题目内容
【题目】 A photo of a boy who arrived at school with a head full of icicles(冰柱) has drawn widespread attention to children from poor rural families.
Wearing only a thin jacket, Wang Fuman, 10, had braved -9℃ weather to travel over an hour from his village home to reach Zhuanshanbao Primary School in Zhaotong, Yunnan province. "After walking more than 4 kilometers through the freezing snow, he arrived with his hair and eyebrows completely frozen, causing laughter among his 16 classmates," said Fu Heng, the school's principal, who uploaded(上传) Wang's photos on Monday morning. Fu added that his classrooms do not have heating because of a lack of money.
After hearing Wang's story, the Yunnan China Youth Development Foundation offered a public donation(捐赠) for children from poor families on Tuesday. It has promised to give each needy child 500 yuan ($75) to help them stay warm in winter. By 1:00 p.m. on Wednesday, the provincial foundation had collected over 300,000 yuan in public donations to their websites.
Wang, who has been nicknamed "Snowflake Boy"(冰花男孩) by netizens(网友), became well-known online. By Wednesday morning, his picture had been "liked" more than 260,000 times on Sina Weibo. "Many children in cities don't have the strong willpower of this boy. I hope all his efforts will be rewarded(回报)," a netizen wrote on Sina Weibo.
The name Fuman translates as "full of happiness", but Wang does not come from a rich family.
He lives in a mud hut(土坯房) with his grandmother and elder sister, and seldom sees his parents because they are migrant workers in other cities.
"I love school. We can have bread and milk for lunch, and we learn lots of things in class," Wang said. His village now has electricity and tap water. "And my family is getting help to build a new house close to the school," he said. "I think our life will get better."
【1】Why did Wang Fuman's classmates laugh when he came in?
A.Because they thought he was poor.
B.Because they wanted to laugh at him.
C.Because he appeared with a head full of icicles.
【2】What did the netizens do according to the passage?
A.They took photos of Wang Fuman and uploaded them in time.
B.They expressed their support and admiration.
C.They promised to give each needy child 500 yuan.
【3】The underlined phrase "a lack of money" can be replaced by "________".
A.being short of moneyB.losing moneyC.plenty of money
【4】Which of the following statements is TRUE?
A.Wang Fuman comes from a rich family.
B.It took Wang Fuman more than an hour to walk from his village home to the primary school.
C.Wang Fuman lives with his grandmother, parents and elder sister.
【5】What can we know from the passage?
A.Wang Fuman's village doesn't have electricity and tap water now.
B.Wang Fuman loves school just because he can have bread and milk for lunch.
C.The children got help quickly because of social love and convenient Internet.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【4】B
【5】C
【解析】
最近一个10岁男孩冒着风雪严寒上学,到达学校时,头上满是冰花的照片引起了人们对来自农村贫困家庭的孩子的广泛关注。云南青少年发展基金会为来自贫困家庭的儿童进行了捐赠。
【1】细节理解题。根据短文第二段“After walking more than 4 kilometers through the freezing snow, he arrived with his hair and eyebrows completely frozen, causing laughter among his 16 classmates”可知,王福满到达学校时,头发、眉毛上都是冰柱,这让他的同学们都笑了。故选C。
【2】细节理解题。根据短文第四段By Wednesday morning, his picture had been "liked" more than 260,000 times on Sina Weibo. "Many children in cities don't have the strong willpower of this boy. I hope all his efforts will be rewarded(回报)," a netizen wrote on Sina Weibo.可知,王福满的照片在网上有很多人点赞。而且一位网民觉得农村的孩子意志坚强,他们的付出会得到回报。B选项“他们表达了对这个男孩的支持和赞赏”,符合语境。故选B。
【3】词义猜测题。根据语境“Fu added that his classrooms do not have heating because of a lack of money.”“王福满补充说他的教室没有供暖因为……钱”可知,a lack of money表示“缺钱”,A选项符合文意。故选A。
【4】推理判断题。根据第二段“Wearing only a thin jacket, Wang Fuman, 10, had braved -9℃ weather to travel over an hour from his village home to reach Zhuanshanbao Primary School in Zhaotong, Yunnan province.”可知,王福满从家到学校要花费1个多小时的时间。B选项正确。根据第五段“but Wang does not come from a rich family.”可知王福满家没有钱,A不对;根据第六段“He lives in a mud hut(土坯房) with his grandmother and elder sister”可知他和奶奶,姐姐住,C不对。故选B。
【5】细节理解题。根据短文第三段和最后一段的内容可知,当王福满的这张照片在网上传开之后,云南青少年儿童发展基金会以及网民们为孩子们提供了及时的帮助。故选C。根据“His village now has electricity and tap water.”可知现在村庄有电和自来水了,A不对;根据“I love school. We can have bread and milk for lunch, and we learn lots of things in class,”可知王福满喜欢学校是因为中午可以吃面包,喝牛奶,而且能够在课上学到很多东西,B不对。故选C。