题目内容
【题目】 The world itself is becoming much smaller by using modern traffic and communication means(工具). Life today is much easier than it was hundreds of years ago, but it has brought new problems. One of the biggest problems is pollution. To pollute means to make things dirty. Pollution comes in many ways. We see it, smell it, drink it and even hear it.
Man has been polluting the earth. The more people have, the more pollution becomes. Many years ago, the problem was not so serious because there were not so many people. When the land was used up or the river was dirty in one place, man moved to another place. But this is no longer true.
Man is now slowly polluting the whole world.
Air pollution is still the most serious. It’s bad for all living things in the world, but it is not the only one kind of pollution. Water pollution kills our fish and pollutes our drinking water. Noise pollution makes us angry more easily.
Many countries are making rules to fight pollution. They stop people from burning coal in houses and factories in the city, and from putting dirty smoke into the air. Pollution by SO2 is now the most dangerous kind of pollution, it is caused by heavy traffic. We are sure that if there are fewer people driving, there will be less air pollution.
The earth is our home. We must take care of it. That means keeping the land, water and air clean. And we must pay attention to the rise in pollution at the same time.
【1】According to the passage, ________, our world is becoming much smaller.
A.because of the rise in pollution
B.thanks to science development
C.because the earth is being polluted day and night
D.because the earth is blowing away by the wind every year
【2】Hundreds of years ago, life was ________ it is today.
A.as early asB.much easier than
C.as hard asD.much harder than
【3】In paragraph 1, the underlined word “it” means ________ .
A.rubbishB.noise pollution
C.air pollutionD.water pollution
【4】Which of the following in NOT true?
A.Many countries are making rules to fight pollution
B.The pollution of the earth grows as fast as the world pollution does.
C.The problem of pollution is not so serious because there are not so many people living on the earth.
D.If people could go to work by bus or by bike instead of car or motorbike, it would be helpful in fighting against the problem of SO2.
【5】What might be the best title for the text?
A.Air PollutionB.Today’s life
C.Protect the earthD.Pollution by SO2
【答案】
【1】B
【2】D
【3】B
【4】C
【5】C
【解析】
本文是一篇科普文章。讲到了空气污染、水污染和噪声污染。这些问题会危及到生活在地球上的人类,因此人类应该保护环境。
【1】细节理解题。根据“The world itself is becoming much smaller by using modern traffic and communication means(工具).”,句中谈到的“modern traffic and communication means(工具)”都是科学发展的结果。选项B符合题意。故选B。
【2】细节理解题。根据句中的“Life today is much easier than it was hundreds of years ago, but it has brought new problems.”,可知数百年前的生活比如今更难。故选D。
【3】词句猜测题。根据“Pollution comes in many ways. We see it, smell it, drink it and even hear it.”,可知这里的it是指能够被听见的污染,那么就是噪音污染。故选B。
【4】推理判断题。根据“Many countries are making rules to fight pollution.”可知很多国家都在制定规章制度去对抗污染,A正确;根据常识和文章内容可知地球和世界的污染都在增加,B正确;通读全文,尤其是文章的第二段可以看出,世界的人口急剧增加,土地将被用光,整个地球受到污染,所以选项C说的意思,居住在地球上的人口不太多,污染问题不太严重的说法是不正确的;根据“Pollution by SO2 is now the most dangerous kind of pollution, it is caused by heavy traffic.”可知SO2是由于重度交通导致的,乘坐公交车和自行车会减少SO2的产生,D正确。故选C。
【5】本文归纳题。本文讲到了空气污染、水污染和噪声污染。这些问题会危及到生活在地球上的人类,因此人类应该保护环境。结合选项,选项C能概括全文。故选C。