题目内容
Do you live in a city? Do you know how cities began? Long long ago, the world had only a few thousand people. These people moved from place to place. They moved over the land, hunting animals for food.
No one knows how or when those people learned about growing food. But when they did, their lives changed. They did not have to look for food any more. They could stay in one place and grow it.
People began to live near one another. And so the first villages grew. Many people came to work in the villages. These villages grew bigger and bigger.
When people had machines, life in the village changed again. Factories were built. More and more people lived near the factories. So the villages grew into cities. Some of them grew very big.
Today, some people arc moving back to small towns. Can you tell why?
1.From the passage we know that people lived on(以……为食) ________ before cities began.
[ ]
2.Why could men stay in one place?
[ ]
A.Because they knew how to hunt animals.
B.Because they built houses.
C.Because they began growing crops.
D.Because they had machines.
3.What happened when factories were built?
[ ]
A.People began to live in the factories.
B.More and more people lived near the factories.
C.There were many machines in the factories.
D.Machines were very useful.
4.Which of the following is true?
[ ]
A.People had to move often before they began growing crops.
B.People didn't like to live in big cities.
C.The villages were bigger than the cities.
D.All the people like to move back to small towns today.
5.The main idea of the story is that ________.
[ ]
A.how people grew crops
B.how people built houses
C.how villages grew
D.how cities began to grow
解析:
|
剖析: 1.这是一道推理判断题.阅读全文,尤其是根据短文第一段叙述很久以前,世界上仅有几千人,这些人从一处到另一处不断地搬迁.我们从该段最后一句They moved over the land, hunting animals for food就可以判断出,在城市开始之前,人们以动物为主食.2.这是一道事实询问题.短文第二段叙述了没有人知道这些人怎样或者什么时候学会种植作物,但是当他们学会了,生活就发生了变化,他们不必再寻找食粮.我们再根据该段尾句They could stay in one place and grow it得知,人们开始生活在一个固定的地方是因为他们开始种植作物的缘故. 3.这是一道事实细节题.短文第四段中Factories were built. More and more people lived near the factories清楚地说明,当工厂建立的时候,越来越多的人生活在工厂附近. 4.这是一道正误辨认题.综合短文第一段中There people moved from place to place.和短文第二段中No one Knows how or when those people learned about growing food. But when they did, their lives changed这两处信息就可以看出,人们在开始种植作物之前只得经常搬迁. 5.这是一道主旨大意题.短文首段第二句Do you know how cities began?是文章的主题句.全文叙述了人们从远古时候的游牧生活到村落的形成和后来发展到城市的过程. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||