题目内容

【题目】Cause and effect is one way to explain things that happen around us. Many things happen because something caused or influenced them to happen. Sometimes it is hard to look at a cause and find out what causes the effect. It may help you to start with the effect and use your reasoning (推理的) skills. Think about all the things you know that could be reasons for the effect you can see.

For example,you may see someone putting on a heavy jacket. This is the effect. To look for a cause, think to yourself, “What would make someone put on a heavy jacket?” Maybe the person is going outside into very cold weather. Maybe the person works in the penguin pen (企鹅圈养地) at Sea World. Maybe the person is going to visit an ice skating rink where the air is kept very cold. All of these things could be a cause for putting on a heavy jacket.

Now, think about a second example. The effect is a boy named Tony has to go to the head teacher’s office. What are the possible causes? Maybe he fought with another student. Maybe he is just being picked up early. Maybe he is being given a prize!

Here is another example for you to think about its cause and effect. Carol,13,was trying to fall asleep when her 8-year-old brother, Doug, came into her room. He looked around a bit,but seemed really out of it. Then Doug went back into the hallway and stood there looking straight up at the hall light for quite a while. Little brothers can be very strange,but this was really much too strange. Carol didn’t know what to do. Just then, Carol’s father appeared and explained that Doug was sleepwalking. What’s the cause and effect, could you tell?

【1】According to the second paragraph,which of the following is an effect?

A. Someone puts on a heavy jacket.

B. Someone works in the penguin pen.

C. Someone will go outside into cold weather.

D. Someone will go to visit an ice skating rink.

【2】Tony has to go to the head teacher’s office. Which of the following isn’t the possible cause?

A. He fought with another student. B. He is going shopping.

C. He is being picked up early. D. He is being given a prize.

【3】What was Doug doing when his sister Carol tried to fall asleep?

A. He was going outside. B. He was reading a story.

C. He was sleepwalking. D. He was looking for his dad.

【4】Which of the following is cause and effect?

A. Tony got up and had a glass of water.

B. We came home and found him sleeping.

C. The ball was lost and a window was broken.

D. Tim was late again and his teacher got angry.

【答案】

【1】A

【2】B

【3】C

【4】D

【解析】

试题分析:这篇短文中作者主要以几个事例为基础,具体分析了事情之间的因果关系。

【1】细节理解题。根据短文第二段“For example, you may see someone putting on a heavy jacket. This is the effect.”的描述可知,B、C、D的叙述不符合原文内容,有人穿厚厚的夹克符合原文内容,故选A。

【2】细节理解题。根据短文第三段“Maybe he fought with another student. Maybe he is just being picked up early. Maybe he is being given a prize! ”的描述可知,他打算去购物,不是被叫去办公室的原因。故选B。

【3】细节理解题。根据短文最后一段“Cait’s father appeared and explained that Doug was sleepwalking.”的描述可知,道格正在梦游。故选C。

【4】细节理解题。根据短文描述可知,起床和喝水之间没有因果关系,我们回家和发现他正在睡觉不是因果关系,球丢失了和窗户被打碎也不是因果关系。蒂姆又迟到了和他的老师生气了是因果关系,故选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Last week Lu visited England. He stayed with my grandmother. He found it was strange.

‘I don’t know why, but I frightened your grandmother a lot. When I arrived, I gave her a purse from Dongtai. She looked in it and asked me to take it back. Then I saw a red spider (蜘蛛) on the table, and I killed it for her. She seemed very unhappy. Do English people like spiders?

‘Later we went shopping. Someone was painting a shop front, so there was a ladder. Grandmother stopped me from walking under it and said I must walk around it. I liked the shops and bought some lovely rose soap for my mother, a smart umbrella for my father and some new shoes for myself. When we got back, I put the shoes on the table and opened the umbrella to check if it was all right. Your grandmother came in and screamed!

‘Then I broke a small mirror in the bathroom. Your grandmother’s face went white. I felt very sorry. When I left, I gave your grandmother some flowers. She counted and there were 13. She didn’t like them.’

I explained to Lu, ‘My grandmother follows the old customs. You must not give someone an empty purse, or they will have no money. You must not kill a “money spider”, or the same will happen. Also it is very unlucky to walk under a ladder or put new shoes on the table. An open umbrella in a house means someone will die. Breaking a mirror brings seven years’ bad luck, and 13 is also a very unlucky number. You were really making my grandmother very afraid.’

1Why did Lu frighten the writer’s grandmother?

A. Because he could not speak English.

B. Because he did many unlucky things.

C. Because he understood British customs.

D. Because he went shopping in England.

2What do many British people think of spiders?

A. They are afraid of them.

B. They keep spiders as pets.

C. They hope to see every kind of spiders in their houses.

D. They think some kinds of spiders are lucky.

3What did the writer’s grandmother feel when she saw the umbrella?

A. Excited. B. Satisfied. C. Afraid. D. Happy.

4Which of the following is NOT true according to the passage?

A. Thirteen is an unlucky number in England.

B. It is very unlucky to walk under a ladder or put new shoes on the table in England.

C. For most British people, breaking a mirror means bad luck.

D. People never give purses as presents in England.

5How many wrong things did Lu do altogether?

A. 5. B. 6. C. 8. D. 10.

【题目】The Round Bird is not like any other birds. He has a big round body but with little wings. He can not fly but he expects to play with other birds in the sky. Every day and in many ways, he tries to fly. And he tries again and again. But nothing works. Then he thinks it will be better use the tree. It is very hard for a little bird to do so, but he climbs up the tree! The Round Bird really wants to learn to fly. A few minutes later, he sits on a branch and gets ready to jump and flap his wings. He practices many times and flap some more, but they don’t work! In the end, he climbs down the tree and starts thinking seriously.

After thinking for a long time, he knows that although he really wants to fly and tries hard, there are some birds are not able to do. He can’t fly because of his body and his little wings. But he knows that there are still some things he is able to. Then the only job for the Round Bird is to find those special things that only special birds like him can do.

【1】Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The Round Bird has little wings

B. The Round Bird can fly with other birds.

C. The Round Bird can fly if he tries hard.

D. The Round Bird can not climb up the tree.

【2】What’s the Round Bird like?

A. Beautiful and friendly.

B. Lazy but funny.

C. Hard-working and good at thinking.

D. Smart but lazy.

【3】Which of the words had the same meaning as “flap”?

A. Swing. B. Break. C. Nod D. Show.

【4】What can we learn from the passage?

A. Every bird can fly.

B. We can make our dream come true if we try hard.

C. We should think twice before we do something.

D. We should find the most suitable (适合) things for us to do.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网