题目内容
【题目】请认真阅读下列短文,并根据所度内容在文章后表格中第 56—65 小题的空格里填入一个最恰当的单词。
注意:每个空格只填 1.个.单.词.。请将答案填写在答题卡标号为 56—65 的相应横线上。
The Old Man and the Sea is a short novel written by the American author Ernest Hemingway in 1951 in Cuba. It tells the story of a fight between an aging fisherman and a giant marlin (枪鱼).The novel opens with the fisherman, Santiago, who has gone 84 days without catching a fish. He is so unlucky that his young apprentice (徒弟), Manolin, hasn't been allowed by his parents to sail with the old man.On the 85th day, Santiago sets out by himself, far onto the Gulf Stream. He sets his lines and by noon, a big marlin takes his bait (鱼饵). After threedays' struggle with the fish, Santiago manages to tie the marlin to the side of his boat. While Santiago sails back to the shore, sharks are attracted to the blood left by the marlin in the water. Though Santiago makes a great effort,they have almost eaten up the marlin. Santiago knows that he is defeated (打败) and tells the sharks of how they have killed his dreams. Once home, he is so tired that he goes straight to bed and falls into a deep sleep.Manolin feels much worried. The next day he brings him newspapers and coffee. When the old man wakes, they promise to fish together once again. The old man doesn't feel well and also coughs up blood a few times towards the end of the story.Readers think that the story is about man's fight against the natural world. In the story, Santiago and the marlin show similar qualities of pride, honour, and bravery, and both have to obey the same natural law—they must kill or be killed.
The novel has received so much praise and is considered to be one of Hemingway's most famous works. It was awarded the Pulitzer Prize for Fiction in 1953 and the Nobel Prize for Literature in 1954.
The Old Man and the Sea | |
Hemingway 【1】 the novel of The Old Man and the Sea in 1951 in Cuba. | |
【2】 of the story | It tells the story of a fight between Santiago and a marlin. Manolin's parents don't 【3】 him to sail with Santiago because he can't catch a fish during 84 days. The next day, Santiago sets out 【4】. It takes Santiago three days to kill a giant marlin. On his 【5】 back, Santiago meets a group of sharks. Santiago feels very 【6】 after the sharks have eaten up his marlin. |
Meaning of the book | The novel describes the fight between man and 【7】. It 【8】 the natural law: they must kill or be killed. |
Praise & Awards | People think 【9】 of this novel. Hemingway 【10】 the Pulitzer Prize and the Nobel Prize for The Old Man and the Sea. |
【答案】
【1】wrote
【2】Introduction
【3】allow
【4】alone
【5】way
【6】sad/sorry/unhappy/upset/defeated/disappointed
【7】nature
【8】shows/tells
【9】highly
【10】won/got/received
【解析】
文章大意:《老人与海》是美国作家海明威的一部短篇小说,它使海明威于1954年获得了诺贝尔文学奖。故事讲述了一个老渔夫Santiago和一条大鱼之间的战争。故事告诉我们不要放弃实现自己的梦想。
【1】转换词,由原文第一段第一行 written by Hemingway,可知是 Hemingway wrote,因 此填 wrote。
【2】归纳词文章主体段落都是关于《老人与海》的故事梗概,因此填introduction。 但是,本题空格后的介词为 of,不同于 introduction 后常用的介词 to,因此本题 答案可能存在一定的争议。
【3】转换词,原文第一段最后一句,hasn’t been allowed,做题时需要注意主被动之间 的转换,因此填 allow。
【4】释义词,原文第二段第一句 Santiago sets out by himself,他独自一人出发,因此 是 alone。
【5】释义词,原文第二段第四行 while Santiago sails back to the shore,在回来的途中, 因此是 on his way back。此空故填way。
【6】归纳词,原文第二段倒数第二行 how they have killed his dreams,他的梦想破碎 了,但由于文中没有可供直接使用和转换的词,因此填入这些形容词中的一个, 使答案言之成理即可。此空故填disappointed/sad/sorry/unhappy/upset/defeated。
【7】转换词,原文倒数第二段第一句 natural world 变为一个名词 nature。
【8】归纳词,原文倒数第二段第二句,这个故事“表现”了自然规律。此空故填tells/shows。
【9】释义词,原文最后一段第一行 praise,对应答案,此空故填 think highly of。
【10】释义词,原文最后一句 It was awarded,书被给予奖项,意思即为 Hemingway“获 奖”,因此填入以上答案中的任意一个即可。received/won/got。
【题目】Thomas Edison's inventions have shaped the world. Read about a few of them in the timeline.
Vote-recorderEdison thinks this machine will help lawmakers record their votes in 1875. | KinetoscopeThismotion-picture viewer lets people see moving pictures for the first | Lightbulb Earlier inventors make lightbulbs, but the bulbs have problems. Edison invents the first practical lightbulb. He finds a way to make the warm yellow light from his bulb last for 13 hour |
Phonograph Edison invents a machine that records sound at last | ElectricpenThis machine can make more than one copy of a document |
【1】In which year did Edison invent the vote-recorder?
A. In 1868.B. In 1875.C. In 1879.D. In 1892.
【2】Which of the following inventions did Edison create last?
A. Lightbulb.B. Phonograph.C. Electric pen.D. Kinetoscope.
【3】What was the purpose of the lightbulb?
A. It provided light.B. It recorded sound.
C. It helped lawmakers record their votes.D. It made more than one copy of a document.
【题目】
Arriving in New York There are three airports in New York. When you arrive at one of them, you can take the bus or taxi to any place in New York. | Eating out There are many kinds of food in New York and you shouldn’t eat at McDonalds every day. There are good restaurants in Little Italy and Chinatown, for example. |
Hotels There are lots of good hotels in New York. The best is The Plaza on 5th Avenue but you don’t have to pay a lot to stay in the city; there are lots of smaller hotels and the YMCA near Central Park is great for young people. | Public Transport In New York, there’s a good bus and subway service. If you are planning to use the subway a lot, you should buy a subway ticket for the journey because it’s cheaper. But you don’t have to use public transport-there are lots of places you can go to on foot, the Empire State Building, 5th Avenue and Central Park. The New York taxis are a part of the city experience, so you should take at least one taxi during your visit! |
Places to see Finally, there are a lot of places to see in New York-Times Square, the Statue of Liberty. And you shouldn’t go home without climbing the Statue of Liberty to enjoy the scenery of the city. | Shopping Shopping in New York is fun. There are big shops on 5th Avenue. They are open seven days a week. But be careful when you look at the prices; you have to pay a special 8% tax (税) on everything you buy in New York. |
【1】How many kinds of public transport can you choose if you travel in New York?
A. Two.B. Four.C. Three.D. Five.
【2】“ The Plaza” here is the name of _____________.
A. a restaurantB. a hotelC. an airportD. a shop
【3】How much do you have to pay if you buy a book of $10 in New York?
A. $ 10.08B. $ 10.8C. $ 18D. $ 10
【4】When you visit New York, you should _____________.
A. eat at McDonalds every dayB. take a taxi whenever you go out
C. stay at the best hotelD. climb the Statue of Liberty
【5】From the passage, we can learn that_______________.
A. people should visit many places of interest in New York on foot
B. New York is not a good place for shopping, for things are expensive
C. people must travel by public transport in New York
D. people have to eat only one kind of food in New York