题目内容

【题目】阅读下面短文,根据短文内容完成句子。

My father used to work in the city and seldom stayed at home. But he would come back help to harvest rice every year.

One autumn, he promised to help our neighbor, who lost his arms in a traffic accident in 1999, to harvest his rice. After father harvested our own, his little rice picker broke. What’s worse, he had to return to work the next day because his partner was ill in hospital. It meant that father wouldn't be back in a few days. It now seemed impossible to help out the neighbor.

Father told us that he wouldn't let the neighbor’s rice rot(糜烂)in the field. He decided to harvest it by hand without a machine. “If tonight’s weather is clear, I think I can do it,” added my father. In fact, he was rather tired after a day’s harvest work.

After dinner, father had a short rest and made his way to the field. A full moon was glowing(发光)in the sky and the weather was cold but clear. He spent the whole night keeping his word.

I would never forget the image(画面)-- Father was cutting rice in the light of the harvest moon. Behind him, row after row of rice stocks(稻秆)stood at attentionshowing respect for a man who kept his word.

1The writer’s father seldom stayed at homebut he would return home to _________ .

2_________ happened to the neighbor in 1999.

3The writer’s father was required to return to work because _________ .

4Father helped the neighbor harvest rice in the field without _________ .

5Father spend _________ in harvesting the neighbor’s rice.

【答案】

1harvest rice every year

2A traffic accident

3his partner was ill in hospital

4a machine

5the whole night

【解析】

这篇短文作者讲述了他爸爸的故事。他的爸爸在城市里工作,很少回家,但是每年收割大米的时候都会回来。他还帮助他的邻居收大米,但是一次突然发生了一件事,他不得不第二天就要回去工作。为了实现他的诺言,他在晚上的时候,在月光下继续帮助邻居收大米。

1句意:作家的爸爸很少呆在家里,但他每年都会回家收割稻谷。根据第一段中的句子“My father used to work in the city and seldom stayed at home. But he would come back help to harvest rice every year.”可知,作者的爸爸在城里工作,很少呆在家里,但他每年都会回来帮忙收割稻谷。故答案为harvest rice every year

2句意:1999年邻居发生了交通事故。根据第二段开头的句子“One autumn, he promised to help our neighbor, who lost his arms in a traffic accident in 1999”可知,作者的邻居在1999年的一次交通事故中失去的他的胳膊,故答案为A traffic accident

3句意:作家的爸爸被要求返回工作岗位,因为他的搭档生病住院了。根据第二段中的句子“What’s worse, he had to return to work the next day because his partner was ill in hospital.”可知,作者的爸爸第二天不得不回去工作,因为他的搭档在医院生病了。故答案为his partner was ill in hospital

4句意:爸爸帮助邻居在没有机器的情况下在田里收割稻米。根据第三段中的句子“Father told us that he wouldn't let the neighbor’s rice rot(糜烂)in the field. He decided to harvest it by hand without a machine.”作者的爸爸不能让邻居的稻米在田里腐烂,决定在没有机器的情况下用手收割。故答案为a machine

5句意:爸爸用了一整夜收割邻居的大米。根据最后一段中的句子“A full moon was glowing(发光)in the sky and the weather was cold but clear. He spent the whole night keeping his word.”可知,爸爸帮邻居收了一整夜的稻子,故答案为the whole night

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Traveling is not always happy, at least for the buddies in the movie Green Book. The popular film won Best Picture at the 91st Academy Awards on Feb 25.

The movie was adapted from the true story of a road trip through the southern US in the early 1960s.

In the film, the black pianist Don Shirley hires Italian-American Tony Vallelonga to drive him to performances, but they face problems because of Shirley’s skin color. These problems lead them to form a special friendship.

“There’s something so deeply right about this movie, so true to the time,” wrote US film critic Mick LaSalle.The time LaSalle is talking about was between late 1870s and 1960s, a very different period in US history. Many parts of the country had Jim Crow laws (《吉姆·克劳法》), which allowed racial segregation (种族隔离). These laws made life and travel 39 for African-Americans. They couldn’t use certain hotels, restaurants, or even gas stations. They had to be indoors after sunset or they might be put into prison. Even black celebrities (名人) had to follow the laws.

But in 1936, a black mail carrier named Victor H. Green had an idea. He made a list of friendly businesses in New York City. He published the list as a small book with a green cover. The Green Book helped African-Americans travel more safely. Then, in 1964, Jim Crow laws went away. The book went away, too.

Today many US people still remember the time of Jim Crow. But they probably don’t know about The Green Book. It’s a forgotten part of the story. Thanks to this movie, maybe people can remember it again.

1What was Don Shirley in the film?

A. A driver.B. A black pianist.C. A black mail carrier.D. A writer.

2Which word below is the most suitable for the blank?

A. pleasantB. easyC. safeD. dangerous

3What can we know from Paragraph 4 ?

A. Victor H. Green came up with the idea.B. The book is still in use now.

C. A black businessman made the list.D. The list was sold in New York City.

4What does the word “it” refer to in the last paragraph ?

A. The period between 1870s and 1960s.B. Jim Crow Laws.

C. The Green Book.D. Racial segregation.

5Which of the following is TRUE according to the passage?

A. They met problems during their trip because of Shirley’s bad behavior.

B. Jim Crow Laws disappeared in 1936.

C. Black celebrities didn’t need to follow the Jim Crow Laws.

D. The Green Book helped African-Americans travel more safely.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网