题目内容

【题目】 For foreigners in China, food isn't simply a meal. It's sometimes a _________. I often fail to order the right food and use chopsticks _________ when I sit down in a restaurant.

Because not every dish has a picture on the menu, ordering food becomes a game. My father and I often _________ what kinds of vegetables or meat we're eating. In one of our favourite Sichuan restaurants, three waiters spent 15 minutes taking our order for _________. I simply wanted water, but my father wanted to try one of the fresh juices listed on the menu. There were two _______, however. There were neither pictures nor English on the menu. Finally, he just ordered a Coca Cola.

One of our most embarrassing experiences was at a famous restaurant. It was always _________, so we thought it might be a good one to visit. We had the most difficult time ordering our meal, since there were so many _______. Luckily, the waiter in the restaurant was rather patient and finally _________ us. During the dinner, noodles slipped through my chopsticks onto the table lots of times. I tried to pick up a dumpling for my father, but I dropped it on his shorts. I looked _________ and people were laughing about my chopstick skills.

No matter how difficult it was for us to understand the menu, the waiters always had a understanding of our ____________. They were always patient, even when they realized they had to clean up the noodles that had slipped through my chopsticks.

1A.surpriseB.challengeC.prizeD.miss

2A.quicklyB.correctlyC.safelyD.carelessly

3A.explainB.reportC.guessD.fear

4A.drinksB.fruitC.vegetablesD.salad

5A.programmesB.directionsC.instructionsD.problems

6A.noisyB.peacefulC.crowdedD.empty

7A.choicesB.changesC.channelsD.chances

8A.remindedB.acceptedC.mistookD.understood

9A.throughB.aroundC.afterD.over

10A.cultureB.habitC.situationD.shame

【答案】

1B

2B

3C

4A

5D

6C

7A

8D

9B

10C

【解析】

本文讲述了作者和父亲是外国人,在中国餐馆里点菜所遇到的困难。餐馆里的服务员非常有耐心,最终帮助他们点了食物和饮料。

1句意:有时这是一个挑战。

A. surprise惊讶,B. challenge挑战,C. prize奖品,D. miss小姐。根据后文的“I often fail to order the right food and use chopsticks”可知,不会点菜,也不会用筷子,因此这是一件困难的事,故选B

2句意:当我在餐馆坐下的时候,我经常不能正确地点对食物和正确地用筷子。

A. quickly迅速地,B. correctly正确地,C. safely安全地;D. carelessly粗心地。根据“often fail to order the right food”可知,不会点食物,因此表示也不会正确地使用筷子,故选B

3句意:我和爸爸经常猜我们吃的是什么蔬菜或肉。

A. explain解释,B. report报道,C. guess猜测,D. fear害怕。根据前文的“Because not every dish has a picture on the menu, ordering food becomes a game.”可知,菜单上的菜没有照片,因此点菜成了一种游戏,因此只能猜测点的是什么食物。故选C

4句意:在我们最喜欢的一家四川餐馆里,三名服务员花了15分钟为我们点饮料。

A. drinks饮料,B. fruit水果,C. vegetables蔬菜,D. salad沙拉。根据后文的“I simply wanted water, but my father wanted to try one of the fresh juices listed on the menu.”可知,此处表示饮料,故选A

5句意:然而,有两个问题。

A. programmes节目,B. directions方向,C. instructions说明书,D. problems问题。根据后文的“There were neither pictures nor English on the menu.”可知,菜单上既没有照片,也没有英文,因此这是两个问题。故选D

6句意:那里总是挤满了人,所以我们想那可能是一个值得去的好地方。

A. noisy喧嚣的,B. peaceful和平的,C. crowded拥挤的,D. empty空的。根据“so we thought it might be a good one to visit.”可知,认为是值得去的好地方,因此表示这家餐馆人多,拥挤,故选C

7句意:我们经历了最困难的点餐,因为有那么多的选择。

A. choices选择,B. changes变化,C. channels频道,D. chances机会。根据“We had the most difficult time ordering our meal”可知,我们点菜有困难,因此表示菜的选择太多了。故选A

8句意:幸运的是,餐厅的服务员很有耐心,最终理解了我们。

A. reminded提醒,B. accepted接受,C. mistook弄错,误解,D. understood理解。根据后文的“During the dinner, noodles slipped through my chopsticks onto the table lots of times.”可知,我们点了面条,因此表示餐馆里的服务员听明白了我们的话,故选D

9句意:我环顾四周,人们都在嘲笑我的筷子技术。

A. through通过,B. around围绕,C. after在……之后,D. over在……上面,look through浏览,look around环视,look after照顾,look over俯视。根据“people were laughing about my chopstick skills.”可知,人们在嘲笑,因此表示他们向四周看,看到的情况,故选B

10句意:无论我们多么难以理解菜单上的内容,服务员总是能理解我们的处境。

A. culture文化,B. habit习惯,C. situation形势,D. shame羞耻,羞愧。根据后文的“They were always patient, even when they realized they had to clean up the noodles that had slipped through my chopsticks.”可知,此处表示他们非常有耐心,因此明白我们的情况。故选C

本文介绍了作者和父亲是外国人,在中国餐馆里点菜所遇到的困难。文章主题明确,结构清晰,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是完形填空,考查学生们在具体语境中运用语言的能力,综合性较强。做题时,应先通读短文,了解文意;然后根据上下文语境做题,注意空前后的搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。如第6小题,考查形容词辨析及语境。noisy喧嚣的,peaceful和平的,crowded拥挤的,empty空的。根据后半句的语境“我们认为那可能是一个值得去的好地方”,判断这家餐馆受欢迎,因此在餐馆里吃饭的人多,故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】 A gentleman once advertised( 做广告) for a boy to help him in his office, and nearly fifty persons asked for the place. Out of the whole number he chose one in a short time, and sent all the other boys away.

“I should like to know,” said a friend, “on what ground you chose that boy. He didn't even have a recommendation(推荐信)with him.”

“You are mistaken,” said the gentleman, “he had a great many sides.

“He made his shoes clean when he came in, and closed the door after him; showing that he was orderly.”

“He gave his seat to the disabled old man; showing that he was .”

“He took off his cap when he came in, and answered my questions quickly and respectfully showing that he was polite.”

“He lifted up the book which I had purposely(故意地)laid on the floor, and put it on the table, while all the others stepped over it or pushed it aside; showing that he was careful.”

“And he waited quietly for his turn, instead of pushing the others aside; showing that he was modest.”

“When I talked with him, I noticed that his clothes were carefully brushed, his hair in nice order, and his teeth as white as milk. When he wrote his name, I noticed that his fingernails were clean; instead of having some untidy personal habits.”

“Don't you call these things letters of recommendation? I do; and the things that I can discover a boy by using my eyes for ten minutes, is worth more than all the fine letters that he can bring.”

1Choose the right word to complete the sentence in the passage.

A.kindB.smartC.lovelyD.healthy

2How did the gentleman know the boy was polite?

A.His shoes were clean when he came in.B.He took off his cap when he came in.

C.He waited quietly for his turn.D.His teeth and fingernails were clean.

3The gentleman laid the book on the floor because________.

A.he used to be like thisB.he wanted to know who was orderly

C.he tried to know who had tidy personal habitsD.he wanted to test the people who asked for the job

4What can you learn from this passage?

A.The gentleman is a man who makes trouble.

B.All gentlemen can choose the right person by using their eyes.

C.Good behaviors(行为)and good habits are important for a person.

D.One should pay more attention to his recommendation than to his behavior

【题目】 We cannot remember clearly since when we have started to take our mobiles to a dinner table. This happens a lot, especially when we eat out. Once a dish comes, instead of lifting our chopsticks, we take out our mobiles and click (咔哒). Later, we post the photos onto microblog or WeChat, waiting to be liked. Then we check our mobiles from time to time during the meal to see whether we get “liked” or not. We just cannot leave our mobiles for only a meal.

Does that sound familiar (熟悉的) to you? Do you do that often? If not, how do you feel when others do that when having dinner with you?

A recent study suggests that what we are used to doing is not that good. Spending time taking photos of food makes the food less satisfying. To test this, some researchers did an experiment. Some people were asked to take photos before they could enjoy food. It turned out that the more photos they took, the less delicious the food seemed to them. So, why not stop taking photos and just enjoy the food in front of you?

Besides the scientific result, there are also some other bad influences of taking photos of food before meals. After posting the photos onto the internet, one will involuntarily (不自觉地) check his mobile many times. “Does everyone like my photos? I hope a lot of people like them!” It seems like your mobile secretly calls your name all the time, even when you are with real people.

So, next time you go out to have dinner with your family or friends, how about not taking photos of food? Let the food be delicious as it is and share your life with people around you. Trust me. It will be a wonderful time.

1What happens a lot at the dinner table nowadays ?

A.People talk about their microblogs or WeChat.

B.People learn from each other how to cook dishes.

C.People take photos of dishes and post them before eating.

D.People like taking photos with friends or families.

2What does the recent study tell us about taking photos of food ?

A.It makes people stay long.B.It makes food less delicious

C.It makes people want to leave.D.It makes people enjoy the food

3What does the fourth paragraph talk about ?

A.The reasons for checking your mobiles.

B.The ways of posting the photos onto the internet.

C.The tips of making others like your photos on the microblog.

D.Other bad influences of taking photos before meals.

4What does the writer think of taking photos of food ?

A.FunnyB.HelpfulC.NecessaryD.Unacceptable

5What can we learn from the passage ?

A.Remember to have dinner with our family and friends at home.

B.Forget the photos and enjoy the life with people around us.

C.Take photos of delicious food and share them with others

D.Take photos of food in order to have a wonderful life.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网