题目内容

【题目】

Chinese people have been celebrating Mid-Autumn Festival and enjoying mooncakes for centuries. Mooncakes have the shape of a full moon on mid-autumn night. They carry people’s wishes to the families they love and miss.

There are many traditional folk stories about this festival. However, most people think that the story of Chang’e is the most touching. Chang’e was Hou Yi’s beautiful wife. After Hou Yi shot down the nine suns, a goddess gave him a magic medicine to thank him. Whoever drank this could live forever, and Hou Yi planned to drink it with Chang’e. However, a bad man, Feng Meng, tried to steal the medicine when Hou Yi was not at home. Chang’e refused to give it to him and drank it all. She became very light and flew up to the moon. Hou Yi was so sad that he called out her name to moon every night. One night, he found that the moon was so bright and round that he could see his wife there. He quickly laid out her favorite fruits and desserts in the garden. How he wished that Chang’e could come back!

After this, people started the tradition of admiring the moon and sharing mooncakes with their families.

回答下面5个问题, 每题答案不超过5个词。

1What do people often eat to celebrate Mid-Autumn Festival?

2Which story do people think is the most touching?

3What did the goddess give Hou Yi?

4How did Hou Yi feel after his wife flew up to the moon?

5Why do people share mooncakes with their families?

【答案】

1Mooncakes.

2The story of Chang’e.

3A magic medicine.

4(He felt) Sad.

5A full meaning./…

【解析】中秋节是中国传统节日之一。本文主要讲述了中秋节的由来。

1细节理解题。题意:人们庆祝中秋节通常吃什么?由第一段第一句里的:Chinese people have been celebrating Mid-Autumn Festival and enjoying mooncakes for centuries.可知,中国人庆祝中秋节时,通常是享用月饼。故回答:Mooncakes。

2细节理解题。题意:人们认为哪一个故事最感人?由第二段第二句: However, most people think that the story of Chang’e is the most touching.可在,人们认为“嫦娥”的故事最感人。故回答:The story of Chang'e。

3细节理解题。题意:神给后羿什么?由第二段时里的:a goddess gave him a magic medicine to thank him.可知,神给后羿的是魔法药水。故回答:A magic medicine.

4细节理解题。题意:在妻子飞往月球后,后羿感到怎样?由短文里的这句:Hou Yi was so sad that he called out her name to moon every night.可知,后羿非常伤心。故回答:Sad。

5推理判断题。题意:为什么人们和家人一起分享月饼?短文讲述了嫦娥奔月的故事,人们在中秋节时和家人一起分享月饼意思是希望“团圆”。故回答:A full meaning.

练习册系列答案
相关题目

【题目】Here are four letters to their headmasters from students in different places

Li Xue, 14, f'rom Jiangsu

I will give some suggestions about our school uniform. In our school, we have to wear school uniform every day. But the yellow and green sports uniform looks really dark and old. It can't stand for young and lively spirit. We can add some red or orange color and make a new type of uniform.

Liu Hua. 14, from Fujian

I have two suggestions for my headmaster. First, I think we should have more hobby classes in science, such as plane model making class and computer programming(编程)class. And second, I hope' we can have more PE lessons or more time for physical exercise.

Han Bo,15, from Shanxi

I'd like to say thanks to my math teacher. About one week ago, I got a bad cold af'ter playing basketball. My math teacher came to me after he knew about it. He took care of me until my parents came. I really want to thank him for that.

Zhao Fei, 14, from Hebei

I want to talk about the possibility of personal classes. Now many middle schools are trying the "personal class" system. Students don't have regular (普通的) classes in their schools. They can choose lessons they want to take. They don't have to stay in one classroom all the time. I think it is more effective. And it is also good for exercise.

【1】The underlined phrase“stand for" means in Chinese.

A.树立 B.忍受 C.代表 D.站立

2Liu Hua advises her headmaster to .

A. set personal classes they want to take

B. change the color of their school uniform

C. take care of the students when they are sick

D. give more hobby science classes and PE lessons

3In Han Bo's letter, he wants to show to his math teacher.

A. hobbies B. thanks

C. illness D. collections

4 have the similar suggestions to their headmasters.

A. Li Xue and Liu Hua B. Li Xue and Han Bo

C. Liu Hua and Zhao Fei D. Zhao Fei and Han Bo

【5】From these letters, we can infer(推断) .

A. Liu Hua is interested in science and sports

B. students don't have regular classes in Zhao Fei's school

C. Li Xue likes to wear the yellow and green sports uniform

D. Han Bo's headmaster looked after him until he was well again

【题目】阅读下面短文,根据短文内容,回答下列问题。

Getting recognition(认可)from National Geographic, a famous US magazine, is the dream for many photographers. A Chinese teenage photographer has made this dream come true.

With his work Weed(野草)on the Wall, Gong Zijie, a 14-year-old boy from Changsha, Hunan, won the 2014 International Photography Competition for Kids in China. It was hosted by National Geographic Kids. Gong got the first place for the subject Wild Vacation. His photo shows the shadow of a weed on the Forbidden Citys red walls. In photographer Li Shaobais words, The picture is silent but powerful.

Gong learned photography from his father, a professional photographer working for Hunan TV. Since the age of 4, he has been following his father to take pictures of nature and society.

Gong is a patient photographer. When he finds something amazing, he can spend hours waiting for the perfect time to catch the moment. In his first work, Gong took the beautiful view of the sunset near his hometown. It looked simple, but Gong worked for four days to take the best photo.

Now, the young photographer cares more about social (社会的)problems. In Gongs pictures of Liuyang River, hundreds of dead fish show us the deadly results of pollution. He has made up his mind to document polluted rivers at least once every year to make people pay more attention to environmental protection.

Now photography is not only a hobby, but also a duty(责任)for me. said Gong.

【1】Whats the name of the photo that helped Gong Zijie get the first place?

2What does photographer Li Shaobai think of Gongs work?

【3】Did Gong learn photography by himself?

【4】What does the writer want to tell us about Gong in Paragraph 4?

【5】What can you learn from Gong?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网