题目内容

【题目】 There is good news for students of vocational (职业的) colleges in China: the government has announced plans to develop modern vocational education. Premier Li Kegiang said the government should speed up the development of modern vocational education to meet the need for skilled workers and technicians (技术人员) in the job market. High school graduates and workers with no special training are encouraged to study in higher vocational colleges. Li said that the number of the new students in higher vocational colleges in China should go up by I million this year. This is the first time the central government has a clear plan.

This comes after the news of the large shortfall (不足) in highly skilled technicians, although China has millions of technical workers. China is expected to face a shortfall of 3million skilled workers who can operate the newest machines by 2020. The shortfall will grow to 4.5 million by 2025. Also, vocational education is unsatisfactory (不令人满意的), although there are many vocational colleges in China. In some vocational colleges, the education methods and courses cannot meet the need of upgrading (升级), manufacturing (制造业). As can be seen from the job market, some companies still can't find highly skilled technicians even with high pay.

To deal with the problem. some vocational colleges have worked with companies to teach students. They have hired skilled technicians from companies as teachers. With the rising of the skilled workers' social position and pay, it is believed the vocational education system in China will start to play a bigger role in the development of China.

1What's the main purpose of the development of modern vocational education in China?

A. To train more highly skilled technicians for the job markets

B. To help vocational college graduates get higher pay from their work.

C. To ask more people to live on themselves with technical skills.

D. To encourage more companies to upgrade manufacturing.

2What is one of the problems of Chinese vocational education according to the passage?

A. Higher vocational college teachers are not well paid and valued..

B. There are only a small number of higher vocational colleges in China.

C. The education methods and courses in vocational colleges are unsatisfactory.

D. Some of the vocational college teachers are skilled technicians from companies.

3The writer believes China's future vocational education is _____________.

A. hopefulB. doubtfulC. unsatisfactoryD. worrying

【答案】

1A

2C

3A

【解析】

本文介绍了为什么中国要发展现代职业教育,就是为就业市场培训更高技能的技术人员。因为预计到2020年,中国将面临300万技术工人的短缺,这些技术工人能够操作最新的机器。到2025年,缺口将增至450万。所以李克强总理表示,政府应加快发展现代职业教育,以满足就业市场对熟练工人和技术人员的需求。最后作者认为中国未来的职业教育是有希望的。

1细节理解题。根据Premier Li Kegiang said the government should speed up the development of modern vocational education to meet the need for skilled workers and technicians (技术人员) in the job market. 李克强总理表示,政府应加快发展现代职业教育,以满足就业市场对熟练工人和技术人员的需求。可知,中国发展现代职业教育的主要目的是为就业市场培训更高技能的技术人员。故选A

2细节理解题。根据In some vocational colleges, the education methods and courses cannot meet the need of upgrading (升级), manufacturing (制造业). 可知,中国职业教育的问题之一是高职院校的教育方法和课程不合格。故选C

3推理判断题。A. hopeful希望的;B. doubtful怀疑的;C. unsatisfactory不满意的;D. worrying担心的。根据With the rising of the skilled workers' social position and pay, it is believed the vocational education system in China will start to play a bigger role in the development of China. 随着技术工人社会地位和工资水平的提高,我国职业教育体系将开始在我国的发展中发挥更大的作用。可以推知,作者认为中国未来的职业教育是有希望的。故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】 How old are youHave you created anything usefulDo you know Kelvin DoeLet me tell you something about him

Kelvin Doe is an African boyThough he is very cleverhis family is so poor that he can't go to schoolWhen most teenagers are learning how to solve maths problemsKelvin Doe is teaching himself to make batteries and generators(发电机)for his neighborhoodKelvin is only 16 years oldbut has already created batteries and generators by himselfHe used things he picked up around the house or from rubbish boxes to create them

“In my hometownwe don't have much electricity and batteries are expensive”Kelvin saidSo he decided to make batteries to light up people's homesKelvin also owns a radio stationHe broadcasts news and plays music for the local peopleThe station gets its electricity from a generator also made by himHis next project will be a windmill(风车)for electricity supplyHe wants to help more families in his hometown live a happy and comfortable life

1Where does Kelvin Doe come from?

A. He comes from America

B. He comes from England

C. He comes from China

D. He comes from Africa

2How old is Kelvin Doe?

A. He is 10 years oldB. He is 12 years old

C. He is 15 years oldD. He is 16 years old

3Why does he want to make batteries and generators?

A. Because he wants to light up people's homes

B. Because he wants to earn a lot of money

C. Because he wants to play music for the local people

D. Because he wants to have a radio station

4How does his radio station get its electricity?

A. It is from a generator also made by Kelvin Doe

B. It is from a battery also made by Kelvin Doe

C. It is from rubbish boxes near his home

D. The local people help him

5What's the title of this passage?

A. A young creator

B. Batteries and generators

C. A happy life

D. A radio station

【题目】阅读材料,将22-26小题中五位同学遇到的烦恼与专家所给的建议A-E进行匹配。

22. One of my friends sometimes takes aside another friend to talk to her about something she doesn't want me to hear. It makes me feel sad. What should I do?

23. Some of my friends are in a fight. like them all equally(同样地), but they say I have to choose sides. Help!

24.I look up to my sisters. They're both intelligent(聪明的) feel that I'll never be as good as them.

25.I am the shortest person in my class, and my classmates call me “Tiny Mouse. ” How can I make them stop?

26. I always use the computer and can't stop I feel that I'm not getting any smarter and the computer is warping(扭曲) my brain.

A. It's wonderful that you admire them. but try not to compare yourself to them. Instead of trying to be like them just try to be the best you possible. You will find that you will be much happier when you try to be true to yourself rather than when you try to be like someone else.

B. The only way to break a habit is to force yourself to do something different. A world of exciting and interesting activities is just waiting for you. Write a list of things you've always wanted to do, learn, make, or try. When you feel like playing it, do something else.

C. Discuss this with her. Try not to suppose that she talks about you unless you actually hear what she says. But let her know that you are unhappy when she tells secrets around you. If you feel uncomfortable talking to her in person you could write her a note instead.

D. We often hear from kids who are laughed at about their height. They probably don't mean to hurt your feelings. There are advantages and disadvantages to being any size. You might play along and come up with a funny reply. However, if you feel hurt, try talking to a parent or teacher.

E. Explain to your friends that you like all of them. You can play with each person or group separately. If they don't like this, then you may want to focus on other friendships until these friends work things out. Another idea is to offer to help your friends solve their problems.

1______

2______

3_______

4_______

5_______

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网