题目内容

【题目】阅读下面短文,根据短文内容回答文后问题。

Once, a student complained to his teacher about his unhappy life. The teacher decided to teach him a lesson.

One day, he asked the student to get some salt and a glass of water.

The student returned with a glass of clean water and a handful of salt. The teacher asked the young man to put the salt into the glass and drink it.

"How does it taste?” the teacher asked.

"It tastes bitter (味苦的),” the student replied.

The teacher didn't say anything else, but asked the young man to get the same amount (数量) of salt and follow the teacher to a nearby lake.

"Put the salt into the lake,” the teacher said. The young man did what the teacher said.

"Now, taste the water from the lake,” the teacher said.

As the water dropped down the young man’s chin, the teacher asked, “How does it taste?”

"Fresh and a bit sweet,” the student said.

"Do you taste the salt?” the teacher asked.

"No,” the young man shook his head.

The teacher sat beside the young man and said, “The pain of life is like salt — no more, no less. However, the amount of bitterness you taste depends on the container (容器) you put the pain in.” The amount of pain in life stays exactly the same. So when you are in pain, the only thing to do is to open up the mind. Stop being a glass, become a lake.

回答下面 5 个问题,每题答案不超过 5 个词。

1What did the student complain to his teacher about?

2Where did the teacher ask the student to put the salt at first?

3How did the water from the lake taste?

4What does the salt mean in the story?

5What should we do when we are in pain?

【答案】

1His unhappy life.

2In/Into the glass.

3Fresh and (a bit) sweet.

4The pain of/in life.

5Open up the mind.

【解析】

短文大意:本文是一个哲理小故事。老师通过让学生品尝放进不同容器的盐的味道,教育学生当在痛苦的时候,唯一要做的就是敞开心扉,而不是抱怨生活的道理。

1题意:学生向老师抱怨了什么?

考查细节理解。根据“Once, a student complained to his teacher about his unhappy life”可知抱怨的是他不快乐的生活,故填His unhappy life.

2题意:老师首先让学生把盐放在哪里?

考查细节理解。根据“The teacher asked the young man to put the salt into the glass and drink it.”可知老师让他把盐放进杯子里喝,故填In/Into the glass.

3题意:湖水的味道如何

考查细节理解。根据“ “Fresh and a bit sweet,” the student said.”可知湖水新鲜,还有点甜,故填Fresh and (a bit) sweet.

4题意:故事中的盐是什么意思?

考查词义理解。根据老师的话“The pain of life is like salt no more, no less.”(生活的痛苦就像盐一样,不多也不少)可知老师拿盐比喻生活中的痛苦,故填The pain of/in life.

5题意:当我们痛苦的时候我们应该做什么?

考查细节理解。根据老师的建议“So when you are in pain, the only thing to do is to open up the mind.”可知当痛苦的时候唯一要做的就是敞开心扉,故填Open up the mind.

阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实、重要情节、事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。例如小题1,问学生向老师抱怨了什么?考查细节理解;根据“Once, a student complained to his teacher about his unhappy life”可知抱怨的是他不快乐的生活,故填His unhappy life.

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Lu Xun is one of the greatest Chinese writers of the 20th century. Besides his famous stories, he also wrote many influential articles about the living conditions of Chinese people.

Born in 1881 to a rich family, Lu Xun had a happy childhood. In 1893, however, his grandfather, a senior government official, became a criminal (犯人) because of taking money. At the same time, his father was seriously ill. From that time on, his family were no longer accepted by their relatives and friends. These early experiences greatly influenced(影响) his writing.

By the time Lu Xun arrived in Nanjing to study at university in 1899, he already believed that our country had to change. In 1902 he went to study in Japan. There, he began writing articles for several Chinese student magazines. He kept writing and even wrote several books, although none was popular. He returned to China in 1909 because he was in need of money.

After working for several years as a teacher in Beijing, Lu Xun again returned to writing. In 1918, he wrote his famous short storyDiary of a Madman. It was the first Chinese novel(小说) using the everyday language that people spoke, this made it a great success.This, together with his novelThe True Story of Ah Q(1921), made Lu Xun a leading Chinese writer.

Although successful, Lu Xun still worried greatly about China’s future. In 1926, he moved to Shanghai and gave up writing stories. He now only wrote articles which called on the people to fight against the government. For this, the government stopped him. He had to write his articles using false names.

Since his death in 1936, Lu Xun’s importance and influence have grown. Today, many of his writings are included in school textbooks and his works are read by millions around the world.

1Which of the following greatly influenced Lu Xun’s writing according to the passage?

A. The people he met in Japan.B. The experiences in his early life.

C. Working as a teacher in Beijing.D. His father’s being put into prison.

2According to the passage, why was Lu Xun’s story Diary of a Madman so popular?

A. It was based on Lu Xun’s diary.B. It was the first novel to use everyday language.

C. Its story took place in modern times.D. It was written using a western style.

3The underlined word “This” (Paragraph 4) refers to(指的是)____________.

A. . the success of Diary of a MadmanB. the use of everyday language

C. the first Chinese novelD. The True Story of Ah Q

4After moving to Shanghai, Lu Xun mainly wrote__________.

A. funny storiesB. articles about himself

C. articles against the governmentD. stories about government officials

5In what order(顺序) did these events take place in Lu Xun’s life?

a. The government stopped him from publishing books.

b. He wrote Diary of a Madman.

c. His father became ill.

d. He moved to Shanghai.

e. His writings were put into textbooks.

A. c-a-b-d-eB. a-d-b-c-eC. a-c-d-b-eD. c-b-d-a-e

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网