题目内容
【题目】阅读下面图文,简要回答所给问题。
![]()
Many people use their mobile phones as an alarm clock and more are used to returning messages before sleeping. However. these habits are becoming sleeping problems.
Several years ago, my boss used to stay up working on her mobile phone and got badly ill because of that. Now she always leaves her phone in another room at night. And she encourages friends to do so. “I sent each of my friends the same Christmas gift—an alarm clock so that they could stop using their phones as the alarm clock,” she said.
If your mobile phone wakes you up in the morning, it may also keep you up at night. A study in 2015 showed that people in mobile phone radiation(辐射) mostly had sleeping problems. And according to a Swedish study, more than half of young people feel like there must be phones around them. Most of them feel sorry for not returning messages. So they even have to reply to their friends before sleeping.
So what kind of people prefer to use mobile phones in their bedrooms? A recent study has shown that threequarter of people aged between 18 and 34 prefer to sleep with their phones near them. That number falls off a little in middle age, but only people aged 65 and the older are used to leaving the phone in another room while sleeping.
【1】Why did the boss send her friends alarm clocks?
_________________________________________________ .
【2】What's the percent of people who put their mobile phones next to their bed when they are sleeping?
_________________________________________________ .
【3】Is it right that there were more people prefer to leave their mobile phones in another room than in their bedroom?
_________________________________________________ .
【4】How many uses do many people use their mobile phones before sleeping?
_________________________________________________ .
【5】Where do you put your mobile phone before sleeping? Why?
_________________________________________________ .
【答案】
【1】Because she hoped them stop using their phones as the alarm clock.
【2】64%.
【3】No, it isn't.
【4】2/Two.
【5】I prefer to put it in my bedroom but not in a place where I can get it easily. Because I can answer any calls immediately. (开放性试题,答案合理即可)
【解析】
本文介绍了人们手机的用途,并通过扇形统计图呈现了手机放在卧室能够到的地方、不能够到的地方、放在别的房间里等的人所占的比重,并介绍了在睡觉时把手机放的太近的危害。
【1】题意:为什么老板送她的朋友们闹钟呢?根据I sent each of my friends the same Christmas gift—an alarm clock so that they could stop using their phones as the alarm clock.可知老板送他们闹钟的目的是让他们停止使用手机作为他们的闹钟,故填Because she hoped them stop using their phones as the alarm clock.
【2】题意:有百分之多少的人,当他们在睡觉时会把他们的手机放在床边?根据扇形统计图中的文字信息Next to my bed, in a place where I can easily reach it. 64% 可知本题答案为64%。
【3】题意:有更多的人更喜欢把他们的手机放在另外一个房间,而不是他们自己的卧室,这种说法是正确的吗?根据In a different room from where I sleep 16%. 和 In my bedroom, but not in a place where I can reach it 16%。可知两项内容百分数相同,故本题填No, it isn’t.
【4】句意:在睡觉之前,许多人使用他们电话的用途是有哪些?根据Many people use their mobile phones as an alarm clock and more are used to returning messages before sleeping. 可知有两种用途,一是作闹钟,二是回短信,故填Two。
【5】题意:在睡觉之前你会把你的手机放在什么地方呢?为什么?本题为开放性试题,由于原文介绍在睡觉时把手机放在附近会对身体造成伤害,故本题答案可以为放在自己够不到的地方或别的房间。