题目内容
An old man lived with his little grandson. Every day the old man got up early to read books.
One day the grandson asked, “Grandpa, I want to read books as you . But I always forget what I read. What are the advantages of reading?”
The grandfather didn’t answer him, but he said to the boy , “Take this little basket to the river and bring back a basket of water for me .” The boy went to the river to fill the basket with water , but all the water leaked out before he got back home. The boy was sad , but his grandfather laughed and said, “You’ll have to walk faster next time.”
The next time the boy ran faster, but the basket was still empty before he returned home. The boy said, “See, Grandpa, it’s no use!”
“Is it useless ?” the old man said. “Look at the basket.”
The boy looked at the basket and found that the basket was different. It was much cleaner.
“That’s what happens when you read books. Maybe you can’t understand or remember everything .Something will change in your mind after you read . Just like the basket . ”
1.The old man _________________ every day.
A. carried water B. read books
C. wrote books D. told his grandson some stories
2.After the grandson read books, he _________.
A. threw the books B. got up late
C. always forgot what he read D. couldn’t sleep as well as usual
3.The grandson used_______________ to get some water from a river .
A. a basket B. a bowl C. a glass D. a bottle
4.The underlined “leaked out” may mean_______________ in the passage .
A. 装满 B. 漏完 C. 沸腾 D. 灌溉
5.We will __________________after we read books .
A. not have any changes B. understand everything
C. change something in our mind D. never forget what we read
1.B 2.C 3.A 4.B 5.C 【解析】本篇文章难度适中,主要讲述老人教导孙子读书的故事,当我们读书时,我们就会由内而外发生变化。 1.细节理解题。根据Every day the old man got up early to read books可知,每天早晨老人早起去读书。故选B。 2.细节理解题。根据But I always forget w...