题目内容
【题目】 Smile Train is a charity ( 慈善团体) that helps the millions of children around the world, who suffer from a facial defect( 缺 陷 ). The defect happens when a baby’s top lip or mouth doesn’t form properly before birth. Eating and drinking is very difficult for these babies. The charity provides free operations, which give these children a new smile, and with it, new hope and a new beginning.
Children with the defect need all the help. Although many sufferers are accepted by their families, sadly, others are not. In some countries, children with this defect are often abandoned at birth because their parents feel ashamed( 尴 尬 )of them or cannot afford the operations. The good news is that the operation is not difficult. It takes less than an hour and costs the family nothing. The charity raises money and finds the right medical volunteers to perform the operations.
A Smile Train doctor from the UK said, “Each child who has the operation is given a second chance at life. After years of staying at home, the children can finally go to school and be happy. Every year I perform hundreds of operations free of cost through Smile Train. Some of the stories I have heard are quite surprising.
One newborn baby girl was found abandoned on a train. Luckily for her, she was found and adopted(收养)by a passenger. This lady then heard about Smile Train and brought the baby to our hospital. I did the operation and gave hope to the family. Experienced doctors like me share our skills with local doctors. In this way make sure that these operations will always be available(可获得的).”
【1】Smile Train is a charity which________________.
A.provides food and medical care for poor children
B.raises money for all the doctors working in the UK
C.offers free medical help to children with the facial defect
D.gives children without parents a new hope and a new beginning
【2】The underlined word “abandoned” in Paragraph 2 is closest in meaning to .
A.given upB. dressed upC. called upD. brought up
【3】Which is NOT TRUE about the operation?
A.It costs nothing.
B.It takes many hours.
C.The operation is easy.
D.The right medical volunteers perform it.
【4】What did the doctor from the UK think of his volunteer work?
A.Dangerous.B.Surprising.C.Relaxing.D.Valuable.
【5】What can we infer (推断) from the passage?
A.Children with the facial defect are becoming more ashamed than before.
B.More doctors are trained to help children with the facial defect.
C.Fewer baby boys with the facial defect are operated on than girls.
D.Doctors in Smile Train are always well paid for doing the operations.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】D
【5】B
【解析】
这篇短文给我们介绍了一个慈善团体——微笑列车,这个组织是帮助全世界那些患有面部缺陷的儿童的,给他们提供手术,给这些孩子新的微笑、新的希望、新的开始。
【1】
细节理解题。根据第一段中“Smile Train is a charity ( 慈善团体) that helps the millions of children around the world, who suffer from a facial defect( 缺 陷 ).”和“The charity provides free operations…”可知,这个慈善团体为面部缺陷儿童提供免费的医疗帮助。故选C。
【2】
词意猜测题。given up放弃;dressed up打扮;called up召集;brought up提出。根据第二段中“because their parents feel ashamed( 尴 尬 )of them or cannot afford the operations”可知,因为有面部缺陷孩子父母为他们感到羞耻,或者负担不起手术费用,所以有这种缺陷的孩子在出生时往往被遗弃,所以划线部分单词abandoned与given up意思相同。故选A。
【3】
细节理解题。It costs nothing.它不用花钱。根据第二段中“It takes less than an hour and costs the family nothing.”可知,这种手术不花钱,所以A项正确。It takes many hours.它需要好几个小时。根据第二段中“It takes less than an hour and costs the family nothing.”可知,这种手续只需要不到一个小时,而不是好几个小时,所以B项错误。The operation is easy.这种手术是容易的。根据第二段中“The good news is that the operation is not difficult.”可知,这种手术是容易的,所以C项正确。The right medical volunteers perform it.合适的医疗志愿者来做它。根据第二段中“The charity raises money and finds the right medical volunteers to perform the operations.”可知,慈善机构筹集资金,并找到合适的医疗志愿者来实施手术,所以D项正确。故选B。
【4】
观点态度题。根据第三段中“Each child who has the operation is given a second chance at life. After years of staying at home, the children can finally go to school and be happy.”可知,每个接受手术的孩子都有第二次生命。 在家呆了这么多年后,孩子们终于可以去上学,过上幸福的生活,所以这位医生认为自己的志愿者工作是有价值的。故选D。
【5】
推理判断题。根据第二段中“The charity raises money and finds the right medical volunteers to perform the operations.”和最后一段中“Experienced doctors like me share our skills with local doctors. In this way make sure that these operations will always be available”可知,为了帮助面部有缺陷的孩子,需要训练更多的医生。故选B。