题目内容
【题目】 The Lantern Festival falls on the 15th of the first month of the lunar calendar(阴历).This day is always the first full moon in the new year. Ancient people also called it Shangyuan Festival. Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty(朝代)and became popular in the Tang Dynasty.
Watching the red lanterns is one of the main traditions. Lanterns of different shapes and sizes are usually put on trees, or along river banks on show. It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble. Today, when the lanterns slowly rise into the air, people make wishes.
Another tradition is guessing lantern riddles. The riddles are usually short, wise, and sometimes humorous. The answer to a riddle can be a Chinese character(汉字),a famous person's name, or a place name.
The most important thing is to eat sweet dumplings with different tastes. In northern China, they are called yuanxiao while in southern part they're named tangyuan. Because making sweet dumplings is like a game or an activity, they are usually done happily by a group of friends or family members.
In old times, the Lantern Festival was also romantic. Watching lanterns gave young people a chance to meet each other. A line from Xin Qiji, a poet during the Song Dynasty, shows this:
Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Suddenly 1 turned. and there she stood, in the dim(昏暗的)light.
【1】When did celebrations and traditions of the Lantern Festival become popular?
A.The Han Dynasty.B.The Tang Dynasty.
C.The Song Dynasty.D.The Yuan Dynasty
【2】What were sky lanterns first used for by Zhuge Kongming in ancient times?
A.Making wishes.B.Celebrating birthdays.
C.seeking help.D.Decorating the house.
【3】Which of the following is NOT true about sweet dumplings?
A.It's one of the main traditions.B.They are named "yuanxiao" all over the country.
C.People enjoy the process of making them.D.They have different tastes.
【4】What is the main idea of Para.3?
A.The riddles are usually short and wise.
B.The answer to a riddle are different.
C.Guessing lantern riddles is the most important tradition.
D.Guessing lantern riddles is another tradition.
【5】The line from Xin Qiji in the passage shows the Lantern Festival was in old times.
A.excitingB.humorousC.romanticD.interesting
【答案】
【1】B
【2】C
【3】B
【4】D
【5】C
【解析】
本文是一篇说明文,主要介绍了中国元宵节的由来,习俗和传统。
【1】细节理解题。根据第1大段“Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty(朝代)and became popular in the Tang Dynasty” 这一天的庆祝活动和传统始于汉代,并在唐代流行起来。可知,故选B。
【2】细节理解题。根据第2大段“It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble.”据说,诸葛孔明第一次用孔明灯是为了寻求帮助。可知,故选C。
【3】推理判断题。根据第4大段“The most important thing is to eat sweet dumplings with different tastes.”可知吃元宵是习俗,故A正确;根据第4大段“In northern China, they are called yuanxiao while in southern part they're named tangyuan.”中国北方叫元宵,南方叫汤圆,故B错误;根据第4大段“Because making sweet dumplings is like a game or an activity, they are usually done happily by a group of friends or family members.”可知人们喜欢做元宵的过程,故C正确;根据第4大段“The most important thing is to eat sweet dumplings with different tastes.”可知元宵有不同的口味,故D正确。故选B。
【4】主旨大意题。根据第3大段“Another tradition is guessing lantern riddles.”另一个传统就是猜灯谜。可知是讲述了另一个传统习俗,猜灯谜。故选D。
【5】词句理解题。根据第5大段“A line from Xin Qiji, a poet during the Song Dynasty, shows this: Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Suddenly 1 turned. and there she stood, in the dim(昏暗的)light”可知这个诗句是为了说明第5大段的中心句“In old times, the Lantern Festival was also romantic.”古时,元宵节也很浪漫。故选C。
阅读理解题中判断句子的正误属于推理判断题,是英语试题中经常出现的题型,也是难题之一。4个选项要根据题干意思一一从原文中查找,有些是关键单词出错,有些是句子意思表达有误。此类判断题考查学生对文章句子的深层次理解能力。如第3题,B是范围出错,不是全国而是分南北方。所以句子正误题可以优先注意题干中的关键信息,如数字,地点,程度词等。