题目内容
【题目】
![]()
There are many minions(小黄人) in the movie Despicable Me(《神偷奶爸》). They are all small robots(机器人). The color of their skin(皮肤) is the same as that of banana skin, and bananas are their favorite food. Their arms and legs are short, so they look very funny. Minions are small, but they are smart and hard-working. Carl, Tim and Mel are three of the minions in the movie.
Carl is of medium height. He has one eye. There are three red lights on his head. He can use them to tell others there is fire(火).
Tim has two eyes. He is very tall and thin. His hair is straight and black. He wears blue trousers.
Mel has one eye. His trousers are black-and-white and there is the number “001” on them.
【1】Minions are from a ________.
A. movie B. book C. game D. TV show
【2】Minions have ________ skin.
A. blue B. yellow C. black D. white
【3】We know the minions ________.
A. are all big B. have long arms
C. don't like working D. are small but smart
【4】The underlined word “lights” means “________” in Chinese.
A. 武器 B. 灯 C. 腰带 D. 玩具
【5】Which one is Mel?
A.
B.
C.
D. ![]()
【答案】
【1】 A
【2】 B
【3】 D
【4】 B
【5】 B
【解析】
本文介绍了电影《神偷奶爸》。在《神偷奶爸》里,有许多小黄人,它们都是小型机器人。他们的皮肤颜色和香蕉皮一样的颜色,香蕉是他们最喜欢的食物。他们的胳膊和腿很短,所以看起来很有趣。小黄人很小,但他们聪明又勤奋。卡尔、蒂姆和梅尔是电影中的三个仆人。
卡尔中等身高。他只有一只眼睛。他头上有三盏红灯。他可以用它们告诉别人有火。
蒂姆有两只眼睛。他又高又瘦。他的头发又直又黑。他穿着蓝色裤子。
梅尔只有一只眼睛。他的裤子是黑白相间的,上面有001号。
【1】题意:小黄人来自___________。考查细节理解。A. movie电影;B. book书;C. game游戏;D. TV show电视节目。根据第一段第一句There are many minions(小黄人) in the movie Despicable Me(《神偷奶爸》)(在电影《神偷奶爸》中有许多小黄人。)可知“小黄人来自电影《神偷奶爸》”;故选A。
【2】题意:小黄人有______皮肤。考查细节理解。A. blue蓝色;B. yellow黄色;C. black黑色;D. white白色。根据第一段第3句The color of their skin(皮肤) is the same as that of banana skin, and bananas are their favorite food.(他们的肤色和香蕉皮一样,香蕉是他们最喜欢的食物。)可知“小黄人有黄色的皮肤。”选B。
【3】题意:我们知道小黄人______________。考查细节理解。A. are all big 都很大;B. have long arms有长长的胳膊;C. don't like working不喜欢工作;D. are small but smart小但聪明。根据第一段第5句Minions are small, but they are smart and hard-working.(小黄人很小,但他们聪明又勤奋。)可知选D。
【4】题意:下画线单词“lights”汉语意思是_____________。考查词义猜测。A. 武器;B. 灯;C. 腰带;D. 玩具。结合下文He can use them to tell others there is fire(火).(他可以用它们告诉别人有火。)可知此句There are three red lights on his head.句意:他头上有三盏红灯。根据句意可知“lights”汉语意思是“灯”;选B。
【5】题意:哪一个是梅尔?考查细节理解。根据最后一段Mel has one eye. His trousers are black-and-white and there is the number “001” on them.(梅尔只有一只眼睛。他的裤子是黑白相间的,上面有001号。)可知 “梅尔裤子是黑白相间的”;裤子颜色黑白相间的只有B;故答案是B。
阅读理解是最能体现学生英语能力的题型,分值较高,如何通过解题方法的掌握来提升自己解答阅读理解题的技巧是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力,主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意根据短文内容做出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,要根据上下文意思准确猜出词意。3)考查推理判断能力,此类题型较难,准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。(4)考查主旨理解题。此类题型需通读全文,整体把握,根据文本主要内容选择合适的选项。