题目内容

【题目】阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

For Chinese, it's a time for dragon boat racing and Zongzi (粽子). But across the Yellow Sea, South Korea, wrestling (摔跤) and swing play are the highlights.However, both events go by the same name-the Dragon Boat Festival-which falls on May 5 of the lunar calendar.

One festival, two cultures: does one nation have the right to call its own? It has been reported that South Korea will apply to the UNESCO (联合国教科文组织) to make the celebration its cultural heritage (文化遗产).If successful, people from other countries may see the Dragon Festival as a Korean creation.

As the birthplace of the yearly event more than 2,000 years ago, China is not happy with the situation."It would be a shame if another country successfully made a traditional Chinese festival part of its own cultural heritage ahead of China," said Zhou Heping, deputy culture minister.The Ministry of Culture is even thinking of making its own application to UNESCO, covering all traditional Chinese festivals, including the Dragon Boat event.

Over the years, the Dragon Boat Festival has spread throughout the world.In Japan and Viet Nam, as well as South Korea, the festival has mixed with and become part of local culture.

With this in mind, some experts say that it is meaningless to argue about which country the festival belongs to."No one can deny that it came from China," said Long Haiqing, an expert from Hunan Province."But if all the countries involved can protect culture heritage together, they will all benefit."

【1】The underlined word "highlights" can be probably replaced by "____".

A. most exciting events

B. highest lights on the building

C. brightest lights at night

D. most famous festivals

【2】It can be inferred that South Korea ____.

A. has proclaimed (宣布) the Dragon Boat Festival as a part of its cultural heritage

B. has the exactly same Dragon Boat Festival as China

C. has no idea that China has such a festival

D. is paying more attention to its cultural heritage than China

【3】China is not happy with the situation because ____.

A. it created the festival

B. it is also making an application

C. South Korea has no right to call the festival its own

D. UNESCO may approve (批准) South Korea's application

【4】If South Korea's application to UNESCO is successful, ____.

A. China will also make its own application to UNESCO

B. it will be meaningless to celebrate the Dragon Boat Festival

C. people from other parts of the world will think South Korea created the festival

D. the Dragon Boat Festival will become part of local culture

【5】The author would probably support(支持) ____.

A. a move by South Korea to cancel its application

B. China getting UNESCO's approval of the festival first

C. the opinion of Zhou Heping

D. China paying more attention to its cultural heritage

【答案】

【1】A

【2】A

【3】A

【4】C

【5】D

【解析】

【1】词义猜测题。句意:across the Yellow Sea, South Korea, wrestling (摔跤) and swing play are the highlights.黄海对面,韩国的摔跤及摇摆舞表演是highlights,这些活动是节日里最令人激动的事件,故选A;

【2】推理判断题。由第二段的:It has been reported that South Korea will apply to the UNESCO (联合国教科文组织) to make the celebration its cultural heritage (文化遗产).可以推测出可能韩国已经认为端午节是其文化遗产,因此将向联合国教科文组织申遗。故选A;

【3】细节理解题。由第三段的第一句:As the birthplace of the yearly event more than 2,000 years ago, China is not happy with the situation.可知因为端午节源于中国,因此中国对韩国申遗不满。故选A;

【4】细节理解题。由第二段最后一句: If successful, people from other countries may see the Dragon Festival as a Korean creations可知本题选C;

【5】推理判断题。题意:作者可能会支持什么?A.a move by South Korea to cancel its application韩国取消申遗;B.China getting UNESCO's approval of the festival first中国先得到联合国教科文组织的同意;C.the opinion of Zhou Heping周和平的观点;D.China paying more attention to its cultural heritage中国更注意文化遗产。根据短文内容,作者对韩国要将端午节作为其历史文化遗产感到遗憾、痛心,故本题选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】完形填空
Do you know how to study better and make your study more effective (有效率的)?We all know that Chinese students usually study very hard for long 1. This is very good, but it doesn't 2 a lot, for an efficient student must have enough sleep, enough food and enough rest and exercise. Every day you need to go out for a walk or visit some friends or some places. It's good for your study.
When you return 3 your study, your mind will be refreshed and you'll learn more 4 study better. Psychologists (心理学家) 5 that learning takes place this way. Here take English learning 6 example. First you make a lot of progress and you feel happy. Then your language study seems 7 the same, so you will think you're learning8and you may give up. This can last for daysor even weeks; yet you shouldn't give up. At some points your language studywill again take another big 9. You will see that you really have been learning all long. If you get enough sleep, food, rest and exercise, studying English can be very effective and 10. Don't give up along the way. Learn slowly and you're sure to get a good result.
(1)A.days B.time C.hours D.weeks
(2)A.help B.give C.make D.take
(3)A.after B.for C.at D.to
(4)A.yet B.and C.or D.but
(5)A.have found B.have taught C.told D.said
(6)A.with B.for C.as D.to
(7)A.to have B.to make C.to take D.to stay
(8)A.something B.anything C.nothing D.everything
(9)A.work B.jump C.walk D.result
(10)A.hard B.common C.interesting D.possible

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网