题目内容
【题目】 A new study finds that lots of kids hate school. Usually this kind of feeling doesn’t last long. But what happens if you feel this way too much? School is a fact of life and getting a good education can help you build the kind of future life you want. So let’s talk about school and what to do when you don’t like it.
If you don’t like school, the first step is to find out why. You might not like school because you don’t have enough friends, or maybe you don’t get along with your teacher. Sometime it’s a big problem with your classes and schoolwork. You may be getting farther and farther behind, and it may seem like you’ll never catch up.
When you know why you don’t like school, you can start taking steps to make things better. It’s a good idea to talk to someone about your problems with school. Your mum, dad, teacher or school counselor(顾问)will be able to help you. Another good idea is to write down your feelings about school in a notebook. It’s a great way to let out emotions(情绪). Remember you don’t have to share what you’ve written with others.
【1】Lots of kids ________, according to the writer.
A.like school very muchB.are good at reading and writing
C.don’t like doing homeworkD.have the thought of hating school
【2】What does the underlined word “ it” refer to(指的是)in the first paragraph?
A.A good education.B.School.C.Future life.D.Friendship.
【3】If you don’t like school, the first step is to ________.
A.find out whyB.go to see a doctor
C.ask your parents for helpD.leave school for a short time
【4】When you start taking steps to make things better, one of the good ideas is to ________.
A.keep silent about your problemsB.share what you’ve written with others
C.write down your feelings about schoolD.get along well with your classmates
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】C
【解析】
这篇短文主要介绍了学生的厌学问题,并就如何解决这个问题提出了建议。
【1】细节理解题。根据文中A new study finds that lots of kids hate school. 一项新的研究发现很多孩子讨厌上学。可知许多孩子有厌学的思想,故选D。
【2】词义猜测题。根据文中So let’s talk about school and what to do when you don’t like it. 所以我们来谈谈学校,当你不喜欢……的时候该怎么办。可知这里的it指代的是“学校”,故选B。
【3】细节理解题。根据文中If you don’t like school, the first step is to find out why. 如果你不喜欢上学,第一步就是找出原因。可知如果不喜欢学校,首先要知道原因,故选A。
【4】细节理解题。根据文中It’s a good idea to talk to someone about your problems with school. 和别人谈谈你在学校的问题是个好主意。和Another good idea is to write down your feelings about school in a notebook. 另一个好主意是把你对学校的感受写在笔记本上。可知这里说的是第二种方法,故选C。
细节理解题属于直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。做题一定要细心。比如本题第三小题Ifyoudon’tlikeschool,thefirststepisto________.只要细心看原文,根据原文中的Ifyoudon’tlikeschool,thefirststepistofindoutwhy.即可很容易得出答案。
【题目】书面表达。
根据下面提供的信息,介绍你自己及朋友的情况,可适当发挥。
Name | Age(年龄) | Telephone number | |
I | Linda Cooper | 12 | 6025113 |
Friend | Bob Brown | 11 | 4397702 |
Friend | Amy Green | 12 | 5998631 |
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________