题目内容
【题目】Jenny was a pretty five-year-old girl. One day when she and her mother were shopping at the store, Jenny saw a plastic pearl necklace (珍珠项链) priced at $50. Jenny wanted that necklace so much that she asked her mother to buy it for her. However, her mother said, "Well, it is a pretty necklace, but it costs a lot of money." "But I love it very much. I really want it. Mommy," said Jenny. "OK. I'll buy it for you, but you should help do the housework to pay for it. OK?" said Jenny's mother. Jenny agreed and she got the necklace.
After that, Jenny worked on the chores very hard evenly day. Soon Jenny paid off the necklace. How Jenny loved it! She wore it all the time except when she took a shower, However, her mother was afraid that the necklace would turn her neck green if she always wore it.
One night, Jenny's father asked her, "Jenny, do you love me?"
"Oh, yes. Daddy, you know I love you," the little girl said.
"Well, then, can you give me your necklace?"
"Oh! Daddy, not my necklace," Jenny said. "But you can have Rosy, my favorite doll (玩偶). Or you can have my Ribbons, my favorite toy."
"But I just want your pearl necklace," her father said.
Jenny seemed very upset, but she finally made her decision. "Here, Daddy. I love you more than all of them," she said and put the necklace in her father's hand.
With one hand her father held the plastic pearl necklace and with the other one he pulled a beautiful box from his pocket. Inside the box was a real pearl necklace! He was waiting for Jenny to give up the plastic pearl necklace so she could have the real one.
根据材料内容,选择最佳答案。
【1】Why didn't Jenny's mother want to buy the plastic pearl necklace for Jenny at first?
A. Because it was expensive.
B. Because Jenny had already had one.
C. Because it was plastic, not a real one.
D. Because Jenny was too young to have it.
【2】What did Jenny do to pay for the plastic pearl necklace most probably?
A. She sold her favorite toys.
B. She did the dishes at home.
C. She did a part-time job at a store.
D. She finished her homework on time.
【3】When didn't Jenny wear the plastic pearl necklace?
A. When she lay in bed.
B. When she went to school.
C. When she took a shower.
D. When she did the housework.
【4】Which of the following did Jenny love most?
A. Rosy. B. The necklace.
C. Ribbons. D. Her father.
【5】What can we learn from what the father did?
A. It's not good to have too many toys.
B. Things made of plastic are always very cheap.
C. Everyone should work hard to buy things for themselves.
D. One might get more valuable things when giving something to others.
【答案】
【1】 A
【2】 B
【3】 C
【4】 D
【5】 D
【解析】
本文讲述了一个漂亮的五岁女孩珍妮和她的妈妈在商店购物时,她看到一条塑料珍珠项链,珍妮非常想要那条项链,她让她妈妈给她买。然而,她的母亲让她帮忙做家务来付款。珍妮同意了,她得到了项链。从那以后,珍妮每天都很努力地做家务。不久,珍妮就把项链付清了。除了洗澡,她一直戴着项链。然而,她妈妈担心如果她总是戴着项链,她的脖子就会变绿。一天晚上, 她父亲向她要项链,珍妮似乎很不高兴,但她终于做出了决定。 “我爱你胜过所有一切,”她说,把项链放在她父亲手里。她父亲把一条真正的珍珠项链送给了珍妮。她的父亲想让她知道:一个人在给别人东西时可能会得到更有价值的东西。
【1】题意:为什么珍妮的母亲当初不想给珍妮买塑料珍珠项链呢?考查细节理解题。A. Because it was expensive.因为它贵;B. Because Jenny had already had one.因为珍妮已经买了一个;C. Because it was plastic, not a real one.因为它是塑料的,不是真的;D. Because Jenny was too young to have it.因为珍妮太小了不能拥有它。根据第2段第四句However, her mother said, "Well, it is a pretty necklace, but it costs a lot of money."(然而,她的妈妈说,“噢,它是一个漂亮的项链,但是它要花很多钱。”)可知珍妮的妈妈当初认为它贵,不想给珍妮买塑料珍珠项链,故选A。
【2】题意:詹妮最可能为塑料珍珠项链付了多少钱?考查细节理解题。A. She sold her favorite toys.她卖了她最喜欢的玩具;B. She did the dishes at home.她在家洗碗;C. She did a part-time job at a store.她在家做兼职;D. She finished her homework on time.她按时完成家庭作业。根据第一段倒数第二句"OK. I'll buy it for you, but you should help do the housework to pay for it. OK?" said Jenny's mother.(“好吧。我将给你买,但是你应该帮助做家务来为它付款。”)可知可能她在家洗碗。选B。
【3】题意:詹妮什么时候不戴塑料珍珠项链?考查细节理解题。A. When she lay in bed. 她躺在床上时;B. When she went to school. 她上学的时候;C. When she took a shower. 她洗澡的时候;D. When she did the housework. 她做家务的时候。根据第2段第四句She wore it all the time except when she took a shower,(除了洗澡外,她一直戴着它。)可知选C。
【4】题意:詹妮最爱下列哪一个?考查细节理解题。根据倒数第二段第二句I love you more than all of them," she said and put the necklace in her father's hand.(“我爱你胜过所有东西,”她说,把项链放在她父亲手里。)可知詹妮最爱他的父亲,故选D。
【5】题意:我们能从父亲身上学到什么?考查细节理解题。A. It's not good to have too many toys. 玩具太多不好;B. Things made of plastic are always very cheap. 用塑料做的东西总是很便宜;C. Everyone should work hard to buy things for themselves. 每个人都应该努工作为了给自己买东西;D. One might get more valuable things when giving something to others.一个人在给别人东西时可能会得到更有价值的东西。根据Jenny把最喜爱的塑料项链给了她爸爸,她爸爸给了她一条真的珍珠项链,可知我们能从父亲身上学到“一个人在给别人东西时可能会得到更有价值的东西”,选D。
阅读理解是最能体现学生的英语能力的题型,分值较高。如何通过掌握解题方法来提升自己解答阅读理解题的速度和准确率是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,学生要根据上下文意思准确猜出词义。3)考查推理判断能力,此类题型较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,做出正确的判断。