题目内容

【题目】阅读短文,根据短文内容回答问题。

Would you like to go on a festival that is partly cut off from modern life? Do you want to visit a place where people still have a strong sense of local traditions? Let me introduce a festival that will meet your needs. The festival, called Up Helly Aa, is held in the Shetland Islands ,just off the coast of Scotland.

Many years ago, many of the Shetland Islands had days to celebrate the time when winter began to move towards spring. The early festivals had bonfires(篝火) and involved the whole neighborhood. They were quite dangerous. In one festival, barrels of burning tar (焦油 ) were pulled through the streets. Tar is very sticky and burns easily. Often, the barrels turned over as they were pulled along. The tar poured out, still burning, and houses on the street caught fire and burned downSo. in the early 1800s, the festivals were stopped.

But in 1877, Up Helly Aa started again. It was based on the early fire festivals. It is held about the same time every year, on the last Tuesday in January. The people who organized the first Up Helly Aa wanted to remind people that the festival was "traditional". So they used a Viking image(肖像) , which the early festival did not do. A wooden copy of a Viking ship is pulled through the streets and then burned on a huge bonfire. Men pull the ship through the streets with ropes. More men stand in lines on each side of the roads, holding burning sticks. All of them dress up as Vikings.

All the local people come to Up Helly Aa. But people come from all over the world to watch , too. Only local men can make the ship, pull it through the streets or hold the burning sticks. Women can't take part in this part of the festival , not even the local women. Anyone can go to watch, though.

Once the ship has been burned, there are lots of parties that go on all night. The women have been busy getting the parties ready all day. Everyone in the neighborhood , men, women and children, can go to the parties. There is lots of food and drinks. Often people sing and dance until early the next morning. So no one gets much sleep

1Where do people have the festival?

2When is the festival held every year?

3What is pulled through the streets and burned on bonfires?

4What do people do at the parties?

5What's the passage mainly about?

【答案】

1In the Shetland Islands.

2On the last Tuesday in January.

3A wooden copy of a Viking ship.

4They sing and dance with lots of food and drinks. / They sing, dance and have lots of food and drinks.

5It describes a traditional fire festival in the Shetland Islands. / How people celebrate Up Helly Aa in the Shetland Islands.

【解析】

本篇文章难度适中,主要讲述苏格兰设得兰群岛的传统节日——圣火节。包括它的历史、时间以及活动。

1细节理解题。根据The festival, called Up Helly Aa, is held in the Shetland Islands, just off the coast of Scotland可知,圣火节在设得兰群岛举行,故填In the Shetland Islands

2细节理解题。根据It is held about the same time every year, on the last Tuesday in January可知,圣火节在一月的最后一个星期二举行,故填On the last Tuesday in January

3细节理解题。根据A wooden copy of a Viking ship is pulled through the streets and then burned on a huge bonfir可知,一艘木制的海盗船被拉到街道上并在篝火中烧掉,故填A wooden copy of a Viking ship

4细节理解题。根据There is lots of food and drinks. Often people sing and dance until early the next morning. So no one gets much sleep可知,他们又唱又跳,并且有许多食物和饮料。故填They sing and dance with lots of food and drinks. / They sing, dance and have lots of food and drinks

5主旨大意题。本文主要讲述苏格兰设得兰群岛的传统节日——圣火节。包括它的历史、时间以及活动。故填It describes a traditional fire festival in the Shetland Islands. / How people celebrate Up Helly Aa in the Shetland Islands

问答型阅读理解做题方法:

1)快速通读课文,掌握文章大意。

浏览完题目后,带着问题快速通读全文,对文章的大意有一个初步的了解,同时找到文章中的关键句,并确定第二遍细读的重点部分,对于不影响理解和做题的部分可以一带而过,更不必在个别词上花时间。

2)提取有效信息,根据题目要求进行改写。

在速度短文后,再回头看题后的问题。这时,能一锤定音的答案就先写好,不能马上确定的答案,根据第一遍速读时的印象到原文中找相关的信息,再进行推敲。尽管有相当的一部分题在原文中能找到答案,不需要推敲,但是大多数还是需要大家进行改写和重组的。

3)仔细推敲,认真复查

做完题目后,要立足整体,将完成后的句子再通读一遍,看看所改写的句子是否流畅,语句是否通顺。同时还要照顾原文,看看答案是否与原文意义相符,时态一致。确保答案正确,大小写无误,语法正确,逻辑合理。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Galloway Wildlife Conservation Park is in the south of Scotland.

A collection of nearly 150 different animals from all over the world can be seen within the peaceful and natural setting. Galloway Wildlife Conservation Park is to provide a living shelter for small animals, to protect wildlife, to provide chances for the public to enjoy and learn about the area they live in. A main aim of the park is to protect endangered animals.

Facilities(设施) available to visitors mainly include restaurants, gift shops picnic areas, facilities for babies, facilities for disabled people free parking, etc.

There is a programme of improvement to condition for the animals, birds and visitors. Through the programme, the park plays an important part in the international effort to protect rare and endangered animals. Click here to see what improvement the park has to make.

As some of our animals are free in the park area, dogs and other pets are not allowed.

Open from 1stFebruary to 30thOctober, 10:00 a.m to 6:00p.m.

Tickets

Adult

6.50

Child

4.50(4-15 years old)

Elderly

5.50

Family

20.00 (2 adults & 2 children)

By buying a ticket to visit the park, you can help us do so much more so HELP SUPPORT CONSERVATION!

You can help us continue our work by making a donation here >>> SUPPORT

Contact us:

E-mail: infor@gallowaywildlife.co.uk Fax/Tel:01557 331645

1You can visit Galloway Wildlife Conservation Park ___________.

A. at 9:00a.m on 7thDecember

B. at 11:00a.m on 7thDecember

C. at 9:00a.m on 7thSeptember

D. at 11:00a.m on 7thSeptember

2How much should you at least pay if your family (five persons, including an elderly person, two adults and the ten-year-old twins) visit the park?

A. 24.50B. 25.50C. 26.50D. 27.50

3Which is TRUE according to the passage?

A. There are endangered animals in the park.

B. There aren’t any picnic areas in the park.

C. You can’t take the babies to the park.

D. You can visit the park with your dogs.

【题目】阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文意思通顺、完整。请将答案写在短文后相应题号的横线上。每空限填一词,每词限用一次。方框中有两个词是多余的。

help, million, they, against, bad, protect, health, you, serious, action, system, buy

What you can do about air pollution

Air pollution has become one of the most serious problems nowadays. It is especially bad for people’s health. It influences 1 of people, not just in China but also in other countries all over the world. It’s important to educate 2 about the causes and influences of air pollution, so as to better 3 yourself and your family.

More importantly, you can take 4 to help deal with this problem. Every little it 5:

Take the subway or bus, walk or bike. Vehicle exhaust (废气) is responsible for (……的原因) much of local roadside pollution in cities. Most of cities have public transportation 6 which are energy-efficient. You can use public transportation. You can also walk or ride a bike. They are also 7 ways to exercise.

If you are buying a car, look for an energy-efficient one or an electric one.

Save electricity. You can save electricity by using energy-efficient LED lighting, and 8 other energy-efficient things.

Wear a mask (口罩): It will not only protect you, but also help send the message to other people that the air is 9 polluted, and something does have to be done about it!

Offer help to the organizations which work 10 air pollution!

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网