题目内容

【题目】

We’ll finally grow up someday, leaving our parents and facing the challenges in life. Parents may not be able to solve every problem for us. Instead, we should have enough life skills to deal with the problems that come our way.

This is what our country tries to do now: Helping more students gain working spirit. To stress(强调) the importance of hardworking spirit education(劳动教育) among students of different ages, the Communist Party of China Central Committee and the State Council released(颁发) a guideline recently.

The guideline calls for students to respect work. Students should learn basic life skills and form good working habits through such education.

The government has been trying to stress the importance of hardworking spirit education. But this has been overlooked(忽视) in recent years. Many teens do not value the importance of working hard and are uninterested in doing so.

According to a study of nearly 3,000 students that was done by Ningbo Evening News in March, only 22 percent of primary and middle school students help with everyday housework around the house.

Schools and families play an important role in teaching students about the value of working hard, the guideline says.

Primary and middle schools should provide students with hardworking spirit classes every week, according to the guideline. Schools can also hold activities to give students real-world work experience. For example, schools can teach children how to plant trees on Tree-Planting Day.

As children’s first teachers, parents should also encourage children to learn how to do housework at home. Students should master one or two life skills every year. These skills can include cooking, washing their own clothes and tidying their rooms.

1Why was the guideline released?

A.To teach students how to do housework at home.B.To call for students to respect work.

C.To help students solve life problems.D.To ask students to be more independent (独立的).

2What does the word “this” in Paragraph 4 refer to?

A.Challenges in life.B.Basic life skills.

C.The recently released guideline.D.Hardworking spirit education.

3What is Paragraph 5 trying to tell us?

A.About one-fifth of students help with housework.B.Students pay no attention to work spirit.

C.Only 3,000 students help with housework.D.Students depend on their parents.

4According to the guideline, what should schools do?

A.They should teach students how to plant trees.

B.They should hand out the guideline to every student.

C.They should provide both guidance and chances for real work.

D.They should give parents homework.

【答案】

1B

2D

3A

4C

【解析】

本文是一篇说明文,介绍了为强调在不同年龄段学生中开展艰苦奋斗精神教育的重要性,中共中央、国务院近日发布了《指导意见》。

1

题意:为什么要发布这个《指导意见》?

细节理解题。根据原文The guideline calls for students to respect work可知,《指导意见》要求学生尊重劳动。B选项To call for students to respect work“要求学生尊重劳动”符合题意,故选B

2

题意:第4段画线单词“this”指的是什么?

词句猜测题。根据原文The government has been trying to stress the importance of hardworking spirit education. But this has been overlooked(忽视) in recent years可知,this指代的是上一句提到的hardworking spirit educationD选项Hardworking spirit education“艰苦奋斗精神教育”符合题意,故选D

3

题意:文章第5段要告诉我们什么?

主旨大意题。通读第5段内容可知,该段主要内容是说约有五分之一的学生在家里会帮做家务。A选项About one-fifth of students help with housework“大约五分之一的学生帮忙做家务”符合题意,故选A

4

题意:根据《指导意见》,学校应该做什么?

推理判断题。根据原文Primary and middle schools should provide students with hardworking spirit classes every week, according to the guideline. Schools can also hold activities to give students real-world work experience可知,学校既要提供理论指导,也要给予学生提供真正的社会实践机会。C选项They should provide both guidance and chances for real work“它们应该提供理论指导和真正的工作机会”符合题意,故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】 71日起,南京市将执行《江苏省电动自行车安全条例》,未戴头盔骑乘电动自行车将属于交通违法行为。请你根据下面的调查数据和文字提示,以 “Helmet is important” 为题,用英语写一篇短文。

调查数据

2019 年南京市电动自行车交通事故死亡原因分析

正确佩戴头盔的骑乘人员在交通事故中无一死亡

规定

未戴头盔将被警告或罚款 20 50

观点

针对新条例谈谈你的看法

注意:

1. 参考词汇:颅脑受损 brain damage;死亡原因 death cause

2. 文中不得出现你的真实姓名和学校名称;

3. 语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范;

4. 词数80左右,开头已给出,不计入总词数。

Helmet is important!

From 1 July, 2020, people in Nanjing must wear helmets when they ride e-bicycles. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【题目】书面表达。

端午节刚刚过去,根据图片用英语给来自加拿大交换生Frank发一封电子邮件。

提示:

1Introduce the festival to him.

2How did you celebrate your festival

3Invite him to come to the festival next year.

要求:

1)要点齐全,并适当发挥。

2)文中不得出现考生的真实姓名和学校信息。

3)词数80个左右(文章开头,结尾已经给出,不计入总词数)。

参考词汇:honor(纪念),lunar(阴历)

Dear Frank,

The Dragon Boat Festival has passed. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I'm looking forwards to your letter.

Yours

Leo

【题目】 Here are some classical English novels. Which would you like to read first?

A LITTLE PRINCESS

Author(作者): Frances Hodgson Burnett

18 (online)

Motherless Sara Crewe was sent home from India to school at Miss Minchin’s. Her father was very rich and she lived a rich and comfortable life. Then her father died and Sara lost everything. She had to learn to do with her changed life. Her strong character made her able to fight successfully against anything. It’s an excellent book with 4 tapes for children.

PETER PAN

Author: J.M Barrie

15 (in bookstores) 12 (online)

It is a children’s story full of imagination and adventures, which is about Wendy, John and Michael Darling’s adventures in Never-Never Land with Peter Pan, the boy who would not grow up. The children are happy and lovely. (with 2 tapes)

UNCLE TOMS CABIN

Author: Harriet Beecher Stowe

20 (in bookstores) 16 (online)

The most famous novel in American history, Uncle Tom’s Cabin talked about the struggle(战争) between free states and slave(奴隶) states during the American Civil War(内战)and is as powerful today as when it first came out in 1852. More than 300,000 copies were sold in the United States alone in its first year.

THE SECRET GARDEN

Author: Frances Hodgson Burnett

35 (in bookstores) 30 (online)

Mary Lennox, a sick orphan, finds herself in her uncle’s dark house. Why are so many rooms locked? Why is one of the gardens locked? And what is that crying she hears at night? Through the power of hope, friendship and the magic of nature, the brave girl brings the house and a long-lost garden back to life.

1We can know from the passage that _________.

A.there are two books with tapes

B.we can buy all the four books in bookstores

C.three of the books are written by Frances Hodgson Burnett

D.the books are cheaper in bookstores than online

2Which of the following is about UNCLE TOM’S CABIN?

A.It was a great success the year it was published.

B.It’s about the struggle during the African Civil War.

C.A brave girl successfully fought against slaves.

D.It’s about a boy who refuses to grow up.

3How much does it cost to order these four books online?

A.$ 88B.$76C.88D.76

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网