题目内容
【题目】 There is good news for students of vocational (职业的) colleges in China: the government has announced plans to develop modern vocational education. Premier Li Kegiang said the government should speed up the development of modern vocational education to meet the need for skilled workers and technicians (技术人员) in the job market. High school graduates and workers with no special training are encouraged to study in higher vocational colleges. Li said that the number of the new students in higher vocational colleges in China should go up by I million this year. This is the first time the central government has a clear plan.
This comes after the news of the large shortfall (不足) in highly skilled technicians, although China has millions of technical workers. China is expected to face a shortfall of 3million skilled workers who can operate the newest machines by 2020. The shortfall will grow to 4.5 million by 2025. Also, vocational education is unsatisfactory (不令人满意的), although there are many vocational colleges in China. In some vocational colleges, the education methods and courses cannot meet the need of upgrading (升级), manufacturing (制造业). As can be seen from the job market, some companies still can't find highly skilled technicians even with high pay.
To deal with the problem. some vocational colleges have worked with companies to teach students. They have hired skilled technicians from companies as teachers. With the rising of the skilled workers' social position and pay, it is believed the vocational education system in China will start to play a bigger role in the development of China.
【1】What's the main purpose of the development of modern vocational education in China?
A. To train more highly skilled technicians for the job markets
B. To help vocational college graduates get higher pay from their work.
C. To ask more people to live on themselves with technical skills.
D. To encourage more companies to upgrade manufacturing.
【2】What is one of the problems of Chinese vocational education according to the passage?
A. Higher vocational college teachers are not well paid and valued..
B. There are only a small number of higher vocational colleges in China.
C. The education methods and courses in vocational colleges are unsatisfactory.
D. Some of the vocational college teachers are skilled technicians from companies.
【3】The writer believes China's future vocational education is _____________.
A. hopefulB. doubtfulC. unsatisfactoryD. worrying
【答案】
【1】A
【2】C
【3】A
【解析】
本文介绍了为什么中国要发展现代职业教育,就是为就业市场培训更高技能的技术人员。因为预计到2020年,中国将面临300万技术工人的短缺,这些技术工人能够操作最新的机器。到2025年,缺口将增至450万。所以李克强总理表示,政府应加快发展现代职业教育,以满足就业市场对熟练工人和技术人员的需求。最后作者认为中国未来的职业教育是有希望的。
【1】细节理解题。根据Premier Li Kegiang said the government should speed up the development of modern vocational education to meet the need for skilled workers and technicians (技术人员) in the job market. 李克强总理表示,政府应加快发展现代职业教育,以满足就业市场对熟练工人和技术人员的需求。可知,中国发展现代职业教育的主要目的是为就业市场培训更高技能的技术人员。故选A。
【2】细节理解题。根据In some vocational colleges, the education methods and courses cannot meet the need of upgrading (升级), manufacturing (制造业). 可知,中国职业教育的问题之一是高职院校的教育方法和课程不合格。故选C。
【3】推理判断题。A. hopeful希望的;B. doubtful怀疑的;C. unsatisfactory不满意的;D. worrying担心的。根据With the rising of the skilled workers' social position and pay, it is believed the vocational education system in China will start to play a bigger role in the development of China. 随着技术工人社会地位和工资水平的提高,我国职业教育体系将开始在我国的发展中发挥更大的作用。可以推知,作者认为中国未来的职业教育是有希望的。故选A。