题目内容
【题目】 ![]()
German chancellor (总理)Angela Merkel may look like an ordinary woman. She dresses plainly and doesn’t show much emotion. But don’t let appearances fool you. As the first woman chancellor in Germany’s history, Merkel has topped Forbes magazine’s list of “The World’s 100 Most Powerful Women” six times. She has even been compared to Margaret Thatcher and many people call her “Iron Lady”. Merkel was born in Hamburg, West Germany, on July 17, 1954. As a small child, she quickly learned to speak but took longer to walk. “I was a stupid person when it came to moving,” Merkel said. “A normal person could do something naturally, but I had to think about it in my mind and practice.” As a teenager, she was the top student in high school. In 1973, Merkel went to the University of Leipzig, where she studied physics. At 32, she got her doctor’s degree in physics.
She worked for the government in 1989. In her first big political job as Minister for the Environment in 1994, her scientific background and strong will proved very useful. In 2005 she became Germany’s Chancellor. Through her political career, Merkel’s persistence (坚持) and patience helped a lot. “She is bright and open-minded,” said Hubert Markel, a German biologist, “She is the person who wants to know exactly what is going on, and how never giving up will influence our society and future.”
【1】The first two paragraphs tell us that Angela Merkel .
A. is no different from an ordinary woman
B. is the first woman chancellor in Germany
C. is the richest woman in the world
D. learns everything from Margaret Thatcher
【2】According to the story, Merkel .
A. didn’t study well when she was in high school
B. studied politics in the University of Leipzig
C. worked for the government at the age of 35
D. did a job in the scientific field in 1994
【3】What does Hubert Markel think of Merkel?
A. She cares only about politics.B. She isn’t fit for the position.
C. She doesn’t like to listen to others.D. She is a person with strong will.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【解析】
文章大意:本文是人物故事类阅读。主要介绍了德国总理默克尔。
【1】细节理解题。根据"As the first woman chancellor in Germany's history,Merkel has topped Forbes magazine's list of"The World's 100Most Powerful Women"six times."作为德国历史上第一位女总理,默克尔六次荣登福布斯杂志“世界上最具影响力的100位女性”榜单。可知,默克尔是德国历史上的第一位女总理。故答案为B。
【2】细节理解题。根据"Merkel was born in Hamburg,West Germany,on July 17,1954"和"She stepped into politics (政坛) in 1989."默克尔于1954年7月17日出生于西德的汉堡,“和”她于1989年步入政坛。可知,她在35岁时开始为政府工作。故答案为C。
【3】细节理解题。根据"She is the person who wants to know exactly what is going on,and how never giving up will influence our society and future"她是一个想知道到底发生了什么,以及永不放弃将如何影响我们的社会和未来的人。可知,Hubert Markl 认为默克尔是一个意志坚强的人。故答案为D。