题目内容
【题目】
![]()
When you are little, the whole world feels like a big playground.
It was a hot afternoon and my best friend Stephanie and I decided to have an adventure in his basement. As I opened the basement door, before us lay the biggest room, full of amazing things like guns, dolls, and old clothes. I ran downstairs and spotted a red steel can. It was paint. I looked beyond it and there lay even more paint in bright colors like purple, orange, blue and green.
"Stephanie, I just found us a project for the day. Get some paintbrushes. We are going to paint." She screamed with excitement as I told her of my secret plans and immediately we got to work. We gathered all the brushes we could find and moved all of our materials to my yard. There on the road in front of my house, we painted bit stripes of colors across the pavement. Stripe by stripe, our colors turned into a beautiful rainbow. It was fantastic!
The sun was starting to sink. I saw a car in the distance and jumped up as I recognized the car. It was my mother. I couldn't wait to show her my masterpiece. The car pulled slowly into the driveway and from the look on my mother's face, I could tell that I was in deep trouble.
My mother shut the car door and walked towards me. Her eyes glaring, she shouted, "What on earth were you thinking? I understood when you made castles out of leaves, and climbed the neighbors' trees, but this! Come inside right now!" I stood there glaring back at her for a minute, angry because she had insulted my art.
"Now go clean it up!" Mother and I began cleaning the road. Tears ran down my cheeks as I saw my beautiful rainbow turn into black cement.
Though years have now passed, I still wonder where my rainbow has gone. I wonder if, maybe when I get older, I can find my rainbow and never have to brush it away. I guess we all need sort of rainbow to brighten our lives from time to time and to keep our hopes and dreams colorful.
【1】What does a big playground mean according to the passage?
A.Children can run and jump on it.B.Children can paint pictures around it.
C.Children can do whatever they like.D.Children can choose the way of living.
【2】Why did the writer jump up when he recognize his mother's car?
A.He wanted to show his painting to her.B.He wanted to introduce Stephanie to her.
C.He wanted to put the materials back in the yard.D.He wanted to prevent her from seeing his painting.
【3】What is the right order according to the passage?
① Stephanie and I decided to work on secret plans excitedly.
② I started to sweep up the street with tears rolling down my face.
③ I stood still in anger because of my mother's insulting.
④ We colored the road into wonderful rainbow.
A.②③①④B.①④③②C.④①②③ D.③②④①
【4】What does the underlined word "rainbow" in the last paragraph refers to? What do children expect their parents to do according to the passage?(50词左右)
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】The rainbow first refers to the writer and his friend's masterpiece which he wanted to show to his mother. Second, it also stands for children's dream. More importantly, the rainbow in the last sentence in the passage means something creative/imaginative and fun in life.
【解析】
文章大意:文章通过讲述小的时候在路上画彩虹被妈妈训斥的故事,告诉我们,在生命中我们都需要某种彩虹不时地照亮我们的人生,让我们的希望和梦想多姿多彩。
【1】词义猜测题。根据最后一段作者的感慨Though years have now passed, I still wonder where my rainbow has gone. I wonder if, maybe when I get older, I can find my rainbow and never have to brush it away.可知事情已经过去的多年,他依然怀念他的彩虹,希望他能重新拥有彩虹而且不被洗涮掉,推测在孩子的世界,他们希望拥有一个能随意干任何事的地方,故选C。
【2】细节理解题。根据 I couldn't wait to show her my masterpiece.可知当他认出是他妈妈的车时,他跳起来是因为他迫不及待地想要让妈妈看看他的杰作,故选A。
【3】细节理解题。根据 She screamed with excitement as I told her of my secret plans and immediately we got to work.可知这是故事的第一个情节,根据 Stripe by stripe, our colors turned into a beautiful rainbow. It was fantastic! 可知故事的第二个情节是我们把路油漆成了彩虹。根据 I stood there glaring back at her for a minute, angry because she had insulted my art.可知故事的第三个情节是我因为母亲的侮辱感到非常生气。根据 Tears ran down my cheeks as I saw my beautiful rainbow turn into black cement.可知故事的最后情节是我流着泪开始清扫道路,故选B。
【4】回答问题。根据 Stripe by stripe, our colors turned into a beautiful rainbow. It was fantastic! 可知开始的rainbow指的是好朋友和我在路上画的彩虹,文章最后提到的彩虹是引申义,代表孩子们的梦想,生活中有创造力的或者想象力的东西,孩子们想让父母做的是尊重他们,理解他们。故答案为The rainbow first refers to the writer and his friend's masterpiece which he wanted to show to his mother. Second, it also stands for children's dream. More importantly, the rainbow in the last sentence in the passage means something creative/imaginative and fun in life.
本篇任务型阅读考查学生归纳概括能力和语篇能力;文章是关于作者童年画彩虹的故事,根据故事发展的情节,易于理解;本篇设定任务题型多样,有单选和回答问题。题1是词义猜测题,题2、3是细节理解题,解答时要在原文中找出题干包含的信息部分,这样可以正确地捉住有效信息,确保答题的准确性;题4是回答问题,要从文字表面信息推测文章深层次的含义;解答完,要复读文章,核实信息。
【题目】 Nature in Art
Many artists paint and use nature in their works, but the results are very different. Here are four of them.
| Stanislaw Witkiewicz Stanislaw Witkiewicz was born in 1885 in Zakopane, Poland. He died in 1939. Many people like Witkiewicz’s paintings of nature and landscapes (风景). He painted this one in 1907. It shows the Hinczow Lakes in south Poland. |
| Ginger Riley Munduwalawala In the past, Aboriginal (原始的) people painted pictures of nature on rocks. Modern aboriginal artists also paint nature. This colorful painting by Ginger Riley Munduwalawala (1937 – 2002) shows hills, rivers, birds and kangaroos. |
| Ando Hiroshige Japanese art is famous for landscape paintings. You can often see the sea and sky, the mountains, and trees. Ando Hiroshige, one of Japan’s most famous artists, made and sold thousands of beautiful prints in his lifetime, but he died poor. |
| Damien Hirst Damien Hirst is the richest artist in England. He is a painter, but he is more famous for art with animals. In one room of a gallery, he put lots of fruit and real butterflies. They flew around the visitors. |
【1】When did Stanislaw paint the Hinczow Lakes?
A.In 1885.B.In 1907.C.In 1937.D.In 1939.
【2】Where is Ando Hiroshige from?
A.Poland.B.Australia.C.Japan.D.England.
【3】Who is famous for art with animals?
A.Stanislaw Witkiewicz.B.Ginger Riley Munduwalawala.
C.Ando Hisroshige.D.Damie Hirst.