tall? Something that happened during the 1880s made it possible. There were two important things at that time First, a man named William Jenney got the idea of using a steel frame to hold up the walls and floors (钢架支撑墙壁和地面) of a building. Jenney's idea made it possible to build taller buildings, so he is called the "Father of the American skyscraper". Second, the lifts improved They got much faster and safer. That helped people go up and down the tall buildings more easily.
Back in the 1880s, Jenney's first tall building was 10 stories (楼层) high. But today, some buildings have 100 stories or more. In 2004, Taipei 101, at 101 stories high, became the tallest building in the world. But soon the Burj Khalifa in Dubai overtook (超过) it in 2010. The 828-metre building has 163 stories.
现在全世界有许多非常高的建筑物。For example,Shanghai Tower in China,One World Trade Centre in the US,Abraj Al-Bait Clock Tower in Saudi Arabia etc All of them are really wonderful,aren't they?
(1)回答问题:
What are skyscrapers?

(2)回答问题:
Who is the “Father of the American skyscraper”?

(3)将文中划线的英语句子译成汉语。

(4)回答阃题:
What does the underlined word “it” in the third paragraph refer to(指的是)?

(5)将文中划线的汉语句子译成英语。

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网