题目内容
【题目】阅读短文判断正误。正确的写T错误的写F。
On Sundays I don’t go to school. I go and play games in the park with my friends. I get up very late at about nine o’clock. I eat my breakfast at about nine thirty. At ten o’clock we meet at the gate of the park. We have a good time there . We sometimes fly kites. Sometimes we play football. We come back home at about twelve. Then I have my lunch. In the afternoon I stay at home and do my homework. In the evening I often watch TV. I go to bed at about nine.
【1】I get up at about nine thirty .
【2】I go to the park and play games after breakfast .
【3】I have my lunch in the park on Sundays.
【4】I often Watch TV in the afternoon.
【5】I go to bed at about nine on Sundays.
【答案】
【1】F
【2】T
【3】F
【4】F
【5】T
【解析】
这篇短文作者给我们介绍了他星期天一般都做什么。早上他起床比较晚,吃完早饭后和朋友们去公园玩;下午呆在家里写作业,晚上看电视。
【1】根据短文中I get up very late at about nine o’clock.可知,作者是在大约九点钟起床,不是九点半,故这句话是错误的。
【2】根据短文中I eat my breakfast at about nine thirty. At ten o’clock we meet at the gate of the park. We have a good time there . We sometimes fly kites. Sometimes we play football.可知,作者吃完早饭后,和朋友们一起去了公园,他们在公园里玩得非常开心。由此可知这句话是正确的。
【3】根据短文中We come back home at about twelve. Then I have my lunch.可知,作者是回家之后吃的午饭,不是在公园里吃的,故这句话是错误的。
【4】根据短文中In the afternoon I stay at home and do my homework. In the evening I often watch TV.可知,下午的时候,作者在家里做作业,不是看电视,他经常晚上看电视,故这句话是错误的。
【5】根据短文中I go to bed at about nine.可知,作者晚上九点上床睡觉,由此可知这句话是正确的。
这是一篇记叙文,作者给我们介绍了他星期天的活动。文章是按照时间顺序来记叙,比较有条理,也易于我们把握文章的中心大意和细节内容。题型是判断题,考查我们对文章具体信息的理解。做题时,首先阅读短文,了解大意,把握文章的结构;然后阅读题目中的句子,弄懂意思,根据原文的信息进行判断。例如第1小题,根据短文中I get up very late at about nine o’clock.可知,作者是在大约九点钟起床,不是九点半,故这句话是错误的。再如第4小题,根据短文中In the afternoon I stay at home and do my homework. In the evening I often watch TV.可知,下午的时候,作者在家里做作业,不是看电视,他经常晚上看电视,故这句话是错误的。