题目内容
【题目】 Chinese boys are failing to become men according to a new book CALLED Save the Boys. The book says today's Chinese boys are both physically and emotionally(情感地)weak. It claims, in effect, that boys are becoming more girly!
The writers of the book say modern culture and education system have an effect on this situation. They also say boys' learning is constricted(受限制的)by having to sit still in class all day. They don't have good role models in school because most of their teachers are women. On top of that, most men role models in pop﹣culture, the authors say, are effeminate(女子气的).
Now, if you are a boy reading this, you shouldn't get too nervous(you may already be laughing!), because the book is just talking about social changes that have been happening all over the world, not just in China. When the world was becoming richer, the traditional roles of men and women changed a lot. Now we no longer live in old times when men had to defend their families from man﹣eating tigers. And women are no longer financially(经济地)dependent on men because they have their own jobs and careers.
Becoming a man is a difficult and long process. Your best role model is probably your father. From our fathers we learn that a man is honest and kind. He is responsible and hardworking. He always faces difficulties and doesn't complain or make excuses. He may not have big muscles, but he does have a big heart. As long as there are good fathers, there is no need to worry about"saving"the boys.
【1】What's today's Chinese boys' problem according to a book called Save the Boys?_____
【2】According to the book, what causes the boys' problem?_____
【3】Why do the boys have no good role models in school?_____
【4】According to the book, social changes are just happening in China, aren't they?_____
【5】Who can be the boys' best role model?_____
【6】What can we do to help boys become men?_____
【答案】
【1】Chinese boys are failing to become man, they are both physically and emotionally weak.
【2】Modern culture and educational system.
【3】Because most of their teachers are women. And most men role models in pop﹣culture, the authors say, are effeminate.
【4】No, they aren't.
【5】Their fathers.
【6】We can hold some special activities and organize some organizations to help boys become mentally brave and physically strong.
【解析】
根据一本叫《拯救男孩》的新书,现在的男孩比较娘娘腔,缺乏男人应有的气质。现代文化和教育体系导致了这样的结果。我们应该举行一些特殊的活动来塑造男孩的男子汉气质。
【1】细节理解题。根据Chinese boys are failing to become men according to a new book CALLED Save the Boys.The book says today's Chinese boys are both physically and emotionally(情感地)weak,可知根据一本叫《拯救男孩》的新书,中国男孩都未能成为男人,书上说今天的中国男生既有身体上的也有情感上的疲软,故答案为Chinese boys are failing to become man,they are both physically and emotionally weak.
【2】细节理解题。根据The writers of the book say modern culture and education system have an effect on this situation,可知现代文化和教育体系对这种情况产生了影响,故答案为Modern culture and educational system.
【3】细节理解题。根据They don't have good role models in school because most of their teachers are women.On top of that,most men role models in pop﹣culture,the authors say,are effeminate(女子气的).可知因为学校的老师大多数是女老师,大部分男人的角色比较娘娘腔,故答案为Because most of their teachers are women.And most men role models in pop﹣culture,the authors say,are effeminate.
【4】细节理解题。根据 because the book is just talking about social changes that have been happening all over the world,not just in China.可知这种情况不仅仅在中国,故答案为No,they aren't.
【5】细节理解题。根据Your best role model is probably your father,可知男孩最好的榜样是父亲,故答案为Their fathers.
【6】细节理解题。根据语境,可知我们可以举办一些特殊的活动,组织一些组织来帮助男孩子们在精神上变得勇敢和强壮,故答案为We can hold some special activities and organize some organizations to help boys become mentally brave and physically strong.
回答问题的任务型阅读
该题型是给同学们呈现一段阅读资料,然后设置几个问题,做题时,我们应该先浏览一下问题,心中对所给任务有一个初步的了解,带着问题去阅读,有针对性地阅读,提高阅读效率。
一、阅读全文,了解大意
在做任务型阅读题时,同学们应先浏览文章后所提出的问题,在浏览过任务后,应迅速回头阅读全文了解文章的主要内容,作者想表述的观点,情感等。
二、寻找细节,逐题攻克
对于任务型阅读中的细节考查题,需要同学们有对语言的理解和分析能力,并带着问题回到阅读材料中,采用跳读的方式来寻找细节所在的段落,然后锁定目标段落,寻找总结自己所要的答案。
本题的第1小题:细节理解题。根据Chinese boys are failing to become men according to a new book CALLED Save the Boys.The book says today's Chinese boys are both physically and emotionally(情感地)weak,可知根据一本叫《拯救男孩》的新书,中国男孩都未能成为男人,书上说今天的中国男生既有身体上的也有情感上的疲软,故答案为Chinese boys are failing to become man,they are both physically and emotionally weak.
本题的第5小题。细节理解题。根据Your best role model is probably your father,可知男孩最好的榜样是父亲,故答案为Their fathers.
此外,同学们在答题和书写方面还要注意以下几点:
1. 作答时,要遵循的原则就是:能简略回答的,尽量简略回答。
2. 书写要规范整洁。句子开头首字母要大写;标点符号要规范,单词拼写要正确无误;注意时态的呼应和人称的转变。
3. 做出适当调整。在回答时,同学们应对照题目,根据需要对句子的人称、单复数、时态、语态、词性、主谓搭配等做出适当的调整。