题目内容
【题目】阅读A篇短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。A
Jupiter(土星) is the fifth planet from the sun and it is the largest one in the solar system. It is about 11 times bigger than the earth. Jupiter's strangest thing is its huge red spot. Pictures taken from space tell us that the red spot is probably a hurricane(飓风). It is so big that the earth would fit right in the middle of it. Sometimes the hurricane looks like a huge oven with orange-red waves (波浪). Some other time the color almost disappears.
On the earth, hurricanes move. We can watch them travel across water to land. Jupiter's red spot also moves. Scientists say it “walks”. It is carried along by air in Jupiter's atmosphere(大气层).
So far, Jupiter has been visited by four spacecrafts. All of them flew by Jupiter very quickly. On the next trip to Jupiter, a spacecraft will stay near the planet much longer. New information will be sent back to the earth. Soon scientists will know much more about this strange red spot in the atmosphere.
(1)According to the passage, Jupiter's red spot is probably ________.
A.many huge stones
B.a huge ocean
C.a hurricane
D.the color of the atmosphere
(2)Jupiter is the ________ planet from the sun in the solar system.
A.11th
B.5th
C.1st
D.4th
(3)Compared with the size of the earth, Jupiter's red spot is ________.
A.smaller
B.the same size
C.11 times bigger
D.larger
(4)Earth's hurricanes are like Jupiter's red spot because they both ________.
A.move
B.have the same color
C.travel across water to land
D.have the same shape
(5)Which of the following is NOT true?
A.So far, four spacecrafts have visited Jupiter.
B.The color of the Jupiter's hurricane sometimes disappears.
C.Jupiter is the largest planet in the solar system.
D.Next spacecraft will land on the Jupiter and take back some stones.
【答案】
(1)C
(2)B
(3)D
(4)A
(5)D
【解析】本文介绍土星的相关信息以及对土星的研究发现。
⑴细节理解。根据第1段Pictures taken from space tell us that the red spot is probably a hurricane(飓风)可知土星上的红色斑块很可能是飓风,,所以答案是C。
⑵细节理解。根据第1段Jupiter(土星) is the fifth planet from the sun可知土星是第五大行星,所以答案是B。
⑶细节理解。根据第1段It is so big that the earth would fit right in the middle of it可知土星上的红色斑块比地球大得多,所以答案是D。
⑷细节理解。根据第2段可知地球的飓风是移动的,土星上的红色斑块也是移动的,所以答案是A。
⑸细节理解。根据第3段Jupiter has been visited by four spacecrafts可知A正确;根据第1段Some other time the color almost disappears可知B正确;根据第1段it is the largest one in the solar system可知C正确;根据第4段On the next trip to Jupiter, a spacecraft will stay near the planet much longer可知下一次的宇宙飞船将靠近土星更长时间,而不是登录土星,所以答案是D。