题目内容
【题目】 After the news of Zhang Chengliang’s death was announced this week,sanitation workers in Hangzhou, Zhejiang province were lost in great pain.
Zhang was the owner of a noodle restaurant that for the past five years has offered sanitation workers more than 53000 free bowls of noodles for breakfast during the coldest months of the year.
Zhang died of an illness at the age of 57 last month,according to a piece of news which was spread widely.
“I couldn’t believe that,” said Meng Yanjun,a local sanitation worker. She recalled the last time she ate in Zhang’s restaurant—a bowl of noodles with meat and a fried egg. “Zhang wouldn’t take money from me. It was freezing outside, but my heart was warmed.” As a sanitation worker, she often gets up early in the morning and stands at the roadside to eat cold steamed stuffed buns or some bread for breakfast.
On a window of Zhang’s restaurant hangs a board, which says,“When you face difficulties, you can have a free bowl of noodles here.” He even promised to give away 1 yuan from each bowl of noodles he sold.
“Sanitation workers make our cities cleaner and more beautiful. They are worth what I am doing for them,” Zhang said earlier. “Sometimes they are too shy to enter our restaurant. We would offer to invite them.”
Over the years,Zhang’s spirit has encouraged hundreds of volunteers who help boil noodles and serve customers. Besides, people at home and abroad have given away eggs, noodles and vegetables. “Now though Zhang is dead, his spirit will be passed on by us.”said one of the volunteers.
【1】Sanitation workers can have noodles for free whenever they are hungry.
【2】Zhang began to offer free noodles when he was at the age of 52.
【3】According to the article,sanitation workers often get up early to start their work.
【4】Each bowl of noodles in Zhang’s restaurant is one yuan cheaper.
【5】Many people work in Zhang’s restaurant as volunteers.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】A
【4】B
【5】A
【解析】
本文主要讲公益人物张成良不仅给有困难的人免费提供一碗热腾腾的面,还坚持给环卫工人免费送早餐。他的爱心行为受到人们的赞扬。
【1】理解判断题:环卫工人在任何饥饿的时候都可以免费吃面条。
细节理解题。根据上文Zhang was the owner of a noodle restaurant that for the past five years has offered sanitation workers more than 53000 free bowls of noodles for breakfast during the coldest months of the year. 张先生是一家面条餐厅的老板,在过去的五年里,这家餐厅在一年中最冷的几个月里为卫生工作者提供了53000多碗免费的面条作为早餐。可知,只有在一年中最冷的几个月或是遇到困难时可以吃免费的面条,所以题干说法错误,故选B。
【2】题干句意:张先生52岁时开始提供免费面条。
理解判断题。根据上文Zhang was the owner of a noodle restaurant that for the past five years has offered sanitation workers more than 53000 free bowls of noodles for breakfast during the coldest months of the year. 张先生是一家面条餐厅的老板,在过去的五年里,这家餐厅在一年中最冷的几个月里为卫生工作者提供了53000多碗免费的面条作为早餐。 Zhang died of an illness at the age of 57 last month张先生上个月因病去世,享年57岁。可以看出,张先生享年57岁,5年前开始提供免费面条,也就是他52岁的时候,所以题干说法正确,故选A。
【3】题干句意:根据这篇文章,环卫工人经常早起开始工作。
理解判断题。根据上文As a sanitation worker, she often gets up early in the morning and stands at the roadside to eat cold steamed stuffed buns or some bread for breakfast.作为一名环卫工人,她经常一大早起床,站在路边吃冷馒头或面包作为早餐。可知环卫工人经常每天很早起来工作。所以题干说法正确,故选A。
【4】题干句意:张家餐厅的每碗面条便宜一元。
理解判断题。根据上文He even promised to give away 1 yuan from each bowl of noodles he sold. 他甚至承诺每卖一碗面条捐赠1元。可以看出,每卖出一碗面就捐款一元,而不是便宜一元,所以题干说法错误,故选B。
【5】题干句意:许多人在张家的餐厅当志愿者。
理解判断题。根据上文Zhang’s spirit has encouraged hundreds of volunteers who help boil noodles and serve customers. 张先生的精神鼓舞了数百名志愿者,他们帮助煮面条,为顾客服务。可知题干说法正确,故选A。
【题目】 过去的一年,“垃圾分类”成了一个热门词,它与我们每个人的生活息息相关。假如你是李华,是你们学校的一位环卫小卫士。请你以垃圾分类为主题,根据以下表格,写一篇英文发言稿,让同学们了解垃圾分类并加入其中。
Why we should do it | ◆pollution ◆energy ◆... |
How it is going | ◆more people, neighborhoods... ◆difficulties... |
What else should be done | ◆clearer instructions ◆... |
注意:
1、发言稿内容须根据所给要点自拟,要求语句通顺,意思连贯,条理清楚;
2、词数90左右,发言稿的开头已给出,不计入总词数;
3、文中不得出现你的真实姓名和学校名称。
Hello, everyone. I'm Li Hua. As an environmental guard in our school, I'd like to say something about separating waste today.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________