题目内容

【题目】阅读理解
Lin Xiao, 21, a student at Guangdong University, has a big family – her two parents, a younger brother and two younger sisters. Lin took her role as the “big sister”seriously. When her first sister was born, Lin took turns with her mom holding the baby late into the night. “I almost did everything that was supposed to bea parent's job, but I felt proud of myself,” she said.
Not all of Lin's classmates shared her experiences because of the family planning policy (政策), a law that was carried out in China about forty years ago. But the situation is about to change. A new policy made on October 29 saidall couples can now have two children.
The new policy is expected to help raise the population of China. Recently, China has been facingan aging population and labor shortages because of the low birth rate (比率).
The two-child policy may also be the gift for every only child. Researchers found thatgrowing up with a brother or sister can have good influence on one's mental health.
“Brothers and sisters do matter in unique ways. They give kids something that parents don't.”Laura Walker, a professor from Beijing University, told China Daily. She noted that having a brother or a sister protects teenagers against loneliness, fearand so on.
Liu Fang, 20, fromShenzhen University, has a 2-year-younger sister. When her sister disagreed with parents over choosing a college major, she helped her to communicate with parents. “If necessary, I would always have her back,” said Liu. “The best partof having a sister is that you have a partner, friend and supporter throughout your life.”
But children with brothers or sisters also have to learn to understand and look after each other, said Laura.
(1)There are ________ children in Lin Xiao's family.
A.three
B.four
C.five
D.six
(2)The one-child policy caused some problems except ________.
A.the aging population
B.labor shortages
C.the population growth
D.the low birth rate
(3)We can infer from the article that ________.
A.Lin Xiao doesn't like her sister
B.Liu Fang has a 17-year-old sister
C.Laura is against the two-child policy
D.The one-child policy is out of date now
(4)The best title for this article should be ________.
A.Brothers and sisters are good for us.
B.The family planning policy is bad.
C.The two-child policy helps a lot.
D.A new policy was made.

【答案】
(1)B
(2)C
(3)D
(4)C
【解析】短文大意:计划生育政策在中国大约四十年了。新的生育政策在10月29日规定所有夫妻现在可以有两个孩子。新政策将有助于提高中国的人口。
(1)B细节理解题。根据短文开头Lin Xiao, 21, a student at Guangdong University, has abig family – her two parents, a younger brother and two younger sisters.可知林萧家有四个孩子,所以选B。
(2)C细节理解题。根据第三段The new policy is expected to help raise the populationof China. Recently, China has been facing an aging population and laborshortages because of the low birth rate (比率).的描述可知独生子女政策导致了人口老龄化、劳动力短缺和低出生率,所以选C。
(3)D细节理解题。细读全文可知独生子女政策已经过时了,所以选D。
(4)C标题归纳题。根据主要介绍了新的二胎生育政策将有助于提高中国的人口,所以选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解
Maybe it is true that we do not know what we have got until we lose it, but it is also true that we do not know what we have been missing until it arrives. Giving someone allyour love never means that they will love you back. Do not expect love inreturn; but if it does not, be glad it grows in yours.
It takes an hour to like someone, and a day to love someone, but it takes a lifetime to forget someone. Do not depend on one's appearance, it may not be true. Do not dependon wealth, even that disappears slowly. Depend on someone who makes you smile, because it takes only a smile to make a dark day seem bright.
There are moments in life when you miss someone so much that you just want to pick them from your dreams and hug(拥抱) them.
Dream what you want to dream; go where you want to go; be what you want to be, because you haveonly one life and one chance to do all the things you want to do.
May you have enough happiness to make you sweet, enough trials(尝试) to make you strong, enough sadness to keep you human, enough hope to make you happy.
Always put yourself in others' shoes. If you feel that it hurts you, it probably hurts the other person, too.
The happiest people do not necessarily give the best of everything; they just make the most of everything that comes along their way. Happiness waits for those who cry, those who have been hurt, those who have searched, and those who have tired, for only they can enjoy the importance of people who have touched their lives.
The brightest future will always be based on a forgotten past. You cannot go on well in life until you let your past failures and heartaches go off.
When you were born, you were crying and everyone around you was smiling. Live your life so that when you die, you are the one who is smiling and everyone around you is crying.
(1)If you put yourself in another's position, ___________.
A.you should depend on wealth
B.you shouldn't do those things that will hurt you and other people
C.you will do what you want to do however dangerous it is to people
D.you should depend on other people.
(2)Which of the following is TRUE according to the passage?
A.If you give someone your love, you are sure that she will give her love to you in return.
B.We often don’t know what we have lost until it happens.
C.If someone accepts your love and he doesn’t give you his love in return, you should be angry with him.
D.If it takes you an hour to love someone, you will easily forget her.
(3)In the last paragraph of the passage, the writer is actually telling us that a man in the world should be one who __________.
A.can accept the suggestions made by others
B.can live happily and forget the past
C.does good to the people and wins their respect
D.has made a lot of money for himself when he dies

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网