题目内容
【题目】Answer the questions.(根据短文内容回答下列问题。)
It was my first day in Miss Hargrove's seventh grade class. I was very anxious to fit in(适应). After the teacher introduced me to the class, I put on a smile and took my seat.Lunchtime was a pleasant surprise when the girls all crowded around my table. They were friendly, so I began to relax. My new classmates told me about the school, the teachers and the other kids. They pointed out the class nerd (书呆子): Mary Lou. She was a pretty girl with dark eyes and olive skin (橄榄色皮肤), but she wore a long skirt and an old-fashioned blouse. The girls giggled (咯咯笑) as Mary Lou walked by. She ate alone.After school, the girls invited me to join them in front of the school. We waited. Then Mary Lou came down the school steps. The girls started making fun of her. I paused, then joined right in. Mean words(坏话) fell from my lips. No one could tell I'd never done this before. The other girls started cheering for me. I pulled on Mary Lou's backpack(背包) and then pushed her. Her backpack broke. She fell. Everyone was laughing. I fit in.I was not proud. If you've ever picked a wing off a butterfly, you know how I felt.Mary Lou got up, gathered her books and left without saying anything.I turned to leave with my laughing friends and noticed a man standing beside his car. He must have been Mary Lou's father — he had the same olive skin, dark hair and handsome features (容貌). He watched the lonely girl walk toward him. His eyes shone with sadness and pride. As I passed, he looked at me in silence with burning tears that reminded me of my shame.I never again hurt someone for my own gain.
【1】Which grade was the writer in?
___________________________________________________________________________
【2】What did Mary Lou look like?
___________________________________________________________________________
【3】When did the girls make fun of Mary?
__________________________________________________________________________.
【4】What did Mary do after she fell?
_________________________________________________________________________.
【5】Who was the man standing beside a car?
__________________________________________________________________________.
【6】How did the writer feel after she hurt Mary?
___________________________________________________________________________
【答案】
【1】She was in Grade Seven.
【2】She was a pretty girl with dark eyes and olive skin.
【3】They made fun of Mary after school.
【4】She got up, gathered her books and left without saying anything.
【5】Maybe he was May’s father.
【6】She felt shamed.
【解析】
短文大意:本文是记叙文,作者回忆了七年级时,为了融入班级和班里的几个坏女孩一起捉弄一个老实女生的往事,意识到自己的错误,作者深感羞愧,发誓永远不再为了自己的利益伤害别人。
【1】题意:作者在几年级?考查细节理解。根据It was my first day in Miss Hargrove's seventh grade class.可知上七年级,故填She was in Grade Seven.。
【2】题意:玛丽·卢长什么样?考查细节理解。根据They pointed out the class nerd: Mary Lou. She was a pretty girl with dark eyes and olive skin, but she wore a long skirt and an old-fashioned blouse.可知她是一个漂亮的女孩,有着黑色的眼睛和橄榄色的皮肤,故填She was a pretty girl with dark eyes and olive skin.。
【3】题意:女孩们什么时候取笑玛丽的?考查细节理解。根据After school, the girls invited me to join them in front of the school. We waited. Then Mary Lou came down the school steps. The girls started making fun of her.可知她们在放学后捉弄玛丽,故填They made fun of Mary after school.。
【4】题意:玛丽跌倒后做了什么?考查细节理解。根据Mary Lou got up, gathered her books and left without saying anything.可知玛丽·卢站起来,拿起她的书,一言不发地离开了,故填She got up, gathered her books and left without saying anything.。
【5】题意:站在汽车旁边的那个人是谁?考查细节理解。根据He must have been Mary Lou's father— he had the same olive skin, dark hair and handsome features.可知可能是她的父亲,故填Maybe he was May’s father.。
【6】题意:作者在伤害玛丽之后感觉如何?考查细节理解。根据As I passed, he looked at me in silence with burning tears that reminded me of my shame.可知作者感到了羞愧,故填She felt shamed.。
阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。