题目内容
【题目】It wouldn’t be Christmas without a beautiful tree.
Days before the holiday season, Western children begin decorating (装饰) Christmas trees. They put colourful lights and stars on them. But the best things are the gifts (礼物) under the tree!
Where did the first Christmas tree come from? There are many stories about it.
One is about the German Martin Luther. He was walking through the forest (树林) one Christmas Eve. As he walked, he saw millions of stars above ever-green (常绿的) trees. He thought it was beautiful. He cut down a small tree and took it home to his family. He put candles (蜡烛) on it.
Another story is about a poor woodman. He met a lost and hungry child on Christmas Eve. He was very poor himself, but gave the child food and a place to stay.
He woke the next morning to find a beautiful tree outside his door. The hungry child was really an angel (天使). He wanted to thank the man.
People first had Christmas trees in Germany in 1600s. Now there are different kinds of Christmas trees, even man-made ones. But they all have a very big star or an angel on the top.
【1】The passage (短文) is about .
A. Christmas Eve B. Christmas Day
C. Christmas gifts D. Christmas trees
【2】 The passage tells us stories about Christmas trees.
A. one B. two C. some D. many
【3】 People first had Christmas trees in a country.
A. eastern B. western C. southern D. northern
【4】“man-made ones” here means .
A. Christmas gifts made by men
B. Christmas stars made at Christmas
C. Christmas trees made by men
D. Christmas holidays made by men
【5】The best title (标题) for the passage is .
A. First Christmas Day
B. The best Christmas gifts
C. Beautiful Christmas trees
D. First Christmas trees
【答案】
【1】D
【2】B
【3】B
【4】C
【5】D
【解析】整篇文章是关于圣诞树的故事。先是叙述了圣诞树在圣诞节中的重要作用,接着讲述了有关圣诞树的两个故事。一个是德国人树林偶遇圣诞树的故事;另一个是一个贫穷的樵夫由于好心得到天使的礼物的故事。最后叙述了圣诞树的来源。
【1】主旨大意题。整篇文章都是关于圣诞树的,故选D。
【2】综合总结题。整篇文章共讲述了两个故事,故选B.
【3】细节材料题。根据文中People first had Christmas trees in Germany in 1600s可知圣诞树最初是在德国开始的,德国属于西方国家,故选B。
【4】分析判断题。根据文中Now there are different kinds of Christmas trees, even man-made ones.可知man-made ones指的是Christmas trees,故选C。
【5】给文章找标题。这种题看似简单,其实并不简单,因为所给的标题都是有关课文内容的,选出的标题必须最贴文章中心意思,文章重点描述的是圣诞节的来源,包括两个故事都是在叙述这个事情,故答案为D。
【题目】书面表达(满分15分)
根据下列表格提示,以My Saturday为题写一篇60词左右的英语短文。
时间 | 活动内容 |
7:00 | 起床 |
7:30 | 吃早饭 |
8:00--11:00 | 做家庭作业 |
12:00 | 吃午饭 |
14:00--17:00 | 与朋友一起踢足球 |
18:00 | 吃晚饭 |
19:00--21:00 | 在家看电视 |
21:30 | 去睡觉 |