题目内容
【题目】阅读理解。
Have you been asked for money by some disabled beggars (乞丐) while you're enjoying shopping? Do you have any pity on them who are so poor and lonely or do you just feel afraid of their terrible shapes? As one of the most special groups, disabled people's living conditions — not only their material (物质的) conditions, but their mental (精神的) world — really need improvement.
The treatment for disabled people should go like this: First, don't look down upon them. Don't be afraid of looking at the terrible shapes of the disabled. Try to treat them equally. Because they are a part of the society (社会),we can't discard (抛弃) them. The second is to help them as much as we could. If you can be a volunteer and do some work for the disabled people, that would be very nice. That does help not only to the disabled people but also to yourself because you will feel good after your kind action.
If every one of us gives a little love, the world will become a beautiful wonderland!
(1)From the passage, we can see that .
A.disabled people are poor, but they are happy
B.all disabled people ask for money from those who are shopping
C.disabled people's living conditions are not good
D.no one would like to help disabled beggars
(2)The underlined word “equally” means “” in Chinese.
A.平等地
B.确切地
C.正确地
D.恰当地
(3)Most disabled people are begging (乞讨) along the streets because .
A.it's their jobs
B.they want to make a living in this way
C.more and more people love to help them
D.they are a part of the society
(4)People have pity on disabled beggars because .
A.they are homeless
B.they are poor and lonely
C.they have terrible shapes
D.they are discarded
(5)Which of the following is TRUE?
A.The disabled like to beg in the street.
B.Disabled beggars cannot work to make a living.
C.Disabled beggars are not usually treated equally.
D.The best way to help disabled beggars is to give them lots of money.
【答案】
(1)C
(2)A
(3)B
(4)B
(5)C
【解析】这篇短文主要讲述如何对待残疾人乞讨问题。文章介绍,残疾人是一个特殊的群体,他们的生活条件切实需要得到提高。文章还着重介绍了我们应该如何对待残疾人。
(1)推理性题目。根据短disabled people's living conditions — not only their material (物质的) conditions, but their mental (精神的) world — really need improvement.的描述可知,残疾人的生活条件不好,有待提高。故选C。
(2)词义猜测题。根据—don't look down upon them. Don't be afraid of looking at the terrible shapes of the disabled. 和--- they are a part of the society (社会),we can't discard (抛弃) them的描述可推知,equally意为“平等的”。故选A。
(3)推理性题目。联系上下文可知,多数残疾人都会沿街乞讨,目的是为了生存。故选B。
(4)细节理解题。根据短文第一段Do you have any pity on them who are so poor and lonely的描述可知,人们可怜残疾人是因为他们既贫穷又孤独。故选B。
(5)细节理解题。根据短文描述,选项A、B、D不符合文章内容,结合短文Try to treat them equally的描述可知,残疾人通常受到不平等的对待。故选C。
【题目】根据短文信息,选择相对应的标题。
Entertain yourself on cold wet days
Getting bored on cold wet days? Feeling there is nothing to do? TEENS will help you get rid of the boredom. Here are some fun ideas to get you active, both inside and outside.
①
Help your mom cook a dinner in the kitchen. Washing vegetables may be a good choice for you. You can also learn to make a simple meal, like egg-fried rice. When you eat a meal you have cooked, you'll feel very proud.
②
Choose an interesting story. Then invite your friends to perform it together. You can be the director and your friends can be actors. When you are ready, ask your family and your friends' family to enjoy the play.
③
Collect your family photos. Choose some special ones with your family and make a photo wall. It's a great chance to listen to family stories behind those photos. You can also DIY a photo album and keep the photos safe for a long time.
④
Do you want to be an inventor? Be creative about finding new uses for old objects. Try to invent something with your imagination. For example, you can make a garbage can or a storage box with cardboard. You can also find a problem at your home and create something to fix it.
A. Make a photo wall |
(1)① ② ③ ④
(2)Do you feel bored on cold wet days? What do you like to do on such days?(不少于5个单词)
【题目】 阅读下面的短文,根据短文内容完成表格中所缺信息,每空一词。
All day long Lily has been looking forward to watching her favourite television show.
Lily made a cheese sandwich and poured herself a glass of orange juice.She put them on a tray and carried them to her room.She turned on the TV and picked up a video tape.Written on the tape in large red letters was the message:“Do not touch this tape.It belongs to Lily!”Lily put the tape into the video player and sat on her favourite chair.She was ready for a perfect evening watching her favourite episodes of Friends.
She pressed the play button and waited, but Friends did not appear on the screen.Instead of
catching up on Ross and Rachel, Lily was watching basketball.She pressed the fast forward button.There was more basketball.There was no mistake.Someone had recorded over her favourite show!
A few seconds later Lily threw open the door to her brother's room.
“How could you?”she said.Her brother looked at her and saw the video in her hand.
“Did you record over my favourite show with your silly basketball?”shouted Lily.
John started to say he was sorry, but Lily would not listen to him.She threw the tape onto his bed and ran out of the room crying.John picked up the tape.He had not realized that it was so important to Lily.He wished he could show her how sorry he was.
The next day when Lily came home from school, she went into her room to start her homework.On the bed was a box with a note on top.The note said, “Sorry!”She opened the box and inside was a set of Friends videos.
John really was the best brother in the world!
A evening | |
What Lily planned to do | She looked forward to her favourite show. |
What happened | ⒈ Lily a cheese sandwich and a glass of orange juice to her room. |
What John did theday | He a set of Friends video for Lily. |