题目内容
【题目】Who cares if people think wrongly that the Internet has had more important influences than the washing machines?
Why does it matter that people are more impressed by the most recent changes?
It would not matter if these misjudgments were just a matter of people’s opinions. However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce(稀缺的) resources.
The fascination with the ICT(Information and Communication Technology) revolution, represented by the Internet, has made some rich countries wrongly conclude that making things is so ―yesterday that they should try to live on ideas. This belief in post-industrial society has led those countries to neglect(忽略) their manufacturing sector(制造业) with negative consequences for their economies.
Even more worryingly, the fascination with the Internet by people in rich countries has moved the international community to worry about the digital divide between the rich countries and the poor countries. This has led companies and individuals to donate money to developing countries to buy computer equipment and Internet facilities. The question, however, is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and making more affordable washing machines would have improved people’s lives more than giving every child a laptop computer or setting up Internet centres in rural villages, I amnot saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without carefully assessing the relative long-term costs and benefits of alternative(别的,可替代的) uses of their money.
In yet another example, a fascination with the new has led people to believe that the recent changes in the technologies of communications and transportation are so revolutionary(革命的) that now we live in a borderless world. As a result, in the last twenty years or so, many people have come to believe that whatever change is happening today is the result of great technological progress, going against which will be like trying to turn the clock back. Believing in such a world, many governments have put an end to some of the very necessary regulations on cross-border flows of capital, labour and goods, with poor results.
Understanding technological trends is very important for correctly designing economic policies, both at the national and the international levels, and for making the right career choices at the individual level. However, our fascination with the latest, and our under valuation of what has already become common, can, and has, led us in all sorts of wrong directions.
【1】Misjudgments on the influences of new technology can lead to .
A.a lack of confidence in technologyB.a slow progress in technology
C.a conflict of public opinionsD.a waste of limited resources
【2】The example in Paragraph 4 suggests that donators should .
A.take people's essential needs into considerationsB.make their programmes attractive to people
C.ensure that each child gets financial supportD.provide more affordable internet facilities
【3】What can we learn from the passage?
A.People should be encouraged to make more donations.B.Traditional technology still has a place nowadays.
C.Making right career choices is crucial to personal success.D.Economic policies should follow technological trends.
【4】What’s the best title of the passage?
A.The influences of ICTB.The trends of technology
C.The fascination with ICTD.The use of ICT
【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【4】A
【解析】
本文是一篇说明文。讲述对信息技术的过分迷恋对国家,对个人,对慈善事业都会有不利的影响。我们应该正确认识科技发展趋势并顺势而为。
【1】细节理解题。根据第二段“However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.”可知,对信息技术的错误判断会导致有限资源的错误使用,也就是资源的浪费。故选D。
【2】推理判断题。根据第四段“Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and making more affordable washing machines would have improved people’s lives more than giving every child a laptop computer or setting up Internet centres in rural villages, I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without carefully assessing the relative long-term costs and benefits of alternative uses of their money.”可知,与其给那些贫困地区孩子笔记本电脑或者建网络中心,还不如给钱打井,铺电网或者生产他们买得起的洗衣机。这些东西更能改善他们的生活。作者不是说这些东西一定更重要。但是很多捐赠者没有仔细考虑捐赠的东西的长期成本,因此作者建议捐赠者要考虑受捐赠的人的实际情况,而不是一味地追求信息化。故选A。
【3】推理判断题。根据第三段“The fascination with the ICT(Information and Communication Technology) revolution, represented by the Internet, has made some rich countries wrongly conclude that making things is so…post-industrial society has led those countries to neglect their manufacturing sector with negative consequences for their economies.”可知,对互联网呈现的通讯技术变革的迷恋让很多富裕国家做出一个错误的结论,制造产品已经过时了,他们应该靠创意生活,因为忽略了制造业,从而对经济造成不利影响,故可知传统的技术仍然有它的地位,新兴技术是取代不了的。故选B。
【4】文章标题题。文章第一段“Who cares if people think wrongly that the Internet has had more important influences than the washing machines?”可知,谁会在意人们错误地认为因特网比洗衣机的影响更大?后面介绍了对网络的迷恋带来的对国家,个人以及慈善事业的不利影响。故选A。
【题目】 目前,共享单车已经成为了广州市民出行必不可少的交通工具,它给人们带来便利的同时也导致了不少问题。学校英语俱乐部邀请你面向国际交流生做一个演讲,题目为“Shared Bikes in Guangzhou”。请注意演讲稿的用词得体性,且要具有说服力。
在广州很受欢迎 | 1.扫二维码即可使用,很方便; 2. 锻炼了身体,也更加环保; |
导致的问题 | 1. 用自行车时,不注意爱惜,如……(请列举 1~2 点); 2.乱停放,如……(请列举 1~2 点); |
请你给共享单车公司提 1~2 点建议或你的希望? | |
要求:
1. 参考词汇:扫描 scan;二维码the QR code;
2. 文章必须包含所有提示内容,并可作适当发挥;
3. 词数 80 词以上(文章的开头已给出,不计入总词数);
4. 不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Shared Bikes in Guangzhou
Hello, everyone, I'm glad to tell you something about using shared bikes in Guangzhou._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________