题目内容
【题目】If you ask a teacher in China what makes a good student, he or she would probably tell you that a good student is someone who gets high marks in exams.
It is true that most teachers share this opinion. 【1】 She says that as an educator, she feels sorry about what her students have to do every day. She hates to see her students study day and night for the endless exams. These teenagers have no time to relax or hang around with their friends. They shouldn't be turned into bookworms. 【2】 Shen Hong thinks a good student should be like this:
A good student is honest and kind to others. 【3】 lf he does something wrong, he says sorry immediately, Apart from this, a good student is always ready to help his friends when they are in trouble. A good student is one who always tries his best in studies. He makes full use of his time to learn both in and out of class. Hard work comes first no matter how clever he is. 【4】
He often plays ball games, or goes camping with his friends. 【5】
![]()
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】E
【5】D
【解析】
短文介绍了成为一个好学生的两种不同观点,一个观点是好学生要有好的成绩,另一个观点是要全面发展的学生才是好学生,全面发展也是个人和社会的需要。
【1】句意:然而,一位名叫沈洪的老师态度不同。根据后面的句子“She says that as an educator, she feels sorry about what her students have to do every day.”她说作为一名教育工作者,她每天都要为学生们必须做的事情感到抱歉。She指代上文中出现的人物,并且对好学生的定义有不同的看法,故答案为B。
【2】句意:仅仅通过分数来评判一个学生是不对的。根据上下文“They shouldn't be turned into bookworms(书呆子). 2 Shen Hong thinks a good student should be like this”(他们不应该变成书呆子,沈洪认为,一个好学生应该是这样的)可知怎样评判学生,结合选项,应是说用分数来评判学生也是不对的,故答案选C。
【3】句意:换句话说,他从不向朋友撒谎。根据上文A good student is honest and kind to others.一个好学生是诚实和善良的人。可知说的是一个人的诚实,结合选项,故答案选A。
【4】句意:除了学习外,还喜欢户外运动。根据下文“He often plays ball games or goes camping with his friends. In a word, he develops in an all-round way.”他经常和朋友们一起打球或野营,总之,他是一个全面发展的人,可知说的是经常运动,结合选项,应是说除了学习,他还喜欢户外运动,故答案选E。
【5】句意:总而言之,各个方面要全面发展。最后进行总结,好学生要全面发展,故答案为D。
解题技巧:跳过空格速读全文,了解大意知主题;浏览选项,理解全篇逻辑关系,找出关键词;运用上下文所重复的关键词推断;理清结构与逻辑关系,确定答案。最后将选项代入到文章中重读,以便更正不合乎逻辑的错误选项。