题目内容

【题目】根据短文内容,选择最佳答案。
Modern Chinese use the solar calendar(阳历)as English people do . But at the same time, they use their own lunar calendar. Each lunar year is given the name of one of these animals : the rat , the ox , the tiger , the hare , the dragon , the snake , the horse , the goat , the monkey , the chicken , the dog and the pig . This list lasts for 12 years and then starts again.
Each Chinese month starts on the day of the new moon. And the full moon comes on the 15th day of the month. The New Year always starts between January 21 and February 20. On the last day of the lunar year, there is a big family dinner. All members of the family except married daughters try to be present at this meal, even of they have to travel many miles to reach the home of their parents. Old quarrels are forgotten, and everybody is happy. After the dinner, the children keep awake to welcome the New Year.
The New Year celebrations last for 15 days, from the new moon to the full moon. On the first day, children and unmarried people go to visit their elder
(1)If next year is the year of the dragon, what was the name of last year?
A.It was the year of tiger.
B.It was the year of the hare.
C.It was the year of snake.
D.It was the year of the ox.
(2)Suppose that next Chinese New Year's Day is on 15th February, when will people have their big family dinner?
A.On February 15
B.On February 16
C.On February 14
D.On February 17
(3)The family usually have their big family dinner at the home of _______.
A.the married son
B.the married daughter
C.the unmarried son
D.the parents
(4)People celebrate the New Year ________.
A.for 15 days
B.from the new moon to the full moon in the first month of the lunar year
C.from January 21 to February 20
D.both A and B
(5)From this selection we know that each Chinese month is measured by __.
A.the sun's revolutions(旋转)
B.the moon's revolutions
C.the earth's revolutions
D.both the earth's and moon's revolutions

【答案】
(1)B
(2)C
(3)D
(4)A
(5)B
【解析】短文大意:本文介绍了中国的农历。每年农历年给出了一个这些动物的名称:鼠,牛,虎,兔,龙,蛇,马,羊,猴,鸡,狗和猪。这个列表会持续12年,然后再开始。中国的每个月从新月开始的一天。和满月出现在每个月的第十五天。
(1)细节理解题。根据第一段中Each lunar year is given the name of one of these animals : the rat , the ox , the tiger , the hare , the dragon , the snake , the horse , the goat , the monkey , the chicken , the dog and the pig .可知龙年在兔年之后,所以答案是B。
(2)细节理解题。根据东二段中On the last day of the lunar year, there is a big family dinner.可知可知团年饭在阴历的最后一天晚上,所以答案是C。
(3)细节理解题。根据第二段中All members of the family except married daughters try to be present at this meal, even of they have to travel many miles to reach the home of their parents.可知团年饭在父母家吃,所以答案是D。
(4)细节理解题。根据第三段首句The New Year celebrations last for 15 days, from the new moon to the full moon.可知新年庆祝的时间是15天,从初一到正月十五,所以答案是A。
(5)细节理解题。根据第二段首句Each Chinese month starts on the day of the new moon. And the full moon comes on the 15th day of the month.就可推知阴历是以月球的旋转为依据,所以答案是B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Below is a description of a single scientific experiment. It shows us how iron reacts (反应) with air and with water.

Aim: To find out if iron rusts(生锈) (a) in dry air; (b) in water that has no air in it (air-free water) ; (c) in ordinary water.

Materials: Some clean iron nails (铁钉) ; test tubes(试管); test tube holder; cotton wool; oil; Bunsen burner.

Iron in dry air

Method

(1) Put some iron nails at the bottom of a test tube.

(2) Push some cotton wool down the tube.

(3) Leave the tube for one week.

Result

After one week, the nails have not rusted.

Conclusion

Iron does not rust in dry air.

(4) Add some oil to the water. (This will keep air out of the water.)

(5) Leave the tube for one week.

Result

The nails do not rust in the tube with air-free water.

Conculsion

Iron does not rust in air-free water.

Iron in ordinary water

Method

(1) Half –fill a test tube with water and add

two or three clean nails.

(2) Leave the tube for one week.

Result

The nails rust in the tube with ordinary

water.

Conclusion

Iron rusts in ordinary water. (238 words)

Iron in air-free water

Method

(1) Half-fill a test tube with water.

(2) Boil the water for three minutes. (This makes surethere is no air in the water.)

(3) Put two or three clean nails in the water.

【1】In the first part of the experiment the cotton wool is most probably used to ____.

A. keep the air dry B. keep the tube wet

C. make the nails rust D. keep the tube clean

2What are necessary steps to make sure the water in the tube is air-free?

Leave half a tube of water in it.

Boil the water for some time.

Put some clean iron nails in the tube.

Add some oil to the water.

A. ①② B. ①③ C. ②③ D. ②④

3We can conclude from the experiment that only ____ makes iron rusty.

A. dry air B. cotton wool

C. ordinary water D. air-free water

【题目】动词填空

阅读下面短文,用括号内所给动词的适当形式填空 (必要时可加情态动词或助动词)。

Afel was only a small boy when he first saw snow in a picture book.In the pictures he saw a lot of children【1】___________(play)in the snow.

Afel didn’t understand what snow was.But he dreamed about snow all the time.He dreamed of being able2___________(fly)across the snow.

One day when he was twelve,Afel 3___________(watch)TV at his uncle’s house.The program was full of snow.Not only snow, there were people flying across the snow.

“Look! They4___________(fly)”he shouted excitedly.

The snow,and the people…It was just like one of his dreams.

“They’re skiing.It5___________(need)snow,”said his uncle,“it’s the Winter Olympics.It6__________(hold)every four years.”

Afel found out that the next Winter Olympics7__________(be)in Sochi,Russia in 2014.

“Perfect,”he thought.“Enough time for me to become a good skier.I8___________(go)the Winter Olympics,and win the gold medal for skiing.”

“But there’s no snow here!”people told him.“Where are you going to ski?”

Afel made himself a pair of skis and skied across the sand.At first he couldn’t move,but he practiced and practiced until he could move quite quickly.

“How will you go to the Winter Olympics?”people asked him.“Our country doesn’t have a team at all.Why not do athletics(田径)instead? We have lots of good runners.And we9___________(win)lots of medals at the Olympics.”

Now Afel is practising 【10___________(ski)down sand dunes(沙丘).He dreams that the yellow sand and brown earth of the desert is the white snow.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网