题目内容
【题目】Man has a big brain (脑子). He can think, learn and speak. Scientists (科学家) once thought that man is different from animals because he can think and learn. They now know that dogs, rats and birds can learn too. They are beginning to understand that man is different from animals because he can speak. Animals can not speak. They make noise when they are afraid or unhappy. Apes (类人猿) can understand something more quickly than man. One or two of them have learned a few words. But they cannot put them together to make sentences. They cannot think like us because they have no language (语言).
Language is a wonderful thing. Man can build a modern world because he has language.
Every child can speak his own language very well when he is four of five, but no animal learns speak. How do children learn it? Scientists do not really know. What happens inside our body? They do not know. They only know that man can speak because he has a brain.
【1】Man is different from animals because ________________.
A. man can understand things quickly
B. man can learn
C. man has a brain
D. man has learned to use language
【2】Apes cannot ________________.
A. speak like man B. make noise
C. understand things D. learn words
【3】Scientists now know ________________.
A. how children learn to speak
B. why apes can learn a few words
C. what happens inside his body when man speaks
D. man’s brain helps him learn to speak
【4】Which of the following is not true?
A. Some animals can learn.
B. Apes can understand some things more quickly than man.
C. Apes can put the words together to make sentences.
D. Apes have no language though they can learn some words.
【5】The best title (标题) for this passage is ________________.
A. Animals’ Learning B. Man and Ape
C. Brain and Language D. Man’s Brain
【答案】
【1】D
【2】A
【3】D
【4】C
【5】C
【解析】
试题分析:本文叙述了人不同于动物,人会说话而动物不会说话。动物害怕或不高兴时会发出噪音。因为动物没有语言,他们不可能像我们一样思考。科学家也弄不明白当人说话时,人体内部发生了什么。
【1】D细节理解题。根据短文第一段They are beginning to understand that man is different from animals because he can speak. Animals can not speak.可知人类会说话,即能使用语言是动物和人的区别,故选D。
【2】A细节理解题。根据第一段Apes (类人猿) can understand something more quickly than man. One or two of them have learned a few words. But they cannot put them together to make sentences.可知类人猿不能组织语言,故选A。
【3】D细节理解题。根据第三段They only know that man can speak because he has a brain.故选D。
【4】C细节理解题。根据第二段But they cannot put them together to make sentences.可知他们不能造句子,故选C。
【5】C归纳理解题。根据短文主要说明了人类会说话是因为大脑,人类和动物的区别是人会说话,及选项对比,故选C。
【题目】根据句意,用方框中所给单词的适当形式填空。(每题2分共10分)
Which, interesting, learn, between, science |
【1】—What do you think of ________?
—It’s boring.
【2】We can ______ a lot from English newspapers and books.
【3】—_____ is your favorite food?
—Coke.
【4】He thinks history is very _______. So he likes it very much.
【5】—Where is Lin Tao?
—He sits _______ Kangkang and Zhou Weilun.