题目内容
【题目】 Every year in early April, many thousands of people in China visit the tombs of their parents, grandparents and ancestors. It is Tomb Sweeping Day, the traditional Chinese festival to remember the dead.
Tomb Sweeping Day falls on April 5 this year. On the day , Chinese families sweep the tombs and clean away the grass around them .Them they burn paper money and put flowers and fruit in front of the tombs. They hope the dead can enjoy them and bring the family good luck.
However, it is not only the Chinese who remember the dead. People in other countries also have festivals for the dead.
In Japan, O-Bon festival(盂兰盆节)is one of the most important festivals. It is held from August 13 to 16. It is also a holiday that serves as a family reunion. During O-Bon, Japanese people return to their hometown and visit their ancestors’ tombs. They also believe their ancestors’ spirits will return home to be reunited with their family. People perform a “bonodori” dance(盆舞)to welcome the spirits. On the last day of O-Bon, they put paper lanterns in a river to send off the spirits.
In Russia, people remember their ancestors on the Day of Rejoicing. It’s usually in late April or early May. The name of this festival means birth and happiness. Russians believe that people shouldn’t feel sad for the dead because death means birth in another world. On the Day of Rejoicing, Russian people draw beautiful pictures on eggs and put them in front of the tombs. After that they have a picnic together. They hope for a good life for both the living and the dead.
根据材料内容选择最佳答案。
【1】What do we know about Tomb Sweeping Day?
A.It falls on April 5 every year.B.It’s a day to remember the dead.
C.People grow grass beside the tombs on that day.D.It’s said that people can see the ancestors on that day.
【2】We know the following about O-Bon festival EXCEPT that ___________.
A.It’s a Japanese festivalB.it lasts four days in August
C.it’s also a family reunion dayD.paper lanterns are used to welcome the spirits
【3】What do Russian people think of death?
A.It’s a sad thing.B.They feel happy about it.
C.It means birth in another world.D.It means a good life for the dead.
【4】The underlined word “rejoicing” means “_____________” in Chinese.
A.喜悦B.难过C.哭泣D.雀跃
【5】What does the passage mainly talk about?
A.History of Tomb Sweeping Day.B.How to remember the dead.
C.Meanings of death in different countries.D.Festivals in some countries to remember the dead.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】C
【4】A
【5】D
【解析】
本文讲述了在中国的清明节是人们祭奠逝者的节日,而在其它国家同样也有祭奠逝者的方法和节日。
【1】细节理解题。根据It is Tomb Sweeping Day, the traditional Chinese festival to remember the dead,可知,清明节是祭奠逝者的节日。故选B。
【2】推理判断题。根据In Japan, O-Bon festival is one of the most important festivals,可知,盂兰盆节是日本的一个节日,所以选项A是正确的。根据It is held from August 13 to 16,可知,一共持续4天,所以B选项是正确的。根据It is also a holiday that serves as a family reunion,可知,它也是一个家庭团圆日,所以C选项是正确的。根据they put paper lanterns in a river to send off the spirits,可知,他们把纸灯笼放在河里是送走神灵而不是欢迎神灵。所以D选项是不正确的。故选D。
【3】细节理解题。根据Russians believe that people shouldn’t feel sad for the dead because death means birth in another world,可知,俄罗斯人认为死亡意味着在另一个世界诞生。故选C。
【4】词句猜测题。根据后文Russian people draw beautiful pictures on eggs and put them in front of the tombs. After that they have a picnic together“俄罗斯人在鸡蛋上画漂亮的图片,并把他们放在坟墓前。之后他们聚在一起野餐”,可知,这些都是喜悦的行为,所以rejoicing可以解释为“喜悦”。故选A。
【5】主旨大意题。根据However, it is not only the Chinese who remember the dead. People in other countries also have festivals for the dead,可知,本文主要讲述了不同国家祭奠逝者的节日。故选D。
【题目】从A-G中选出正确答案,其中有两个多余选项
A: Christmas used to be my favorite time of year, but right now I feel terrible.
B: Yes. Jack.【1】 A change of situation would easily affect(影响)people’s feelings.
A: What do you miss most as Christmas is coming, David?
B: Of course, my family. 【2】
A: Me, too. Nothing in the world is better than being with my family at Christmas time.
B: At least, your brother is here with you
A: That's true. 【3】But now, instead I do feel great to have him around on this special day here.
B: Maybe he'll be here soon. I hope he will like the gift we bought for him.
A: I'm sure he will. He's always wanted a camera so that he can record every moment that moves him deeply here in Beijing, and he can share what’s recorded with my family.
B: Perfect. 【4】 One more thing, our Chinese classmates are going to hold a Christmas party for us, and they want to spend Christmas with us.
A: They are friendly. .【5】 I will go to the party with you.
A. It's our first Christmas away from home to study here. |
B. I used to like spending time with him |
C. I spent every Christmas with my family before this year. |
D. In this way, your parents can see people’s happy life in Beijing and understand China better. |
E. I'm sorry I can’t go to the party. |
F. He used to be boring to me. |
G. I’m very glad to get their invitation. |
【题目】书面表达
近来网络上流行一句话:“世界上最远的距离是我在你对面,你却在看手机。”这句话真实地反映了当前的社会现象。成年人和小孩们都花大量的时间用手机做着不同的事,“手机控”、“低头族”越来越多且呈年轻化趋势。这既不利于我们的身体健康,又影响了我们的学习和生活,形势令人担忧。请你以“My opinion on using the mobile phone”为题,针对这一现象发表个人观点,给大家提提建议。
My opinion on using the mobile phone | Situation (状况) | spend too much time, use mobile phones… |
Results | be bad for our eyes, have less time… | |
My opinion | … |
提示词:a mobile phone freak手机控
要求:1. 短文条理清楚,行文连贯,内容可适当发挥;
2. 短文中不得出现真实的人名和地名;
3. 词数不少于80,开头已给出,不计入总词数。
My opinion on using the mobile phone
Mobile phones are widely used these days. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________