题目内容
【题目】 If you go to the beautiful city of New Orleans, you will see a statue(雕像)which stands in a little square there. It is the statue of a woman whose eyes look at you like your mother's.
It is the statue of a woman named Margaret Haughery. When Margaret was a tiny baby, her father and mother died, and she was adopted by two young people as poor and as kind as her own parents. She lived with them until she grew up. Then she married, and had a little baby of her own. But very soon her husband died, and then her baby died, too, and Margaret was all alone in the world. She was poor, but she was strong, and knew how to work.
Later, there came a great sickness in the city. And so many mothers and fathers died that there were more orphans than the asylums(收容所)could possibly take care of.
Margaret decided to help them. She gave them part of her wages every week and worked for them. Margaret was so good at doing business that, a few years later, she earned more money. And then she built a home for orphan babies, she called it her baby house.
When Margaret died people were surprised to find that, with all her giving, she had still saved a great deal of money, and that she had left every penny of it to the different orphan asylums of the city!
And then the people of New Orleans made a statue of her, in memory of the great love and the great power of plain Margaret Haughery.
【1】What does the underlined word "adopted" in Paragraph 2 mean?
A.WatchedB.Trained.C.RaisedD.Given.
【2】How did Margaret earn money mostly?
A.By doing business.
B.By teaching children.
C.By building a house.
D.By taking care of orphans.
【3】What can we know from the 5th paragraph of the passage?
A.Margaret saved very few money.
B.Margaret gave away all her money.
C.Margaret spent most of her money for herself.
D.Margaret's business wasn't quite successful.
【4】What's the main idea of the passage?
A.Margaret helps orphans in her life.
B.A statue which stands in a little square.
C.How Margaret became rich by doing business.
D.People made a statue of Margaret in memory of her.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】A
【解析】
本文主要向我们介绍了玛格丽特帮助孤儿的事迹。
【1】词句猜测题。A:观看;B:训练;C:抚养;D:给予。分析“When Margaret was a tiny baby, her father and mother died, and she was adopted by two young people as poor and as kind as her own parents.”可知,玛格丽特很小的时候,她的父母就去世了,她被两个和她父母一样贫穷和善良的年轻人收养了。所以此处adopted表示“抚养”的含义。故选C。
【2】细节理解题。A:做生意;B:教孩子;C:建房子;D:照顾孤儿。根据第四段中“Margaret was so good at doing business that, a few years later, she earned more money.”可知,玛格丽特做生意很在行,几年后,她赚了更多的钱。所以玛格丽特主要是靠做生意赚钱的。故选A。
【3】推理判断题。A:玛格丽特攒的钱很少。B:玛格丽特捐出了她所有的钱。C:玛格丽特把大部分钱花在自己身上。D:玛格丽特的生意不是很成功。分析第五段内容可知,玛格丽特去世时,人们惊奇地发现,尽管她捐出了很多,她还是攒下了一大笔钱,而且把每一分钱都留给了城里的各个孤儿院。故选B。
【4】主旨大意题。A:玛格丽特一生都在帮助孤儿。B:一个小广场上的雕像。C:玛格丽特是如何通过经商致富的。D:人们为纪念玛格丽特制作了一尊塑像。分析文章内容可知,本文主要向我们介绍了玛格丽特帮助孤儿的事迹。故选A。