题目内容
【题目】请认真阅读下列短文,并根据所读内容回答问题。
![]()
In the past, people used words to express their ideas and feelings. Now people have a new way to share their life with their friends on WeChat Moments.
To make WeChat Moments, people can use pictures, sounds, videos and their words to express what they want to say. Some people don't write anything. They share what they are eating, drinking, listening to, buying and fun time by sharing pictures.
Someone says that WeChat Moments are like personal TV stations. People don't have to spend money putting them on the Internet, so it is easy for people to make them and watch them on their phones. Only friends on the users' list can watch your WeChat Moments. WeChat businessmen even put the advertisements of their products(产品)on the WeChat Moments for their friends to choose from and buy. WeChat Moments are becoming more popular among people. When we post something on it, we must be sure that the information should be healthy for people to read and watch.
【1】What are WeChat Moments like?
_______________________________________________________________________
【2】How can you see others' WeChat Moments?
______________________________________________________________________
【3】Do you think it suitable to put the advertisements of the products on the WeChat Moments?
Why or Why not?
____________________________________________________________________
【答案】
【1】 Wechat moments are like personal TV stations.
【2】 You should first become a friend of his/her users.
【3】 No. Because the advertisements on the Wechat Moments make people feel bored.
【解析】
短文大意:这篇说明文介绍了如何利用微信朋友圈发布信息,指出当我们在上面发布一些东西时,必须确保这些信息对于人们阅读和观看应该是健康的。
【1】题意:什么是微信朋友圈?考查细节理解题。根据Someone says that WeChat Moments are like personal TV stations.,可知填Wechat moments are like personal TV stations.。
【2】题意:你怎么能看到别人的微信朋友圈?考查细节理解题。根据Only friends on the users' list can watch your WeChat Moments. 只有用户名单上的朋友才能看到你的微信朋友圈,可知应该首先成为他或她的好友,故填You should first become a friend of his/her users.。
【3】题意:你认为在微信朋友圈上刊登产品广告合适吗?为什么(不)?开放性题目,答案不唯一。例如,根据When we post something on it, we must be sure that the information should be healthy for people to read and watch.,可知不合适,故填No. Because the advertisements on the Wechat Moments make people feel bored.。
阅读短文回答问题。即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织并提炼语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实和重要情节,包括事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。
【题目】
Name | Personal Information | Name | Personal Information |
Mo Yan | Born in 1955. |
| Born in 1980 in Shanghai. |
Liu Yang | Born in 1978 in Henan Prov- | Jay Chou | Born in 1979 in Taiwan, China. |
【1】Yao Ming played basketball in _ after 2002.
A. Germany B. Canada
C. America D. England
【2】Red Sorghum is the name of a __ .
A. sport B. song
C. magazine D. novel
【3】Liu Yang, Jing Haipeng and Liu Wang traveled in outer space for days.
A. 11 B. 12 C. 14 D. 15
【4】According to the passage, the was born in 1979.
A. writer B. astronaut
C. basketball player D. singer
【5】Which of the following is NOT true?
A. Liu Yang is the first Chinese woman astronaut from Henan, China.
B. Jay Chou is from Taiwan, China.
C. Mo Yan is the second writer to win the Nobel Prize in Literature.
D. Yao Ming’s parents are both basketball players.
【题目】
| PETER PAN Writer: J.M Barrie ¥15 (in bookstores) ¥12 (online) It is a children's story full of imagination and adventures(冒险),which is about Wendy, John, and Michael Darling's adventures in Never-Never Land with Peter Pan, the boy who would not grow up. The children are happy and lovely. (with 2 tapes) | |
UNCLE TOM'S CABIN Writer: Harriet Beecher Stowe ¥20 (in bookstores) The most famous novel in American history, Uncle Tom's Cabin talked about the fight between free states and slave(奴隶)states during the American Civil War and is as powerful today as when it first came out 150 years ago. |
| |
| THE SECRET GARDEN Writer: Frances Hodgson Burnett ¥35 (in bookstores) ¥30 (online) Mary Lennox, a sickly child without parents finds herself in her uncle's dark house. Why are so many rooms locked? Why is one of the gardens locked? And what is that crying she hears at night? Through the power of hope, friendship, and the magic of nature, the brave girl brings the house and a long-lost garden back to life. | |
【1】What can we learn about UNCLE TOM'S CABIN?
A. The book can be bought online.
B. The book was written by Frances Hodgson Burnett.
C. The book is still popular with people.
D. The book is about a boy's growth during the war.
【2】If you buy THE SECRET GARDEN and PETER PAN online, you have to pay .
A. ¥30 B. ¥42 C. ¥50 D. ¥12
【3】This text is most probably taken from a .
A. book guide B. science magazine C. storybook D. newspaper
【题目】There are many beautiful cities in the world. Hundreds of people visit them every year. Now let’s enjoy four of them.
| Harbin It’s in the northeast of China. It has a long and snowy winter. Usually the winter here starts as early as October and lasts until April. Every year people come here for the Ice Lantern Festival and the winter sports. |
| Sydney Sydney is at the east of Australia. It’s a lively city. The weather is warm. The temperature is about 12 degrees in winter and about 35 degrees in summer. It has beautiful beaches and many parks. |
| Vatican City It’s the smallest city in the world, with only 500 people in 2010. It’s in the middle of Rome. It has the most visitors from all over the world, and the country gets a lot of money from the travelers. |
【1】 How is the weather in Sydney?
A. cold B. snowy C. windy D. warm
【2】 Winter in Harbin is from __________ to__________.
A. January; April B. September; May
C. October; April D. November; May
【3】 Which city is the smallest?
A. Vatican City B. Stockholm C. Harbin D. Sydney