题目内容

【题目】

In China, more and more villagers have left home to make a living in big cities. As a result, their children have become leftover children (留守儿童) and they need more care. The survey below is from some villages in China. Three hundred children were chosen to answer the questions.

What they want

Love

Pocket Money

Freedom

Control

Something else

40%

18%

28%

10%

4%

Who to talk with

Oneself

Family members

No one

27%

55%

18%

Communicate with their parents

freelyornot

Yes

A little difficult

No

46%

44%

10%

The way they like to live

Living with parents

Livingwithoutparents

No idea

58%

14%

28%

What they think of their parents’

Working in cities

Bad

Good

No idea

20%

39%

41%

Happiest place

School

Home

Friend’s home

48%

34%

18%

1In the survey, the children were asked about many things EXCEPT ______.

A. places they like B. pocket money

C. their needs D. their parents’ working in cities

2Of all the four things, the leftover children need ______ most.

A. love B. money C. control D. freedom

3Which of the following is True according to the passage?

A. About 18% of the leftover children often talk with their family members.

B. All the children like to stay at home without their parents.

C. About 1/3 of the children think their parents’ working in cities is bad.

D. More than half of the children think it is good to live with their parents.

4How many children think their happiest place is their school?

A. 48. B. 102 C. 144 D. 156

5The survey tells us that ______.

A. most leftover children want money from their parents

B. over 40% of the children have difficulty talking to parents freely

C. all the leftover children dream of making money in big cities

D. most villagers like living a life in the countryside

【答案】

1A

2A

3D

4C

5B

【解析】

试题本文是一篇调查报告,通过对300个留守儿童的问卷调查,指出留守儿童需要更多的照顾和关爱

1题意:在这项调查中,孩子们被问到了许多事情,除了 考查细节理解题。A. places they like他们喜欢的地方;B. pocket money零花钱;C. their needs他们的需要;D. their parents’working in cities他们父母在城市的工作根据表格左侧栏信息,可知没有出现places they like这个问题,故选A。

2题意:在这四件事中,留守儿童最需要的是 考查细节理解题。A. love爱;B. money金钱;C. control管理;D. freedom自由。根据第一栏相关信息,可知Love比例最高,达40%,故选A。

3题意:根据文章,下列哪一项是正确的?考查细节理解题。A. About 18% of the leftover children often talk with their family members.大约18%的留守儿童经常和家人谈话;根据第二栏相关信息No one:18%,可知说法错误。B. All the children like to stay at home without their parents. 所有的孩子都喜欢呆在家里而不在父母身边;根据第四栏相关信息Living with parents:58%,可知说法错误。C. About 1/3 of the children think their parents’working in cities is bad. 大约1/3的孩子认为他们的父母在城市工作是不好的;根据第五栏相关信息Bad:20%,可知说法错误。D. More than half of the children think it is good to live with their parents. 超过一半的孩子认为和父母住在一起很好;根据第四栏相关信息Living with parents:58%,可知说法错误。综合以上分析,故选D。

4题意:有多少孩子认为他们最快乐的地方是他们的学校?考查数字理解题。根据最后一栏相关信息School:48%,可知300x48%=144(人),故选C。

5题意:这项调查告诉我们 考查文意理解题。A. most leftover children want money from their parents大多数留守儿童都想从父母那里得到钱。B. over 40% of the children have difficulty talking to parents freely超过40%的儿童难以与父母自由交谈。C. all the leftover children dream of making money in big cities所有的留守儿童都梦想在大城市赚钱。D. most villagers like living a life in the countryside大多数村民喜欢在乡下过日子。根据表格可知,C项内容不合,D项对象不符,都可排除。A项与第一栏相关信息Pocket Money:18%,可排除。根据第三栏相关信息A little difficult占比高达44%,可知说法正确,故选B。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网