题目内容
【题目】 To encourage reading, a Chinese company placed over 10,000 books around the underground, in taxis and on planes in Beijing, Shanghai and Guangzhou. The activity got the support of many Chinese stars. The “book-dropping movement,” however, won little praise. Instead, the movement caused much criticism(批评).
Some books were left untouched. Around the underground, passengers thought the books were left there to save the seats. Some books were taken away by cleaners. People also complained that they couldn’t get to the books—the trains and buses were too crowded.
The movement led to a hot debate.
Most people thought it could do little to encourage reading. “I think the best result is that people take photos when they pick up the books and write a post in WeChat. After that, they will just bring the books back home and place them on their bookshelves,” wrote one Weibo user.
Some pointed out that, the Chinese stars who supported the movement didn’t seem to be reading much. Isn’t it embarrassing(尴尬) that the movement is supported by stars who don’t read a lot?
Murong Xuecun is a famous Chinese writer. He thought the book-sharing movement was not at all a bad thing. “In the past years, the Chinese economy(经济) has been developing rapidly. Everybody is busy with work. They don’t have time for reading,” said Murong. “However, just because Chinese people don’t read often, it doesn’t mean we should do nothing to encourage reading,” Murong added.
【1】What’s purpose of The “book-dropping movement”?
A.To test how much people like reading.B.To encourage people to read.
C.To encourage people to take public transport.
【2】What result of “book-dropping movement” isn’t mentioned in the passage?
A.Some books were thought to save the seats.
B.Some books were taken away by cleaners.
C.Some people thought it affected the traffic.
【3】The underlined word “debate” means in the passage.
A.风气B.争论C.兴趣
【4】The fourth paragraph mainly tells us .
A.“book-dropping battle” works littleB.Most people like taking selfies
C.people prefer reading in WeChat.
【5】What is Murong Xuecun’s idea about “book-dropping battle”?
A.Book-sharing campaign may improve the economy
B.Chinese people are too busy to read books.
C.We shouldn’t give up encouraging reading,
【答案】
【1】B
【2】C
【3】B
【4】A
【5】C
【解析】
本文是一篇议论文,主要讲述了“丢书大战”活动引发的人们的议论。大多数认为“丢书大战”对鼓励阅读并没有什么作用,然而著名作家慕容雪村表示,图书共享活动并不是一件坏事。
【1】细节理解题。根据第一段“To encourage reading…The‘book-dropping movement,’”可知,“丢书大战”的目的是鼓励人们阅读。故选B。
【2】细节理解题。根据第二段“passengers thought the books were left there to save the seats. Some books were taken away by cleaners”可知,有些书被用来占座,有些书被清洁工拿走了,因此A、B两项均是“丢书大战”导致的结果,故排除。C选项“有些人认为影响交通”,这在文章中并没有提及,因此不是“丢书大战”的结果。故选C。
【3】词句猜测题。根据文章后三段的描述可知,有人认为“丢书大战”对鼓励阅读没什么作用,也有人认为这并不是一件坏事,故此处的debate意为“争论”。故选B。
【4】主旨大意题。根据第四段“Most people thought it could do little to encourage reading”以及本段内容的描述可知,大多数人认为“丢书大战”对鼓励阅读并没有什么好处,因此本段主要讲述了“丢书大战”的效果不好。故选A。
【5】推理判断题。根据最后一段“However, just because Chinese people don’t read often, it doesn’t mean we should do nothing to encourage reading”可知,慕容雪村认为“丢书大战”不是一件坏事,我们不应该放弃鼓励阅读。故选C。
【题目】 Many young people want to be pop stars. Pop stars are rich. Many people think they are leading a happy and easy life. Is that true? The answer is no. In fact. they have very hard lives. They spend much of their time on travel. Sometimes the travel is interesting. but in most time it is boring to pop stars. The following chart is a day's life of a pop star.
Feb. 10, 2018 | |
5:00 | Woke up and had breakfast in the hotel. Packed bags. Took taxi to the airport. |
7:30 | Plane took off half an hour later than usual for the bad weather. |
8:30 | Plane landed. Waited for luggage(行李)for half an hour. Signed for fans at the airport. |
9:45 | Arrived at the hotel and had a short rest. |
10:00 | Started out to attend the meeting with fans and gave an interview to the local reporters. |
11:00 | Went to radio station to attend the live show. |
12:00 | Had lunch with local producer(制片人). |
13:00 | Went to theatre and prepared for the night’s show. The lighting of the theatre was good, but the band did poorly. |
17:00 | Back to the hotel. Tried to have a rest. Still worried about the band. |
18:00 | Had supper, but ate little. |
18:30 | went to the theatre again and got ready for the show. |
19:30 | Sang very well, and audience gave a warm welcome. The band improved a little. |
22:00 | Show was over. Very tired from it |
23:00 | Back to the hotel. Took a bath. Too excited to sleep. so watched TV. |
0:00 | Fell asleep. with TV on. |
根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。
【1】The pop star went back to the hotel_______on Feb. 10, 2018.
A.onceB.twiceC.three timesD.four times
【2】According to the chart, the pop star was good at_______.
A.singingB.dancingC.making facesD.playing the piano
【3】The pop star felt_______after the performance.
A.tiredB.excitedC.sadD.both A and B
【4】The band did______in the rehearsal(彩排)in the night's show.
A.better in the show thanB.worse in the show than
C.in the show as badly asD.not tell us how the band did
【5】This passage mainly tells us that_______.
A.pop stars are not rich in fact
B.young people had better not be pop stars
C.there are many young people wanting to be pop stars
D.pop stars don’t have an easy life as they seem to have