题目内容

【题目】Dear Emma

Your problem is like a circle. It is because you spend less time with them. The harder you study, the less time you have to spend with friends and the less friendly you look to your classmates. So you should spend more time with them.

Look at your classmates. Are there any people with whom you feel you have a lot in common or trust? You can make friends with them first. The advice is as follows:

First, smile at your classmates. Do this as often as you can, until your classmates become used to your smiles and smile back. Next, talk to your classmates. Do this between classes or during your lunch break. You may find it easier to start by talking to people when they are alone. Perhaps you could ask a classmate about your studies.

They are likely to respond (回应) in a very positive way. People like to feel important and helpful.

There must be someone else in your class who is also quiet. It might be easier to try to talk with him or her. Your problem is mainly about confidence. Smile first, talk next and slowly you will make friends. The most important point is that: Unless you have more confidence, you can’t make as many friends as you want.

Editor

1What’s the cause of Emma’s problem?

__________________________________________________

2How can Emma solve the problem?

__________________________________________________

3When should Emma talk to her classmates?

__________________________________________________

4How many pieces of advice does the editor give Emma?

__________________________________________________

5What’s Emma’s problem mainly about?

__________________________________________________

【答案】

1Because she spends less time with her classmates.

2She should spend more time with her classmates.

3She should do it between classes or during her lunch break.

4He gives Emma three pieces of advice.

5Her problem is mainly about confidence.

【解析】

本文主要讲了一个名叫艾玛的女孩觉得与同学之间的相处出现了问题,编辑给了她一些建议:先微笑,后交流,慢慢地就会交到朋友了。

1细节理解题。根据第一段“Your problem is like a circle. It is because you spend less time with them.”你的问题就像一个圈子,因为你花在他们身上的时间越来越少。以此可以推测出,因为她和她同学相处时间少才造成这个问题,故答案为Because she spends less time with her classmates.

2细节理解题。根据第一段最后一句“So you should spend more time with them.”所以你应该花更多的时间和他们相处。可知,她应该花更多的时间和同学们在一起。故答案为She should spend more time with her classmates.

3细节理解题。根据第三段“talk to your classmates. Do this between classes or during your lunch break.”和你的同学交谈,在课间或午休时间这样做。可知,她应该在课间或午休时间跟同学们交流。故答案为She should do it between classes or during her lunch break.

4细节理解题。根据最后一段“Smile first, talk next and slowly you will make friends.”先微笑,后交流,慢慢你就会交到朋友。可知,编辑给了艾玛两条建议:先微笑在交流。故答案为He gives Emma three pieces of advice.

5细节理解题。根据最后一段最后一句“The most important point is that: Unless you have more confidence, you can’t make as many friends as you want.”最重要的一点是:除非你有更多的自信,否则你不可能交到你想要的那么多朋友。可知,艾玛的主要问题是自信。故答案为Her problem is mainly about confidence.

本篇阅读理解是任务型阅读中回答问题型。此类任务型阅读要求我们根据短文、表格、图片或图文结合的材料回答命题者设定的问题,所设置的任务通过事实或细节的查找就能完成,与普通阅读理解的解题方法相似,只是题目设计采用了主观题形式,没有给出选项,需要我们从材料中寻求信息,以一个完整的句子,或者是其适当的缩略形式作答。

从问题所涉及的内容看,考查文本表层理解多于深层理解,其设计的问题多为5W1H或一般疑问句的细节性问题,如:第1,3,5小题则属于5W细节性问题,第2,4小题属于1H细节性问题; 而涉及推理判断、文章主旨、写作意图及作者态度、感受等的题目则少之又少。

该题型的解题方法是跳读(定位)查找法。这个方法的要点在于先看题干,带着问题去读文章。做这类题时可以边读边做记号,能加强阅读的针对性,提高做题的准确率,节省宝贵的时间。如:第3小题,我们可以快速找到“talk to her classmates”的字眼,然后定位,就能找到准确答案。

此类题型是学生失分较多的题型之一,要求学生有较扎实的语言基础和较强的综合运用英语的能力。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Some British and American people like to invite friends for a meal at home. You should not be upset(不安的) if your English friends don't invite you home. It doesn't mean they don't like you.

Dinner parties usually start between 7 and 8 p.m.and end at about 11. Ask your hosts what time you should arrive. It's polite to bring flowers, chocolates or a bottle of wine as a gift.

Usually the evening starts with drinks and snacks. If you want to be extra(额外的) polite? Say how much you like the room,or the pictures on the wall.But remember it's not polite to ask how much things cost.

In many families, the husband sits at one of the table and the wife sits at the other end. They eat with their guests.

You'll probably start the meal with soup or something small, then you'll have meat or fish with vegetables, and then dessert, followed by coffee. It's polite to finish everything on your plate and to take more if you want it.

Did you enjoy the evening? Call your hosts the next day, or write them a short "thank you" letter. British and American people like to say "thank you" all the time!

1How long does a dinner party usually last?

A.For 7 or 8 hours.B.For 11 hours.C.For 3 or 4 hours.D.It is uncertain.

2If you want to be a polite guest, you shouldn’t .

A.come at a proper timeB.bring some gifts to your host

C.say something nice about the host’s roomD.ask how much the host’s furniture costs

3What is NOT considered as proper behavior?

A.To eat up everything on your plate.

B.To ask for more if you really like it.

C.To leave some food to show you are not hungry

D.To call your host the next day to express your thanks.

4What is the main idea of this passage?

A.British and American people don’t like to invite friends at home.

B.The proper behaviors to be a guest in the home of British and American people.

C.You will be upset if your British or American friends invite you home.

D.British and American people like to say “thank you” all the time.

【题目】 I left my hometown in London last year and now I have enjoyed working in this small city in China. Learning a foreign language opens you up to the culture and history of a country. So in order to know more about China, I started to learn Chinese.

But at times, I found myself in funny situations. When I greeted strangers in China, they began to talk a lot and very fast. They asked me questions about everything. But all I could do was to look at them with a blank face. I had no idea what they were talking about. Were they just being kind, funny or impolite? Many people want to make friends with me. But I am a bit upset when I find out the reason why they need a foreign friend. They say they want to practice their English. I don’t need friends like this. I like friends to share my feelings and ideas with.

However, the more Chinese I learn, the more similarities I find it has with English. In English, thick-skinned is to describe a person who doesn’t care for criticism (批评). I was surprised to find that houlianpi in Chinese means the same. And both languages share some common idioms (习语). For example, “look on with folded arms” means xiushoupangguan, and “burn the boats” is similar to pofuchenzhou.

I’m still on my journey to learn Chinese. I believe that sometimes you have the most fun on a journey.

1The writer comes from __________.

A.the UKB.the USAC.AustraliaD.Canada

2Many Chinese want to make friends with the writer because__________ .

A.they are interested in Western culture

B.they want a partner to practice English with

C.they are willing to share feelings and ideas with him

D.they want to help foreigners with their Chinese

3The underlined word “similarities” means “__________” in Chinese.

A.相似点B.不同点C.规律性D.重要性

4A thick-skinned person may __________.

A.be very strong and seldom fall ill

B.like to criticize others for their mistakes

C.talk a lot and speak fast

D.feel OK when he’s criticized

5If there would be a paragraph before the last paragraph of the text, it most probably would be about __________.

A.the reasons why he wants to learn Chinese

B.the similarities Chinese and English share

C.the differences between Chinese and English

D.the importance of learning Chinese and English

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网