题目内容
【题目】 For several days I saw little of Mr. Rochester. In the morning he was busy with business, and in the afternoon gentlemen from the neighborhood called and hung out with him. All my knowledge of him was limited to occasional meetings around the house, when he would sometimes pass me coldly, and sometimes bow and smile. His changes of manner did not make me unhappy, because I saw that I had nothing to do with the cause of them.
One evening, several days later, I was invited to talk to Mr. Rochester after dinner. He was sitting in his armchair, and looked not so serious. There was a smile on his face, and his eyes were bright, probably with wine. As I was looking at him, he suddenly turned, and asked me, “Do you think I'm handsome, Miss Eyre?”
The answer went out from my tongue(舌头) before I realized it: “No,sir.”
I continued to say,“Ah, you are really unusual! You are a quiet, serious little person, but you can be almost rude.” “Sir, I'm sorry. What I mean is that beauty doesn't matter, or something like that.”
Mr. Rochester said, “ No, you shouldn't! I see, you criticize (批评) my appearance, and then you stab(刺) me in the back! You have honesty and feeling. There are not many girls like you. You are very special. ”
He seemed to read my mind, and said quickly, “Yes, you’re right. I have plenty of faults. I went the wrong way when I was twenty one, and have never found the right road again. I was not a bad man, and believe me. It wasn't my character(性格),but circumstances(处境)that were to blame(责备). Hope you can understand me.”
“Don't be afraid of me, Miss Eyre,” he continued. “You don't relax or laugh very much , perhaps because of the effect Lowood school has had on you. But in time you will be more natural with me, and laugh, and speak freely. You're like a bird in a cage. When you get out of the cage, you'll fly very high. Good night."
【1】Why didn't Miss Eyre mind Mr. Rochester 's manner?
A.Because she thought she had nothing to do with it.
B.Because he often hung out with gentlemen.
C.Because he was very cold.
【2】The underlined word “occasional” in the first paragraph means“___________”.
A.经常的B.偶尔的C.极少的
【3】Why did Mr. Rochester say“… and then you stab(刺) me in the back!" in Paragraph 5?
A.Because Miss Eyre planned to kill him with a knife.
B.Because Miss Eyre regretted having talked to him.
C.Because Miss Eyre said something else to correct what she had said before.
【4】Mr. Rochester told Miss Eyre something about his circumstances in order to ___________.
A.tell her all his troublesB.tell her his life experienceC.change her opinion of him
【5】According to the passage, which of the following is NOT true?
A.Miss Eyre didn't think Mr. Rochester was handsome when asked.
B.At last, Mr. Rochester encouraged Miss Eyre to laugh and relax.
C.Miss Eyre fell in love with Mr. Rochester.
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】C
【5】C
【解析】
本文介绍了爱小姐与罗切斯特先生的相遇和交谈。爱小姐不在意罗切斯特的态度,因为她认为她与此无关。后来,罗切斯特先生把自己的情况告诉了爱小姐,以便改变她对他的看法。罗切斯特先生鼓励爱小姐笑一笑,放松一下。
【1】推理判断题。根据“His changes of manner did not make me unhappy, because I saw that I had nothing to do with the cause of them.”可知,爱小姐不在意罗切斯特的态度,因为她认为她与此无关。故选A。
【2】词义猜测题。根据“when he would sometimes pass me coldly, and sometimes bow and smile.”可知。有时他会冷漠地从我身边走过,有时会鞠躬微笑。此处表示偶然会遇见他,故选B。
【3】推理判断题。根据“Sir, I'm sorry. What I mean is that beauty doesn't matter, or something like that. ”“先生,我很抱歉。我的意思是美丽并不重要,或者类似的东西。"可知,爱小姐又说了些别的话来纠正她以前说过的话。故选C。
【4】推理判断题。根据“It wasn't my character(性格),but circumstances(处境)that were to blame(责备). Hope you can understand me.”可知,罗切斯特先生把自己的情况告诉了爱小姐,以便改变她对他的看法。故选C。
【5】推理判断题。根据“Do you think I'm handsome, Miss Eyre?”The answer went out from my tongue(舌头) before I realized it:“No, sir.”可知,当爱小姐被问时,她认为罗切斯特先生不英俊。因此A项正确。根据“But in time you will be more natural with me, and laugh, and speak freely.”可知,最后,罗切斯特先生鼓励爱小姐笑一笑,放松一下。因此B项正确。文中没有提到爱小姐爱上了罗切斯特先生。因此C项不正确。故选C。