题目内容
【题目】In the 6th century BC, there was a war between the Romans and the Etruscans(伊特拉斯坎人) who lived north of Rome. The Etruscans raised a great army and marched toward Rome. At that time, Rome was just a small town, and the Romans did not have enough fighting men to protect their people.
One morning, thousands of Etruscan horsemen and footmen were seen marching straight toward the wooden bridge over the Tiber River. Rome was in immediate danger!
Among the guards at the bridge was a brave man named Horatius. He ordered the soldiers to cut down the bridge. At the same time, he took two soldiers with him to the far side of it. There, the three brave men kept the enemy from taking the bridge.
The soldiers tried to destroy the bridge as quickly as they could, and soon it was ready to fall. Some of them ran across to call the three men back.
Horatius yelled at the two others to cross first. At that moment the bridge fell with a great crash. Horatius fought the Etruscans by himself, and a dart(标枪) entered his left eye. In great pain, he turned and jumped into the river.
Horatius sank into the deep water but soon came out of the water, halfway across the river. He was greeted with shouts of joy, for he had saved the town. He gained a new name, Horatius Cocles, meaning the "one-eyed Horatius" and is remembered as one of Rome’s greatest heroes.
【1】From the first paragraph we learn that Rome ________.
A. did not have many brave soldiers
B. was not large and strong then
C. was under the control of the Etruscans
D. had sent most of its army away.
【2】To save the city of Rome, Horatius planned________.
A. To burn the road to Rome.
B. To drive the enemy into the river.
C. To cut down the bridge.
D. To kill the enemy horsemen first.
【3】After the two soldiers came back,________.
A. The bridge fell into the water.
B. Horatius was killed by a horseman.
C. The Etruscans won the battle.
D. Horatius defeated the Etruscans by himself.
【4】Horatius was renamed "Horatius Cocles" because ________.
A. he was the wisest man in Rome
B. he had saved the town of Rome
C. he had shown great courage against the enemy
D. his left eye had been hurt in the battle
【5】Which of the following words could NOT necessarily be used to describe Horatius?
A. Fearless. B. Honest. C. Selfless. D. Bright.
【答案】
【1】 B
【2】 C
【3】 A
【4】 D
【5】 B
【解析】
短文大意:本文讲述的是古罗马独眼英雄Horatius的传奇故事。
【1】题意:从第一段我们知道罗马________。考查细节理解题。A. did not have many brave soldiers没有多少勇敢的士兵。B. was not large and strong then那时不强大。C. was under the control of the Etruscans受伊特鲁里亚人的控制。D. had sent most of its army away. 派出了大部分军队。根据At that time, Rome was just a small town, and the Romans did not have enough fighting men to protect their people. 罗马人没有有战斗力的人员来保护他们的人民,可知选B。
【2】题意:为了拯救罗马,Horatius策划了 。考查细节理解题。根据He ordered the soldiers to cut down the bridge. At the same time, he took two soldiers with him to the far side of it. There, the three brave men kept the enemy from taking the bridge.,可知他首先把桥断掉,故选C。
【3】题意:两名士兵返回后,______。考查细节理解题。根据Horatius yelled at the two others to cross first. At that moment the bridge fell with a great crash.,可知桥掉进了水里,故选A。
【4】题意:贺雷修斯被命名为“Horatius Cocles”是因为________。考查词义理解题。根据He gained a new name, Horatius Cocles, meaning the "one-eyed Horatius",联系上文Horatius fought the Etruscans by himself, and a dart entered his left eye.,可知是独眼,故选D。
【5】题意:下列哪个词不能用来形容Horatius?考查词义理解题。A. Fearless.无畏的;B. Honest.诚实的;C. Selfless.无私的;D. Bright. 聪明的。根据Horatius在战争中的表现,可知他无私无畏充满智慧,故选B。