题目内容
【题目】
![]()
Is this your pencil box? Yellow. Please call me at 5612-3092. Mike |
Reward¥500 Lost in Center Street on 12 May Black color, green eyes Please call if you have seen Daisy; Danny 5921-2565; Ms Tsang 5623-0200 |
A red watch is in the library. Is it yours? My phone number is 5481-5800. Call me. Linda | Lost
|
【1】Mike found a ______.
A. jacket B. pencil box C. schoolbag D. watch
【2】Mary lost her red watch. She can call ______.
A. 5481-5800 B. 5612-3092 C. 5592-5622 D. 5921-2565
【3】What does the underlined word “reward” probably mean in Chinese?
A. 价格 B. 报酬 C. 捡到 D. 费用
【4】Daisy is ______.
A. lost on No. 12 Center Street B. black with green ears
C. Danny’s son D. lost in May
【5】Jim lost his jacket ______.
A. on the playground B. in the library C. this Monday D. in the afternoon
【答案】
【1】 B
【2】 A
【3】 B
【4】 D
【5】 C
【解析】
短文大意:表格给出了几则招领和寻物信息。
【1】题意:迈克发现了一个铅笔盒。考查细节理解题。根据迈克的招领信息Is this your pencil box?,可知他发现了一个铅笔盒,故选B。
【2】题意:玛丽丢了她的红手表。她可以拨打5481-5800。考查细节理解题。根据琳达的招领信息A red watch is in the library./Is it yours?/My phone number is 5481-5800. Call me./Linda,可知她的电话号码是5481-5800,故选A。
【3】题意:带下划线的“reward”在汉语中可能是什么意思?考查词义理解题。根据Danny的寻物启事Lost Cat – Daisy/Reward ¥500,可知这是悬赏寻物,“报酬”符合文意,故选B。
【4】题意:黛西在五月失踪了。考查细节理解题。A. lost on No. 12 Center Street在中心大街12号迷路;B. black with green ears黑中有绿的耳朵;C. Danny’s son丹尼的儿子;D. lost in May在五月迷路。根据Danny的寻物启事Lost Cat – Daisy/Lost in Center Street on 12 May,可知他的宠物猫黛西5月12日在中央大街失踪,故选D。
【5】题意:吉姆这个星期一丢了他的夹克。考查细节理解题。根据最后吉姆的寻物启事I lost my black jacket this Monday morning.,可知他星期一丢了夹克,故选C。
阅读理解是最能体现学生英语能力的题型,分值较高,如何通过解题方法的掌握来提升自己解答阅读理解题的技巧是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力,主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意根据短文内容做出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,要根据上下文意思准确猜出词意。3)考查推理判断能力,此类题型较难,准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。(4)考查主旨理解题。此类题型需通读全文,整体把握,根据文本主要内容选择合适的选项。
【题目】It’s Saturday. Look at what these people are doing?
City | Weather | Activity |
New York |
| Ann is shopping with her mother. She wants to buy a shirt for her father's birthday. |
Shanghai |
| Yang Ling is talking with her friend on QQ. They want to go to the movies this afternoon. |
Moscow |
| Bruce is visiting the zoo. He likes animals very much. Look, he is feeding the giraffes. |
Hawaii |
| Tom is listening to the music and relaxing. He works in Hawaii and he is usually very busy. Now he just wants to have a good rest. |
【1】What's Ann doing now?
A. Talking with her friends. B. Shopping with her mother.
C. Visiting the zoo.
【2】What's the weather like in Hawaii?
A. Windy. B. Rainy. C. Sunny.
【3】Where is Tom?
A. In New York. B. In Shanghai. C. In Hawaii
【4】Who is talking with his/her friend on QQ?
A. Ann B. Yang Lin C. Bruce
【5】Which city is Bruce in ?
A. Moscow B. Shanghai C. New York