题目内容

【题目】阅读下面短文,根据短文内容,回答下列问题。

Getting recognition(认可)from National Geographic, a famous US magazine, is the dream for many photographers. A Chinese teenage photographer has made this dream come true.

With his work Weed(野草)on the Wall, Gong Zijie, a 14-year-old boy from Changsha, Hunan, won the 2014 International Photography Competition for Kids in China. It was hosted by National Geographic Kids. Gong got the first place for the subject Wild Vacation. His photo shows the shadow of a weed on the Forbidden Citys red walls. In photographer Li Shaobais words, The picture is silent but powerful.

Gong learned photography from his father, a professional photographer working for Hunan TV. Since the age of 4, he has been following his father to take pictures of nature and society.

Gong is a patient photographer. When he finds something amazing, he can spend hours waiting for the perfect time to catch the moment. In his first work, Gong took the beautiful view of the sunset near his hometown. It looked simple, but Gong worked for four days to take the best photo.

Now, the young photographer cares more about social (社会的)problems. In Gongs pictures of Liuyang River, hundreds of dead fish show us the deadly results of pollution. He has made up his mind to document polluted rivers at least once every year to make people pay more attention to environmental protection.

Now photography is not only a hobby, but also a duty(责任)for me. said Gong.

【1】Whats the name of the photo that helped Gong Zijie get the first place?

2What does photographer Li Shaobai think of Gongs work?

【3】Did Gong learn photography by himself?

【4】What does the writer want to tell us about Gong in Paragraph 4?

【5】What can you learn from Gong?

【答案】

【1】Weed on the Wall.

【2】The picture is silent but powerful.

【3】No, he didn’t

【4】Gong is a patient photographer.

【5】The spirit of his patience and responsibility

【解析】

试题分析:本文讲述了少年摄影家龚子杰:他四岁开始随父学习摄影,他的作品《墙头草》获2014美国《国家地理》全球青少年摄影大赛中国区野外度假类一等奖。 他有耐心,关心社会问题,拍摄作品《浏阳河之殇》,画面里中毒死去的大片鱼群让人触目惊心。他说:摄影对他不仅仅是一种爱好,更是一种责任。

【1】Weed on the Wall. 细节理解题。题意:帮助龚子杰获得一等奖的摄影作品的名字是什么?由第二段第一句:With his work Weed(野草)on the Wall, Gong Zijie, a 14-year-old boy from Changsha, Hunan, won the 2014 International Photography Competition for Kids in China. 可知他得一等奖的摄影作品叫《墙头草》,故回答:Weed on the Wall。

【2】The picture is silent but powerful. 细节理解题。题意:画家李少白认为龚的作品怎样?由第二段最后一句:In photographer Li Shaobais words, The picture is silent but powerful.可知,他认为这副画静而有力。故回答:The picture is silent but powerful.

【3】No, he didn’t 细节理解题。题意:龚自学的摄影吗?由第三段第一句:Gong learned photography from his father可知他是向父亲学习的摄影。故作否定回答:No, he didn’t.

【4】Gong is a patient photographer. 主旨大意题。题意:作者在第四段里想要告诉我们什么?第四段通过举例说明了龚子杰是一位有耐心的摄影师,即本段第一句:Gong is a patient photographer.

【5】The spirit of his patience and responsibility 开放性表达题。题意:你可以从龚身上学会什么?根据短文,龚子杰有耐心,对社会问题有责任性。我们可以学习他的这两种精神。故可以回答:The spirit of his patience and responsibility

练习册系列答案
相关题目

【题目】Dear One Family Members,

First, please accept our great thanks for your support, trust and donations towards our Ya’an earthquake relief (救济) work!

Recently, many worries were brought to our attention, and we managed to provide answers to some common questions.

Please read the Q&A in the following:

Q: Where may I find the latest news on One Foundation’s Ya’an earthquake relief work?

A: We warmly welcome you to visit our website, Sina Weibo, Tencent Weibo and you could get

all the news from there.

Q: How may I donate to One Foundation from abroad?

A: Thank you for your kind heart and support. At present, there are two official channels for

donations from abroad: Bank transfer and PayPal.

Q: How may I get a donation receipt (收据)?

A: If you have donated more than 20 U.S. dollars, please send your personal information to

idonation@one-foundation.com. We will send the e-receipt by the end of May.

Because of the large number of donations we have received recently, try as we might, we may

not be able to send the receipt soon enough. Thank you very much for your patience.

Once again, we give our faithful thanks to you. We will carefully plan and use the donations from every One Family Member and we will do our best to help those who need your support. One Foundation

May 9, 2013

【1】 ______ about donating to One Foundation are answered in this passage.

A. Some questions B. Few questions

C. All the questions D. No questions

【2】 You can get up-to-date information by visiting the following websites except ______.

A. Tencent Weibo

B. Sina Weibo

C. the website of Red Cross

D. the website of One Foundation

【3】How many official channels for donations from abroad are mentioned?

4. One. B. Two. C. Three. D. Four.

【4】Why can’t One Foundation send the receipt soon?

A. Because there aren’t enough receipts.

B. Because there are a large number of donations.

C. Because the people in the foundation are not experienced.

D. Because the people in the foundation are not hard-working.

【5】Which of the following sentences is TRUE according to the passage?

A. One Foundation won’t accept donations from abroad.

B. No worries were brought to One Foundation’s attention.

C. One Family Members are trying to help people in Ya’an.

D. One Foundation will send e-receipts to all the people who have donated.

【题目】Black Friday

Thanksgiving is always on a Thursday. The day after it has been known as Black Friday. It is the start of the holiday shopping season, and it has been the busiest shopping day of the year in the US since 2005.

Most stores offer big sales on Black Friday. They open their doors quite early in the morning. They try to attract shoppers with big discounts (打折). Some items (商品)like TVs and cloths are much cheaper than usual. Stores may even lose money on these items. They hope that shoppers will buy gifts for other people while they are in the store.

Black Friday is a great time to go shopping. However, there are problem. The biggest one is that there are not enough low-priced items. Each store may only have a few. These items are in great need, so people stand in long lines to get them. They may wait three to four hours before a store opens. They may be hoping to get a low price on a TV or computer, but not everybody can get one. Some people leave, disappointed.

The situation makes people worried. Some Black Friday events have been crazy. There have been fights over toys among shoppers. Some workers have even been hurt by large crowds. But most Black Friday events are safe and fun. Still, if you plan to go, you will expect large crowds and a bit of pushing.

So where does the name “Black Friday” come from? It was first used in Philadelphia in the 1950s. The police called this day Black Friday because of the heavy traffic it caused. In the 1960s, stores tried to rename the day “Big Friday”. It did not stick. The name “Black Friday” continued to spread across the country. It seems that it is here to stay.

Now people all over the country take part in Black Friday events. It is even spreading to other parts of the world. Stores have held Black Friday events in the UK, Australia, and Brazil since 2012. In Mexico, stores offer a weekend of discounts every year. They call it “El Buen Fin”, which means “the good weekend” in Spanish. I guess people everywhere like to buy things on sale.

【1Is Black Friday the start of the holiday shopping season?

【2What is the biggest problem with Black Friday?

【3How long may people have to wait before a store opens?

【4Where was the name “Black Friday” first used in the 1950s?

【5Why do people like going shopping on Black Friday?

【题目】In our city, there is a zoo. There are a lot of animals in it.

Mona

Mona is an Australian koala. She is seven years old. She is very cute. She likes sleeping during the day. But at night she gets up and eats leaves. Mona doesn’t drink water for months. But she is healthy because she can get water from the leaves.

Gerry

Here is a big house. A lion lives in it. Her name is Gerry. She is ugly. She is from South Africa. Meat is her favorite food. Gerry is very lazy. She sleeps and relaxes for 20 hours every day. Today is Gerry’s eighth birthday. The workers in the zoo are having a birthday party for her.

Johnny

This is a big elephant. His name is Johnny. He is from India. He is eleven years old. He has bad eyesight (视力). He likes to eat grass. He’s friendly and clever. People can teach him to do something for them.

Tuantuan

Tuantuan is a cute panda. She is five years old. She’s from China. She is very beautiful, but she is very shy, so please be quiet. She likes eating bamboos (竹子)and drinking water. She relaxes about 10 hours a day.

【1】Gerry is __________ years old.

A. 5 B. 7 C. 8

【2】___________ can help people to do things.

A. Mona B. Johnny C. Tuantuan

【3】These animals come from ___________ countries.

A. two B. three C. four

【4】We can learn from the passage that ____.

A. Mona can get water from the leaves so she doesn’t drink water for months.

B. Gerry doesn’t like to sleep or relax but she likes to eat meat.

C. Johnny is very small. He only likes to eat meat.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网