题目内容
【题目】The Sydney Opera House is a very famous building in the world. It has become Sydney's best-known landmark and international symbol. The Opera House with a "sailing roof" was designed by a famous Danish(丹麦建筑师), Utzon. The base for the building was started in 1959, years before the designs were finished. Utzon spent four years designing the Opera House. In 1962, the designs were finalized(定稿)and theconstructionbegan. In 1967, they started the decoration inside. It took 14 years in total to build the Opera House. Queen Elizabeth II officially opened it on October 20th, 1973.
![]()
The Sydney Opera House cost around $100 million and was paid for by the public. 6,225 square meters of glass was used to build it. The Opera House includes 1,000 rooms. It is 185 meters long and 120 meters wide. The building's roof sections weigh about 15 tons. Each year, this fantastic building attracts 200,000 tourists to come for a visit or enjoy events in it.
The Opera House reaches out into the harbour (港湾). It is amazing and unforgettable, offering people a strong sense of beauty.
【1】The designer of the Sydney Opera House was from_________.
A. America B. Australia C. England D. Denmark
【2】Building the Sydney Opera House lasted__________.
A. from 1959 to 1973 B. from 1962 to 1973 C. from 1959 to 1967 D. from 1962 to 1967
【3】The underlined word "construction" means__________ in Chinese.
A. 创立 B. 设计 C. 施工 D. 竣工
【4】___________paid for the cost of the building of the Sydney Opera House.
A. Utzon B. The public C. Queen Elizabeth II D. The government
【5】Which is the best title for the passage?
A. Sailing Roof B. Travelling in Sydney
C. The Sydney Opera House D. The Opening of the Opera House
【答案】
【1】D
【2】A
【3】C
【4】B
【5】C
【解析】试题分析:本文主要说明的悉尼歌剧院的历史,他是20世纪最具特色的建筑之一和世界著名的表演艺术中心,每年吸引着百万游客。
【1】D 细节理解题。根据The Opera House with a " sailing roof" was designed by a famous Danish architect (丹麦建筑大师),Utzon.说明设计师来自丹麦,故选D。
【2】D细节理解题。根据In 1962, the designs were finalized (定稿) and the construction began. In 1967, they started the decoration inside. It took 14 years in total to build the Opera House.说明悉尼歌剧院是从1962开始建到1967年建成,故D正确。
【3】C词义猜测题。由“in 1962, the designs were finalized ”可知 “(剧院)设计定稿”后,接着就是施工了。可知选C
【4】B细节理解题。根据第二段1,2行The Sydney Opera House cost around $100 million and was paid for by the public 6,225 square meters of glass was used to build it.说明悉尼歌剧院的建设费用是由公众出的故选B。
【5】C主旨大意题。由整篇文章可知文章从歌剧院的基座开建,设计、施工、人力物力和世界影响来说明悉尼歌剧院的,故选C。