题目内容
【题目】 There was a time when hot summer days brought children outdoors to local rivers to catch minnows (米诺鱼). Walking in cool rushing water to catch the small, silver fish was a fun chance on a hot summer's day. Before setting out for the river in their neighborhood, however, children first had to look for a bag. Both boys and girls loved this outdoor activity a lot.
While reaching the side of the river, the children pulled off their shoes and socks and put their feet first into the cold water. Walking carefully in the water, they looked for the right place where the minnows flashed (闪光). Catching minnows was very easy if two children worked together. Taking two corners of the bag, each child stood in the water and slowly lowered the bag until it was at the bottom of the river. Then, standing very still (静止的), the children waited for the fish in the river to do normal activity. The children would again get a corner of the bag in each hand and raise the bag straight up quickly, keeping it as level as possible. Lots of tiny silver fish would cover the bag.
The joy of catching minnows is that, once caught, the fish are thrown back into the water to continue their natural lives. Perhaps they will be taken up by other children and then return to their watery home again. So the bag is lowered back into the river, and the small fish swim off. Then the whole process is repeated once more as more minnows are caught and then released (释放).
【1】Why did children first have to look for a bag?
A. They looked for something to protect themselves.
B. They looked for the tool to catch fish.
C. They had to use the bag to take the fish home.
D. They had to use the bag to divide the fish.
【2】What does the second paragraph mainly tell us?
A. Why the children catch minnows.
B. Why the children like playing in the water.
C. When the children go to the river.
D. How the children catch minnows.
【3】What does the underlined word “lowered” mean in Chinese?
A. 把……混合B. 把……擦掉C. 把……放低D. 把……分开
【4】How do the children deal with the fish they catch?
A. They throw them back into the water.B. They take them home and cook them.
C. They keep them as pets.D. They sell them for money.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】C
【4】A
【解析】
本文主要介绍孩子们都喜欢的户外活动——捕捉米诺鱼。先介绍了孩子们如何捕捉米诺鱼的,接着又介绍了捕捉了之后他们又给米诺鱼放生了。
【1】细节理解题。根据第二段第四句Taking two corners of the bag, each child stood in the water and slowly lowered the bag until it was at the bottom of the river.可知他们用袋子作为工具捕鱼,故选B。
【2】主旨大意题。第二段通过一系列的动作,描述孩子们如何捕捉米诺鱼。故选D。
【3】词义猜测题。根据后文until it was at the bottom of the river,直到这个袋子在河的底部,可知他们是慢慢地降低袋子直到河底,故选C。(low低的,形容词,在这里作动词,可猜测为把…降低。)
【4】细节理解题。根据最后一段第一句Taking two corners of the bag, each child stood in the water and slowly lowered the bag until it was at the bottom of the river.孩子们会把捕捉到的米诺鱼放回河里,让它们继续生存,故选A。
猜测词义时,可以使用一下技巧:1.根据上下文猜测词义;2. 通过同义词或近义词猜测词义;3. 通过构词法猜测词义;4. 通过定义或释义猜测词义5. 通过句法功能猜测词义; 6. 通过转折和因果关系猜测词义7. 通过生活常识猜测词义,第三小题主要是通过上下文和构词法来猜测词义的。